Ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει μια ειρηνευτική πρόταση

Η συνεχιζόμενη χερσαία σύγκρουση στην Ουκρανία ουσιαστικά έχει σταματήσει, μειώνοντας τις προοπτικές της Ουκρανίας να εξασφαλίσει έναν στρατιωτικό θρίαμβο επί της Ρωσίας ή να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η Ρωσία. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης μιας εντελώς νέας προσέγγισης για την Ουκρανία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι καμία πλευρά δεν έχει σημαντικά εδαφικά κέρδη και η σύγκρουση παραμένει σε παρατεταμένη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, τα δυτικά έθνη διερευνούν τώρα διαφορετικές μεθόδους υποστήριξης για την Ουκρανία, καθώς η παραδοσιακή στρατιωτική βοήθεια από μόνη της δε φαίνεται να οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας, επανεξετάζουν επί του παρόντος τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση βιώνει αδιέξοδο όσον αφορά την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την πιθανότητα παύσης της κυβέρνησης εντός δύο εβδομάδων, καθώς οι νομοθέτες αγωνίζονται να καταλήξουν σε συναίνεση για ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμων δαπανών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών δείχνει απροθυμία να χορηγήσει πρόσθετη πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία. 

Όχι άλλη βοήθεια: Οι ΗΠΑ φτάνουν σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι εξέφρασε σθεναρά την αντίθεσή του στη διάθεση περισσότερων κεφαλαίων στην Ουκρανία χωρίς δικαιολογημένη αιτία. Παρόμοια συναισθήματα έχουν εκφράσει και άλλοι ηγέτες του GOP, συμπεριλαμβανομένης της Majorie Tyler Greene. Υποστηρίζουν πως ο πόλεμος επιβαρύνει σημαντικά την αμερικανική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν για λίγο μια πιθανή χρεοκοπία όταν οι Αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν την αναστολή του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μετά από επίμαχες διαπραγματεύσεις.

Ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών που βρίσκονται επί του παρόντος στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια απροθυμία είναι πλέον ορατή. Συγκεκριμένα, πρόσφατα περιορίστηκε η πρόσβαση του Προέδρου Ζελένσκι σε μεγάλες αμερικανικές πολιτικές πλατφόρμες.

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να μιλήσει στη Βουλή, αντ 'αυτού, πραγματοποίησε συνάντηση με μια ομάδα βουλευτών. Επιπλέον, δεν προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο όπως πέρυσι. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε διμερή συνάντηση μαζί του έξω από το Οβάλ Γραφείο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Zelensky αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή στο συναίσθημα. Αισθάνεται πως παρά τα καθησυχαστικά λόγια, ορισμένοι από τους συμμάχους του δεν είναι τόσο πλήρως αφοσιωμένοι όσο πριν.

Όπως το έθεσε, «Έχω αυτή τη διαίσθηση, διαβάζω, ακούω και βλέπω τα μάτια τους [όταν λένε] «θα είμαστε πάντα μαζί σου». Αλλά βλέπω ότι αυτός ή αυτή δεν είναι εδώ, ούτε μαζί μας». 

Πρόβλημα Μπάιντεν: 2024 και Κίνα

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή σημειώνεται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, κυρίως λόγω των διπλών προκλήσεων του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν: μια αναδυόμενη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού και οι επερχόμενες εκλογές του 2024. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία εμποδίζει μια ισχυρή στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, δεδομένων των πρόσφατων δυναμικών ενεργειών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο αίσθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία εξελίσσεται. Μια δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2023 αποκάλυψε πως το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ το 45% υποστηρίζει μια τέτοια χρηματοδότηση. Επιπλέον, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Και ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν φαίνεται να αλλάζει τις προτεραιότητές του, με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, αν και παραμένει σημαντική. Φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα στρατηγική στα σκαριά. 

Σχέδιο Β: Υποχρεώστε τη Ρωσία για Ειρήνη

Ο συνταγματάρχης ε.α., Douglas MacGregor, ένας Αμερικανός στρατιωτικός ιστορικός και στρατηγικός στοχαστής, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ υποδηλώνει ότι ο πόλεμος εισέρχεται τώρα σε μια νέα «φάση του Μπάιντεν του πολέμου», που χαρακτηρίζεται από μια μετατόπιση από τις χερσαίες δυνάμεις σε δυνατότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων όπλων όπως οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow, Taurus και ATACMS.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Blinken στο ABC This Week είναι σημαντική. Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αντιταχθούν στη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, μια κίνηση στην οποία η Ρωσία έχει αντιταχθεί σθεναρά.

Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να προβλέπει ότι η Ρωσία, κάποια στιγμή, θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, καταλήγοντας σε μια παγωμένη σύγκρουση. Σε αυτό το σενάριο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την στρατιωτική συσσώρευση της Ουκρανίας και την πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν εστιάζει την προσοχή της στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι στόχοι της Ρωσίας εκτείνονται πέρα ​​από μια παγωμένη σύγκρουση. Περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζοποίηση της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Δύσης. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική κλιμάκωση.

Μπροστά σε αυτήν την εξελισσόμενη φάση του πολέμου με πληρεξούσια, η φύση της απάντησης της Ρωσίας παραμένει αβέβαιη. Αν και υπάρχουν διάφορες επιλογές στη Ρωσία, είναι απίθανο να περιλαμβάνει άμεσες επιθέσεις σε εδάφη του ΝΑΤΟ ή χρήση πυρηνικών όπλων, με το τελευταίο να είναι εξαιρετικά απίθανο σε αυτό το σημείο. Αλλά, ποιος ξέρει, η κατάσταση συνεχίζει να εκτυλίσσεται και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail