Μυστικό Σχέδιο συγχώνευσης Ιορδανίας, Γάζας και Δυτικής Όχθης ως μέρος μιας συμφωνίας εξομάλυνσης Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας;

Οι διαπραγματεύσεις που προορίζονται να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν είναι τα μόνα μέρη που πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πιθανή συμφωνία. Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται πολύ αθόρυβα, γιατί θίγουν θέματα εξαιρετικά ευαίσθητα. Όπως θα δείτε παρακάτω, δεν είναι πιθανό να μάθουμε πολλά για τις ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας που διαμορφώνεται μέχρι να οριστικοποιηθεί. 
 
MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μεσολαβεί σε αυτές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων εάν το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σχετικά με τους Παλαιστίνιους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι απίθανο να συμφωνήσει να αναγνωρίσει ένα πλήρως ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά ένα άλλο σχέδιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αποδεκτό από όλα τα μέρη.

Αυτό το σχέδιο σχεδιάστηκε αρχικά από έναν στενό έμπιστο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ονόματι Αλί Σιχάμπι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ιορδανία, η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα συγχωνευθούν σε μια ενιαία μονάδα γνωστή ως «Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Παλαιστίνης»:

Ένα θέμα προς συζήτηση θα περιλαμβάνει ασφαλώς την εφαρμογή της λύσης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Παλαιστίνης με έδρα τη Σαουδική Αραβία που δημοσιεύτηκε στο Al Arabiya News στις 8 Ιουνίου 2022. Ο συγγραφέας του – Ali Shihabi – είναι έμπιστος του Σαουδάραβα διαδόχου και πρωθυπουργού – Mohammed Bin Salman (MBS) και επίσης μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του MBS για το Neom – μια μεγαλούπολη 500 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ που κατασκευάζεται στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία και καλύπτει μια περιοχή ίση με το μέγεθος του Ισραήλ.

Το σχέδιο του Σιχάμπι προβλέπει τη συγχώνευση της Ιορδανίας, της Γάζας και μέρους της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) σε μια εδαφική οντότητα που θα ονομάζεται «Χασεμιτικό Βασίλειο της Παλαιστίνης».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανησυχούσε πάντα βαθιά για τους κινδύνους για την ασφάλεια που θα έθετε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά η τοποθέτηση των Παλαιστινίων κάτω από την ομπρέλα της Ιορδανίας θα μετριάσει ενδεχομένως αυτούς τους κινδύνους για την ασφάλεια.

Και είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αυτό το σχέδιο δεν έχει απορριφθεί δημόσια από την Ιορδανία, την PLO ή τη Χαμάς από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά:

Το σχέδιο του Shihabi δεν έχει απορριφθεί από τον βασιλιά Abdullah (Ιορδανία), τον Mahmoud Abbas (PLO), τον Ismail Haniyeh (Hamas) ή τον MBS τους επτά μήνες από τη δημοσίευσή του.

Περιττό να πω ότι είμαι 100 τοις εκατό ενάντια σε αυτό το ύπουλο σχέδιο.

Αλλά δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι.

Αυτό που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται τα εμπλεκόμενα μέρη και αυτήν την στιγμή δείχνουν να είναι αισιόδοξα πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε με τόλμη ότι «είμαστε μάρτυρες ενός κεντρικού άξονα της ιστορίας»:

Η Σαουδική Αραβία είναι ηγέτης του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου. Δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ επίσημα το Ισραήλ από τη δημιουργία του κράτους το 1948.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για το ενδεχόμενο τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας: «Πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες μιας στροφής της ιστορίας».

Αυτό δεν ακούγεται σαν άνθρωπος που πρόκειται να κάνει μια σχετικά μικρή συμφωνία.

Μάλλον, αυτό ακούγεται σαν άνθρωπος που σκέφτεται την κληρονομιά του.

Και δεν είναι πιθανό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων όλες τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής συμφωνίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Νετανιάχου έχει γίνει μεγάλος υπέρμαχος των μυστικών διαπραγματεύσεων. Το κατέστησε πολύ σαφές κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Al Arabiya TV τον περασμένο Δεκέμβριο:

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου το κατέστησε απολύτως σαφές στη 50λεπτη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στις 15 Δεκεμβρίου:

«Ξέρετε, είμαι κάπως υπερασπιστής μιας μικρής ανατροπής σε όσα είπε ο Γούντροου Γουίλσον στη Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών. Είπε ότι πίστευε σε ανοιχτές διαθήκες, στις οποίες κατέληξαν ανοιχτά. Πιστεύω σε ανοιχτές διαθήκες, στις οποίες κατέληξαν κρυφά ή διακριτικά. Εκεί θα πρέπει να κάνουμε συζητήσεις για όλες τις ερωτήσεις που θέσατε σήμερα και να δούμε πώς μπορούμε να το προωθήσουμε. Αν προσπαθήσετε να το λύσετε εκ των προτέρων, κολλάτε. Αυτό συμβαίνει.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι έρχεται μια συμφωνία και όταν τελικά αποκαλυφθεί θα σοκάρει τον κόσμο.

Προς το παρόν, οι Παλαιστίνιοι ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία και έχουν φτιάξει μια λίστα με μερικά από τα πράγματα που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν
 
Μεταφορά τμημάτων της Δυτικής Όχθης υπό τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο (γνωστή ως Περιοχή Γ σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990) στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής
«Πλήρης παύση» της ανάπτυξης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη
Συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Σαουδικής Αραβίας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία επιβραδύνθηκε από το 2016 και σταμάτησε εντελώς πριν από τρία χρόνια, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων (160 εκατομμυρίων λιρών) ετησίως
Επαναλειτουργία του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ –της διπλωματικής αποστολής στους Παλαιστίνιους– που έκλεισε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ από όπου σταμάτησαν υπό τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι το 2014.

Και οι Παλαιστίνιοι υπόσχονται επίσης «να αποφύγουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Σαουδική Αραβία» κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων:

Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από Παλαιστίνιους αξιωματούχους ότι ούτε θα απορρίψουν δημόσια ούτε θα υπονομεύσουν τις συνομιλίες εξομάλυνσης που προωθούνται από το Λευκό Οίκο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Ένας διπλωμάτης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στη Media Line πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δεσμευτεί να μην επικρίνει δημόσια οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, για να αποφύγει να φέρει σε δύσκολη θέση τη Σαουδική Αραβία.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται στενά με τη Σαουδική Αραβία. Στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα οικονομικό και πολιτικό πακέτο με σκοπό να κατευνάσουν τους Παλαιστίνιους και να αποτρέψουν μια απάντηση παρόμοια με αυτή που προέκυψε από τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, οι οποίες καθιέρωσαν διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Οι Σαουδάραβες είναι πολύ πρόθυμοι να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του επόμενου έτους, επειδή γνωρίζουν ότι μια συμφωνία μπορεί να μην είναι δυνατή εάν ο Τζο Μπάιντεν δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και προφανώς και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κίνητρο να προχωρήσει γρήγορα τα πράγματα, γιατί οι μέρες της μπορεί να είναι περιορισμένες.

Αλλά αν η γη του Ισραήλ διαιρεθεί επίσημα το 2024, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για όλους μας.

Έχω προειδοποιήσει πως αυτό ερχόταν, αλλά για πολύ καιρό φαινόταν ότι κάθε είδους συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα ήταν αδύνατη.

Δυστυχώς, αυτό το νέο σχέδιο συγχώνευσης της Ιορδανίας, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε μια ενιαία οντότητα που ονομάζεται «Χασεμιτικό Βασίλειο της Παλαιστίνης» μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα σημαντικό ορόσημο.

Δε θα είναι εύκολο, αλλά αν βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι, οι Σαουδάραβες και η κυβέρνηση Μπάιντεν, το 2024 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια χρονιά που το αδιανόητο θα γίνει πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail