Θα ξεμείνει η Ουκρανία από στρατεύματα;

ΑΡ Photo/Εvgeniy Μaloletka
Ο Ζελένσκι θέλει να επιταχύνει τις στρατολογήσεις, αλλά η δεξαμενή των εφέδρων μικραίνει

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των αυξανόμενων απωλειών. Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση και η πρόσφατη στασιμότητα της αντεπίθεσης γίνονται σαφείς, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντικατασταθούν αυτοί οι χαμένοι στρατιώτες. Η πρόσληψη καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω του γεγονότος πως πολλοί δραπετεύουν από τη στράτευση, ακόμη και με μεγάλο κίνδυνο, ενώ άλλοι απλώς δωροδοκούν τους στρατολόγους.

DENES ALBERT - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy επιβεβαίωσε ότι ο στρατός ζήτησε επιτάχυνση της επιστράτευσης, με το Κίεβο να σχεδιάζει να στρατολογήσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι την άνοιξη για να αντισταθμίσει τις απώλειες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θα χρειαζόντουσαν μεταξύ 200.000 και 300.000 άτομα επιπλέον της τρέχουσας επιστράτευσης, που μεταφράζεται σε 10.000 τον μήνα. Μέχρι την άνοιξη, η Ουκρανία χρειάζεται να επιστρατεύσει 60.000 έως 70.000 άτομα και περισσότερα από 300.000 άτομα σχεδιάζεται να επιλεγούν δυνητικά. Συνολικά, η Ουκρανία έχει αντλήσει μέχρι στιγμής 1,2-1,3 εκατομμύρια ανθρώπους από την εφεδρεία επιστράτευσης, εκ των οποίων οι ανεπανόρθωτες απώλειες είναι ήδη κάπου γύρω στις 400.000», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων μεταφέροντας τα λόγια του Ροντιόν Μιροσνίκο, πρώην πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι.

Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι πολύ ύποπτοι, δεδομένου πως προέρχονται από ρωσικές πηγές, οι οποίες έχουν κίνητρο να διογκώσουν τις απώλειες του Κιέβου. Ωστόσο, δυτικές πηγές όπως οι New York Times αναφέρουν ότι ο πόλεμος κόστισε στη Ρωσία και την Ουκρανία 500.000 θύματα, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο αιματηρός είναι ο πόλεμος και για τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία, με τον πολύ μικρότερο πληθυσμό της, αναμφίβολα πρόκειται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα στρατολόγησης, ειδικά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Το αρχικό κύμα πατριωτικής ζέσης και επιθυμίας υπεράσπισης της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί σε κάποιο βαθμό. Πολλοί από τους πιο αφοσιωμένους στρατιώτες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν, και όσοι έχουν επιζήσει δεν μπορούν να πολεμήσουν επ’ αόριστον. Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, πολλοί Ουκρανοί επέστρεψαν ακόμη και στην πατρίδα τους από το εξωτερικό για να καταταγούν στο στρατό, αλλά τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση είναι κυρίως ντροπαλή και προσπαθεί να επισημάνει τις απώλειες της ρωσικής πλευράς, η έκθεση των Times εκτιμά ότι ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 150.000.

Οι διαφεύγοντες κινδυνεύουν με πρόστιμα στην καλύτερη περίπτωση ή έως και τρία χρόνια φυλάκιση στη χειρότερη. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις από την στρατιωτική θητεία, όπως η ιατρική ανικανότητα, μια στρατηγική θέση εργασίας ή το να είσαι μονογονέας ή κηδεμόνας.

Σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών πρέπει να είναι διαθέσιμοι για στρατιωτική θητεία και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα από τότε που ξεκίνησε ο στρατιωτικός νόμος το Φεβρουάριο του περασμένου έτους — τουλάχιστον επίσημα. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί καταφεύγουν στα Καρπάθια στη Ρουμανία, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν λαθρέμπορους ή «επενδύουν» σε πλαστά έγγραφα.

Αυτά τα έγγραφα χρησιμεύουν ως παραθυράκι που προσπαθούν να κλείσουν οι αρχές του Κιέβου, καθώς η συνοριακή αστυνομία έχει πλέον πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ανδρών στρατιωτικής ηλικίας, γεγονός που, κατ' αρχήν, θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους απατεώνες να εξαπατήσουν τις αρχές. γλώσσα αναφέρει η πύλη ειδήσεων της Ουκρανίας Kárpáti Igaz Szó

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail