Η δεύτερη προεδρία του Τραμπ θα ήταν «κόλαση» για την Ευρώπη και το Κίεβο, αναφέρει η κορυφαία γαλλική εφημερίδα

Οι δυτικοί πολιτικοί φοβούνται την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο λόγω της επιθυμίας του να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Αν Ροβάν σε άρθρο της στην κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Ενώ οι Αμερικανοί αισθάνονται την πίεση από τη θλιβερή οικονομική διαχείριση του Μπάιντεν, εμφανίζονται αναφορές ότι η οικονομία της Ρωσίας αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις δυτικές κυρώσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στο άρθρο με τίτλο «Το Τραμπ 2 κάνει ήδη τους Ευρωπαίους να τρέμουν», γράφει η Ρόβαν: «Η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν εφιάλτης για τους Ευρωπαίους. Μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να σημαίνει κόλαση για αυτούς. Επαναλαμβάνει συνεχώς πως δε θα χρειαστεί περισσότερο από μία ημέρα για να επιλυθεί η ουκρανική σύγκρουση».

Σύμφωνα με τη Ροβάν, η πιθανότητα να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά ανησυχητική γιατί οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, κατά την άποψή της, καθώς το ΝΑΤΟ μόλις και μετά βίας έχει ανακάμψει από την πρώτη θητεία του Τραμπ όταν μείωσε την αμερικανική συμμετοχή στη συμμαχία. Επομένως, σύμφωνα με τη συγγραφέα, η επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και την Ουκρανία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Τραμπ έχει μιλήσει κατά της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο και υποσχέθηκε να τερματίσει τη σύγκρουση εάν εκλεγεί πρόεδρος το 2024. Πρόσφατα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν επίσης πως θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να επιλύσει τις εχθρικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, παρόλο που ήταν ο κύριος υποκινητής της παρακμής των σχέσεων με το Πεκίνο.

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι που πρέπει να τύχει προσοχής, ο Τραμπ θα επέστρεφε στο Λευκό Οίκο, εάν γίνονταν εκλογές αύριο. Αυτό είναι προς απογοήτευση των υπέρ της Ουκρανίας φατριών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι απομένουν ακόμη περισσότεροι από 13 μήνες μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, οπότε πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Μια νέα δημοσκόπηση της Washington Post-ABC δείχνει ότι ο Τραμπ έχει προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του Τζο Μπάιντεν. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι Αμερικανοί έχουν υποστεί πτώση στην ποιότητα ζωής τους από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, ο οποίος προφανώς δίνει προτεραιότητα στην Ουκρανία αντί να υπηρετεί τη χώρα του, καθώς διοχετεύει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομική μαύρη τρύπα που έχει γίνει η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Τράπεζα της Αμερικής (BofA) ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα νέα ευρήματα από την 13η ετήσια Έκθεσή της για τα οφέλη στον εργασιακό χώρο, «The Transforming Workplace». Διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) των εργαζομένων πιστεύουν πως το κόστος ζωής ξεπερνά την αύξηση του μισθού ή των μισθών τους, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση της BofA, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν αυξήσει το οικονομικό άγχος και η ευεξία μεταξύ των εργαζομένων υποχώρησε στο 42%, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε αυτή η έρευνα το 2010.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συντρίψει τις προβλεπόμενες δυσχέρειες και να επεκταθεί φέτος, αφού οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θα υπερνικήσουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ενίσχυσαν τις αναμενόμενες επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που ανήκει σε 71 χώρες και δύο θεσμικά όργανα της ΕΕ, η οποία έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της από τις προβλέψεις του Μαΐου.

Σύμφωνα με το AFP, η EBRD ανέμενε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου της, θα ήταν «πιο αποτελεσματικές στον περιορισμό» της ανάπτυξης.

«Αλλά τα έσοδα από το πετρέλαιο υποστηρίχθηκαν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την ικανότητα της Ρωσίας να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου με εξαγωγές σε νέες αγορές», ανέφερε.

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά 30% από τον Ιούνιο μετά τις παρατεταμένες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, με το αργό τώρα να πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι η G7 και η Αυστραλία στα τέλη του περασμένου έτους συμφώνησαν σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που εξάγεται δια θαλάσσης. Ταυτόχρονα, συμπεριλήφθηκαν επίσης ευρύτερα προϊόντα πετρελαίου το Φεβρουάριο, γεγονός που ώθησε τη Ρωσία να εξάγει περισσότερες εξαγωγές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αν και πολλά μπορούν να αλλάξουν τους επόμενους 13 μήνες μέχρι τις εκλογές, η τροχιά από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν ήταν πτωτική, επομένως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα βελτιώσει τα πράγματα καθώς εισέρχεται στην τελευταία περίοδο της προεδρικής του θητείας. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες του Τραμπ να επανεκλεγεί εάν αναδειχθεί ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που, όπως τόνισε η Anne Rovan, δημιουργεί ακόμη και φόβο στην Ευρώπη, καθώς θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Ρωσία μέσω του ουκρανικού αντιπροσώπου χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail