Σαρκοζί: Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση

RIA Novosti / Alexey Vitvitsky
Freepen.gr - Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δε θα φέρει ειρήνη στην Ευρώπη· η Ρωσία θα το θεωρήσει πρόκληση, πιστεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Αυτό δήλωσε στον αέρα στο κανάλι BFMTV.

"Το ερώτημα είναι απλό: θα συμβάλει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στην ειρήνη ή όχι; Μπορούμε τουλάχιστον να το συζητήσουμε αυτό; Κατά τη γνώμη μου, αυτό δε θα οδηγήσει σε ειρήνη. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόκληση στα μάτια της Ρωσίας", είπε ο Σαρκοζί.

Επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει ουδέτερο καθεστώς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τον ΟΗΕ ή τη διεθνή κοινότητα, αποκαλώντας αυτό «μια εναλλακτική λύση που αξίζει να συζητηθεί».

«Μπορούμε να σκεφτούμε πώς να βγούμε από αυτή τη σύγκρουση; Υπάρχουν δύο τρόποι για να τελειώσει ο πόλεμος: να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλον - αλλά σας προειδοποιώ: δεν θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε τη δεύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και θα βουτήξουμε σε παγκόσμιο πόλεμο - ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις»,  ανέφερε ο Σαρκοζί. 

Σημείωσε ότι ο στόχος αυτού του πολέμου είναι «να αλλάξει εξουσία στη Ρωσία» και «αυτοί που λένε ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς με τον Πρόεδρο Πούτιν είναι, κατά κανόνα, εκείνοι που δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ». Ο Σαρκοζί τόνισε πως η Ρωσία και η Ευρώπη «πρέπει να συνεργαστούν». "Είμαστε γείτονες. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας και των ΗΠΑ ... Οι ΗΠΑ ήθελαν να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ επειδή είναι σύμμαχός τους. Οι ΗΠΑ ήθελαν η Ουκρανία να παραχωρηθεί στην ΕΕ, επειδή όσες περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν η ΕΕ, τόσο περισσότερο εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ευρώπη ελεγχόμενη από αυτές, και εγώ θέλω η Ευρώπη να είναι ανεξάρτητη», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail