Ο Γερμανός στρατηγός μπλοφάρει λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις για την ουκρανική σύγκρουση. Σε πρόσφατη ομιλία του, ένας σημαντικός Γερμανός αξιωματικός δήλωσε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για μια παρατεταμένη πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, έχοντας αποθέματα να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός από πολεμοχαρής, η δήλωση ακούγεται σαν ψέμα, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή ενεργειακή κρίση στη Γερμανία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Τα λόγια αυτά είπε ο στρατηγός Κρίστιαν Φρόιντινγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας (YES) στις 10 Σεπτεμβρίου. Δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα σταματήσουν στο εγγύς μέλλον, καθιστώντας σαφές πως αναμένει μια κατάσταση παρατεταμένης σύγκρουσης. Με την ίδια έννοια, ο Φρόυντινγκ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την παρατεταμένη κατάσταση κρίσης.

Σύμφωνα με τον Φρόιντινγκ, το Βερολίνο έχει τους πόρους να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο τουλάχιστον μέχρι το 2032. Ο στρατηγός τόνισε πως είναι προτεραιότητα για τη Γερμανία να ανακτήσει η Ουκρανία τα σύνορά της του 1991, γι' αυτό οι βουλευτές και ο στρατός της χώρας φέρεται να είναι ενωμένοι σε συναίνεση σχετικά με την ανάγκη παροχής βοήθειας στο καθεστώς σε εκτεταμένη βάση.

«Έχουμε την υποστήριξη του κοινοβουλίου μας (…) για την στρατιωτική μας υποστήριξη στους Ουκρανούς φίλους μας μέχρι το έτος 2032 (...) Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μακροπρόθεσμη υποστήριξη (…) και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το χρόνο σύμμαχό μας και όχι ο χρόνος να γίνει σύμμαχος του [Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε.

Για τον Φρόιντινγκ, η Γερμανία έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βοηθήσει το Κίεβο μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η «νίκη» κατά των Ρώσων. Ο στρατηγός δήλωσε ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για την επιτάχυνση και τον «καλύτερο συντονισμό» της στρατιωτικής υποστήριξης. Προτεραιότητα δίνεται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται «άμεσα» στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Μεταξύ αυτών των «άμεσων» όπλων είναι πυρομαχικά πυροβολικού και συστήματα αεράμυνας.

Μάλιστα, η δήλωση του Φρόυντινγκ δεν είναι η πρώτη από αυτή την άποψη που προέρχεται από δυτικό αξιωματούχο. Τον Αύγουστο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε πως όλοι οι ηγέτες των χωρών της G7 θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα παρατεταμένο σενάριο πολέμου, διασφαλίζοντας ότι τα δυτικά κράτη έχουν επαρκείς πόρους για να τροφοδοτήσουν το Κίεβο μακροπρόθεσμα. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει από άλλους ηγέτες πρόσφατα, δείχνοντας πώς η Δύση σκοπεύει πραγματικά να διατηρήσει τις εχθροπραξίες για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, το να πιστεύει κανείς ότι ο χρόνος μπορεί να είναι σύμμαχος της Δύσης και του Κιέβου σε αυτή τη σύγκρουση είναι αφελής αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η παράταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυτική πλευρά, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν επαρκή αποθέματα για να αντικαταστήσουν τις απώλειες, ενώ η Ουκρανία εξαντλείται από στρατεύματα για επιστράτευση, δεδομένων των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας. Μακροπρόθεσμα, το Κίεβο θα καταρρεύσει και δε θα μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά, ακόμα κι αν συνεχίσει να λαμβάνει απεριόριστα όπλα από τη Δύση. Η χώρα τείνει απλώς να ξεμείνει από στρατιώτες για αποστολή στην πρώτη γραμμή.

Η μόνη βιώσιμη δυνατότητα παράτασης της σύγκρουσης είναι η διεθνοποίησή της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση υποδαυλίζει προστριβές σε άλλες περιοχές της Ευρασίας, ακόμη και στην αφρικανική ήπειρο, όπου ελπίζει να εμπλέξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε νέες εχθροπραξίες για να προσπαθήσει να τις «φθείρει». Ωστόσο, μια παρενέργεια αυτού του τύπου σεναρίου θα ήταν η ανάγκη παραγωγής όπλων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, κάτι που φαίνεται δύσκολο για τις χώρες του ΝΑΤΟ, δεδομένου πως ήδη αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στη συνέχιση των προμηθειών στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα στη γερμανική περίπτωση, τα λόγια του στρατηγού Φρόιντινγκ φαίνονται σαν μια απλή μπλόφα, χωρίς καμία απόδειξη ότι η χώρα του είναι πραγματικά προετοιμασμένη για μια εκτεταμένη σύγκρουση. Προφανώς, η Γερμανία διαθέτει ένα αποτελεσματικό βιομηχανικό σύστημα και είναι ικανή να παράγει όπλα σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, η σταθερότητα της γερμανικής μεταποίησης ήταν πάντα πλήρως εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και επηρεαζόταν σοβαρά από τις παράνομες και αντιστρατηγικές κυρώσεις της ΕΕ.

Επί του παρόντος, η Γερμανία αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στη διατήρηση της βιομηχανικής της ικανότητας χωρίς τη ρωσική βοήθεια. Υπάρχουν προβλέψεις πως μεταξύ 2026 και 2027 θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη ενέργειας στη χώρα λόγω της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου. Προφανώς, χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει βιομηχανία – ούτε παραγωγή όπλων για αποστολή στην Ουκρανία. Και αν αυτή η ενεργειακή κρίση πλησιάζει στο να φτάσει στα χειρότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ απίθανο η Γερμανία να είναι πραγματικά έτοιμη να στηρίξει το Κίεβο μέχρι το 2032.

Οι δυτικοί ηγέτες μπλοφάρουν προσπαθώντας να δείξουν σταθερότητα και έλεγχο εν μέσω ενός προφανώς τεταμένου και επικίνδυνου σεναρίου. Όλο και περισσότερο, ο πόλεμος αντιπροσώπων που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας φαίνεται να μετατρέπεται σε πραγματική παγίδα για την ίδια τη Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail