Η δημοτικότητα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις μειώνεται, οι δεσμοί με τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει επανεκλογή το επόμενο έτος, συγκεντρώνει μόνο το 44% των προθέσεων ψήφου, το ίδιο με το φαβορί για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τα τελευταία στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα YouGov/Yahoo News αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση για τον Μπάιντεν, ο οποίος στην ίδια δημοσκόπηση είχε 47% πρόθεση ψήφου μόλις τον περασμένο μήνα, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει 41%.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους 1.636 ενήλικες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ θα ισοδυναμούσαν πλέον με 44% ο καθένας εάν οι εκλογές του 2024 γίνονταν σήμερα. Άλλο ένα 7% παραμένει αναποφάσιστο, ενώ το 4% δηλώνει πως δε θα ψήφιζε.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόσφατα, ο Μπάιντεν χτυπήθηκε από μια σειρά σκανδάλων και κακών οικονομικών ειδήσεων που έχουν θολώσει τις προοπτικές του να παραμείνει στο Λευκό Οίκο μετά τον Ιανουάριο του 2025.

Μεταξύ αυτών, η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου την έναρξη έρευνας για πολιτική δίκη εναντίον του προέδρου λόγω των υποτιθέμενων διασυνδέσεών του με παράνομες επιχειρήσεις ως λομπίστας του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κατηγορείται για ψέματα κατά την αγορά όπλου. Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Οι απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα στην έρευνα YouGov/Yahoo News θα πρέπει επίσης να ανησυχήσουν το Λευκό Οίκο, ο οποίος ετοιμάζεται να δαπανήσει 25 εκατομμύρια δολάρια τις επόμενες εβδομάδες σε μια χιονοστιβάδα τηλεοπτικών και διαδικτυακών διαφημίσεων για να ξεπεράσει τους χαμηλούς αριθμούς του προέδρου.

Η έρευνα αντικατοπτρίζει πως το 77% των Αμερικανών βλέπει την ηλικία του Μπάιντεν ως πρόβλημα και μόνο το 27% πιστεύει ότι είναι ικανός να υπηρετήσει άλλη μια θητεία. Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων προσδιόρισε τον Μπάιντεν και την οικογένειά του ως «διεφθαρμένους» και μόνο το 34% εγκρίνει τη διαχείριση της οικονομίας από τον πρόεδρο.

Οι κακοί αριθμοί έγκρισης του Μπάιντεν και ο χειρισμός της οικονομίας είναι ένα ανησυχητικό σενάριο για το Δημοκρατικό Κόμμα λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το πρόβλημα με τους αριθμούς δημοτικότητας έγκειται στο γεγονός πως δεν έχουν κοινοποιήσει τα υποτιθέμενα επιτεύγματά της στον πληθυσμό, γι' αυτό και τώρα ετοιμάζεται να δαπανήσει 25 εκατομμύρια δολάρια για τη διάδοση προπαγάνδας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να γίνει καμία θετική στροφή για να εξηγηθεί η φθίνουσα κατάσταση διαβίωσης στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημείωσε πτώση, με την ονομαστική τιμή στα 24,85 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας τα 26,80 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχον ΑΕΠ σε δολάρια. Αν και το ποσοστό ανεργίας ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 3,8% τον περασμένο μήνα, παραμένει χαμηλότερο από το ποσοστό 3,7% που αναφέρθηκε πριν από ένα χρόνο.

Παρά αυτά τα υποτιθέμενα σημάδια οικονομικής βελτίωσης, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι και δεν πιστεύουν στους τίτλους ή στα στατιστικά στοιχεία. Αντίθετα, κρίνουν την απόδοση της οικονομίας με βάση πράγματα που γίνονται πιο εύκολα αισθητά, όπως το γεγονός ότι η μέση τιμή μιας ντουζίνας αυγών αυξήθηκε κατά 38% μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαΐου του τρέχοντος έτους, το λευκό ψωμί αυξήθηκε κατά 25%. και ένα ολόκληρο κοτόπουλο αυξήθηκε κατά 18%. Επιπλέον, η λιανική τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 63% από τον Ιανουάριο του 2021, τον μήνα που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τα είδη παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έρευνα YouGov/Yahoo News διαπίστωσε επίσης πως το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν ήταν 30% — ελαφρώς πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 35% που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2022. Παρά τους υποτιθέμενους θετικούς οικονομικούς δείκτες, μόλις το 34% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίζεται ο Μπάιντεν. Μόνο το 8% των Αμερικανών πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας είναι «πολύ καλή», ενώ ένα σημαντικό 35% την περιγράφει ως «πολύ κακή».

Ανησυχητικά, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ έφτασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά. Το τρέχον έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους 2023. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 0,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσαν μέρος αυτής της οικονομικής καταστροφής στις ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρακμή ξεκίνησε πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης από τη Ρωσία και μάλλον ο πόλεμος ενέτεινε τα προβλήματα. Αν και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα μείωνε μεγάλο μέρος της οικονομικής πίεσης στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε πως θα προτιμούσε να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα στη χώρα που δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια οικονομική μαύρη τρύπα χωρίς προοπτικές επιστροφής. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτικότητα του Τραμπ συνεχίζει να αυξάνεται παρά την επινοημένη προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης να αμαυρώσουν για άλλη μια φορά την εικόνα του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail