[ΓΝΩΜΗ] Η αντιπαλότητα του Μακρόν με τον Ερντογάν βάζει φρένο στη συμφωνία για τα σιτηρά

MARΙΝ / ΑFΡ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη συνάντησή τους στη ρωσική πόλη Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία είχε αναστείλει την πρωτοβουλία τον Ιούλιο μετά από παράπονα ότι οι δυτικοί εταίροι δεν είχαν άρει τους περιορισμούς στην τραπεζική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Ο Ερντογάν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης της συμφωνίας για τα σιτηρά που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο του 2022. Έκτοτε, σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής έχουν εξαχθεί μέσω της πρωτοβουλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά την παραμονή της συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν για τη λειτουργία του νέου διαδρόμου σιτηρών του Κιέβου, ο οποίος λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πούτιν επανέλαβε κατά τις διαδικτυακές ομιλίες του στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ 22-24 Αυγούστου και κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Σότσι ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο εμπόριο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα εάν οι δυτικές χώρες άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Πούτιν απάντησε στους εναλλακτικούς διαδρόμους σιτηρών που αποκλείουν τη Ρωσία διατάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν το ουκρανικό λιμάνι Izmail, το λιμάνι εξαγωγής σιτηρών στο Δούναβη στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ του ίδιου και του Ερντογάν.

Σε ανακοίνωσή της η Γαλλία καταδίκασε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για τον αποκλεισμό της ναυτιλίας στη θαλάσσια περιοχή και την επιβολή παράνομου αποκλεισμού του ουκρανικού λιμανιού. Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν βλέπει την αποτυχία της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα ως μια πολιτική ευκαιρία για τη Γαλλία να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας και να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία. Η Γαλλία υποστηρίζει τις λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαγωγή 44 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία από το Μάιο του 2022.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επέκρινε τη Ρωσία για τη διαρκή εξόπλιση των τροφίμων τερματίζοντας τη συμφωνία και είπε πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επανέναρξη της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα». Ωστόσο, ο Μακρόν, ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της ΕΕ, έχει κάνει ελάχιστη προσπάθεια από την αρχή του έτους για να αποκαταστήσει τη συμφωνία σιτηρών που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ και η Τουρκία και είναι απασχολημένος με την οικοδόμηση στενής φιλίας με τον Ζελένσκι, προκαλώντας περαιτέρω τη Ρωσία.

Το Φεβρουάριο ο Ζελένσκι πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Γαλλία και είχε δείπνο με τον Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε τον Μακρόν και τον Σολτς για συνάντηση εν απουσία της ίδιας και άλλων ηγετών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ζελένσκι τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Γαλλίας, στρατιωτικό και πολιτικό, από τον Γάλλο πρόεδρο. Στις 14 Μαΐου ο Ζελένσκι ταξίδεψε ξανά στη Γαλλία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του με πολλές στάσεις. Ο Μακρόν έστειλε ένα αεροπλάνο για τον Ζελένσκι στη Γερμανία, όπου ο Ουκρανός ηγέτης συναντήθηκε με τον Σολτς και τον προέτρεψε να πείσει τις δυτικές χώρες να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία προμηθεύει στην Ουκρανία μια σειρά από όπλα, συστήματα αεράμυνας, ελαφρά άρματα μάχης, οβίδες και καύσιμα, με τον Μακρόν να υπόσχεται στον Ζελένσκι περισσότερα ελαφρά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Φαίνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, και παρόμοια με τους ηγέτες της ΕΕ και την Ουκρανία, είναι απασχολημένος με τη δημιουργία εναλλακτικών εμπορικών οδών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους ηγέτες των BRICS μέσω σύνδεσης βίντεο, ανέφερε πως η Ρωσία είναι απασχολημένη με την ανάπτυξη εναλλακτικών εμπορικών οδών όπως η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR) με νέα λιμάνια, τερματικούς σταθμούς καυσίμων και ένα διευρυμένο στόλο παγοθραυστικών με πυρηνική ενέργεια. Μίλησε επίσης για το Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) μήκους 7.200 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη Βομβάη, διασχίζει την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο και συνδέει τη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης με λιμάνια στο Ιράν και την Ινδία.

Με τις λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ ανέφικτες και δαπανηρές, τα νέα έργα μεταφορών του Πούτιν δε θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν, καθώς οι καιρικές συνθήκες στη Βαλτική Θάλασσα και πολλές συγκρούσεις στην Ασία αποτελούν μεγάλη πρόκληση για αυτές τις νέες διαδρομές. Δεδομένου πως η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία, ο Ζελένσκι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί τις εναλλακτικές διαδρομές της ΕΕ. Ωστόσο, γνωρίζει ότι η οδική και σιδηροδρομική εξαγωγή σιτηρών στην Ευρώπη σημαίνει πρόσθετο κόστος εφοδιαστικής περίπου 40 ευρώ ανά τόνο, καθιστώντας τα ουκρανικά σιτηρά λιγότερο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά.

Το Politico αναφέρει πως το εκτεταμένο ντάμπινγκ ουκρανικών σιτηρών στις πολωνικές αγορές έχει εξοργίσει τους τοπικούς αγρότες και τις μεταφορικές εταιρείες στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίοι παραμένουν δυσαρεστημένοι για τα χιλιάδες ουκρανικά φορτηγά στις χώρες τους. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών σε αυτές τις δύο χώρες καθώς και στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Παρά τις καταγγελίες από αγρότες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η ΕΕ ανακοίνωσε κοινή χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη διαδρομών για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, και η Λιθουανία έχει προτείνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Πολωνίας στο λιμάνι της Βαλτικής Klaipėda και σε τέσσερα άλλα λιμάνια στην Εσθονία και τη Λετονία. Η ΕΕ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια του Αμβούργου και του Ρόστοκ στη Γερμανία, του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, της Ριέκα στην Κροατία, της Τεργέστης στην Ιταλία και το σλοβενικό λιμάνι του Κόπερ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Ο Ερντογάν έκανε ό,τι μπορούσε για να πιέσει για την επανέναρξη της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά αφού επέστρεψε με άδεια χέρια από το Σότσι, παραπονέθηκε πως η Ουκρανία πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και να εξάγει περισσότερα σιτηρά στην Αφρική αντί στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσπαθούν επί του παρόντος να πείσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Ο Πούτιν παραπονιέται ότι περισσότερο από το 70 τοις εκατό των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθησαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πήγαν σε χώρες της ανώτερης και μεσαίας τάξης, ενώ οι φτωχότερες αφρικανικές χώρες έλαβαν μόνο το 3 τοις εκατό. Τα ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά είναι απαραίτητα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, αλλά η ΕΕ είναι απασχολημένη με τη δημιουργία γραμμών αλληλεγγύης για την εισαγωγή όλων των ουκρανικών σιτηρών και η Ρωσία εκμεταλλεύεται την εγωιστική στάση της ΕΕ και απειλεί περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια βομβαρδίζοντας τα ουκρανικά λιμάνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail