«Καλώς ήρθατε στους BRICS 11»

«Κανένα βουνό δεν μπορεί να σταματήσει την ορμητική ροή ενός πανίσχυρου ποταμού». Με την προσθήκη έξι νέων μελών που προσθέτουν γεωστρατηγική επιρροή και γεωγραφικό βάθος στους BRICS, καθώς ο πολυμερής θεσμός συγκεντρώνει τώρα τη δυναμική που απαιτείται για την επαναφορά των διεθνών σχέσεων.

Στο τέλος γράφτηκε η Ιστορία. Ξεπερνώντας ακόμη και τις μεγαλύτερες προσδοκίες, τα έθνη των BRICS πραγματοποίησαν ένα γιγάντιο βήμα για την πολυπολικότητα επεκτείνοντας την ομάδα σε BRICS 11. 

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, στα πέντε αρχικά μέλη των BRICS θα προστεθούν η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Όχι, δεν θα μετατραπούν σε ένα απρόφωνο BRIICSSEEUA. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως το τραγούδι παραμένει το ίδιο, με το γνωστό αρκτικόλεξο των BRICS σε πολυμερής οργανισμός Global South ή Global Majority ή « Global Globe» που θα διαμορφώσει το περίγραμμα ενός νέου συστήματος διεθνών σχέσεων.

Εδώ είναι η Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ II της 15ης συνόδου κορυφής BRICS. Το BRICS 11 είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει μια μεγάλη ουρά πρόθυμων να συμμετάσχουν χωρίς να αναφερόμαστε στα δεκάδες έθνη (και μετρώντας) που έχουν ήδη «εκφράσει το ενδιαφέρον τους», σύμφωνα με τους Νοτιοαφρικανούς, η επίσημη λίστα, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει Αλγερία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Γουινέα, Ελλάδα, Ονδούρα, Ινδονησία, Κούβα, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μεξικό, Νιγηρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία και Συρία.

Μέχρι το επόμενο έτος, οι περισσότεροι από αυτούς είτε θα γίνουν εταίροι των BRICS 11 είτε μέρος του δεύτερου και του τρίτου κύματος πλήρους μελών. Οι Νοτιοαφρικανοί έχουν τονίσει ότι οι BRICS «δε θα περιοριστούν σε μία μόνο φάση επέκτασης».

Η ηγεσία Ρωσίας-Κίνας, ουσιαστικά

Ο δρόμος που οδηγεί στους BRICS 11, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών των συζητήσεων στο Γιοχάνεσμπουργκ, ήταν σκληρός και ανώμαλος, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το τελικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε πως ήταν ένα θαύμα της διηπειρωτικής ένταξης. Η Δυτική Ασία συγκεντρώθηκε σε πλήρη ισχύ. Ο αραβικός κόσμος έχει τρία πλήρη μέλη, όσο και η Αφρική. Και η Βραζιλία άσκησε στρατηγικά πιέσεις για να ενσωματώσει την προβληματική Αργεντινή.

Η παγκόσμια ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ΑΕΠ (PPP) των BRICS 11, όπως έχει, είναι τώρα 36 τοις εκατό (ήδη μεγαλύτερη από το G7) και ο θεσμός περιλαμβάνει πλέον το 47 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Χώρες BRICS+ ΑΕΠ, ΑΕΠ (PPP) και Χρέος. (Φωτογραφία: The Cradle)

Χώρες G7 ΑΕΠ, ΑΕΠ (PPP) και Χρέος. (Φωτογραφία: The Cradle)

Ακόμη και περισσότερο από μια γεωπολιτική και γεωοικονομική ανακάλυψη, οι BRICS 11 πραγματικά σπάνε τα ταμεία στο μέτωπο της ενέργειας. Με την υπογραφή της Τεχεράνης, του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι, οι BRICS 11 γίνονται αμέσως μια δύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ελέγχουν το 39 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, το 45,9 τοις εκατό των αποδεδειγμένων αποθεμάτων και το 47,6 τοις εκατό του συνόλου του πετρελαίου που παράγεται παγκοσμίως, σύμφωνα με την InfoTEK.

Μια άμεση συμβίωση BRICS 11-OPEC+ είναι αναπόφευκτη (υπό την ηγεσία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας), για να μην αναφέρουμε τον ίδιο τον ΟΠΕΚ.

Μετάφραση: Η συλλογική Δύση μπορεί σύντομα να χάσει τη δύναμή της να ελέγχει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και, στη συνέχεια, τα μέσα για να επιβάλει τις μονομερείς κυρώσεις της.

Μια Σαουδική Αραβία ευθυγραμμισμένη άμεσα με Ρωσία-Κίνα-Ινδία-Ιράν προσφέρει μια εκπληκτική αντίστιξη στην πετρελαϊκή κρίση που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν το Ριάντ άρχισε να κυλάει στα πετροδολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει το επόμενο στάδιο της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης που ξεκίνησε από τη Ρωσία και την οριστικοποίηση της Κίνας, που επισφραγίστηκε πρόσφατα στο Πεκίνο.

Αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου BRICS+ και G7. (Φωτογραφία: The Cradle)

Και αυτό ακριβώς είχε πάντα στο μυαλό της η στρατηγική ηγεσία Ρωσίας-Κίνας. Αυτό το συγκεκριμένο διπλωματικό αριστούργημα είναι γεμάτο με σημαντικές λεπτομέρειες: Οι BRICS 11 μπαίνουν στη μάχη την ίδια ακριβώς ημέρα, την 1η Ιανουαρίου 2024, όταν η Ρωσία αναλαμβάνει την ετήσια προεδρία των BRICS.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η σύνοδος κορυφής των BRICS 11 το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν της Ρωσίας, κάτι που θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στις παράλογες πολιτικές της Δύσης, απομόνωσης και κυρώσεων. Τον επόμενο Ιανουάριο, αναμένετε περαιτέρω ενοποίηση του Παγκόσμιου Νότου / Παγκόσμιας Πλειοψηφίας / Παγκόσμιας Υδρογείου, συμπεριλαμβανομένων ακόμη πιο ριζοσπαστικών αποφάσεων, που διεξάγονται από τη ρωσική οικονομία που έχει κυρωθεί έως τη λήθη - τώρα, παρεμπιπτόντως, η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο με PPP πάνω από $5 τρισ.

G7 σε κώμα

Το G7, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, έχει πλέον μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η G20 μπορεί να είναι η επόμενη. Το νέο «Global Globe» G20 μπορεί να είναι οι BRICS 11 – και αργότερα οι BRICS 20 ή ακόμα και οι BRICS 40. Μέχρι τότε, το πετροδολάριο θα είναι επίσης σε υποστήριξη ζωής στη ΜΕΘ.

Η κορύφωση των BRICS 11 δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την εκπληκτική εμφάνιση των παικτών του Αγώνα: Πούτιν και Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, με την υποστήριξη των αντίστοιχων ομάδων τους. Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας κυριάρχησε στο Γιοχάνεσμπουργκ και έθεσε τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές. Πρέπει να είμαστε τολμηροί και να επεκταθούμε. Πρέπει να πιέσουμε για μεταρρύθμιση του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι το ΔΝΤ και τον ΠΟΕ και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς τους θεσμούς που είναι υποταγμένοι στην τεχνητή «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Δεν είναι περίεργο που ο Xi όρισε την στιγμή, στο αρχείο, ως «ιστορική». Ο Πούτιν έφτασε στο σημείο να καλεί δημοσίως όλες τις 11 BRICS να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ και να επεκτείνουν τους εμπορικούς διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα - τονίζοντας πως οι BRICS «αντιτίθενται στις ηγεμονίες κάθε είδους» και «την εξαιρετική κατάσταση που επιδιώκουν ορισμένες χώρες», για να μην αναφέρουμε «μια πολιτική συνεχιζόμενης νεοαποικιοκρατίας».

Είναι σημαντικό, όσο κι αν η Κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) γιορτάζει τη 10η επέτειό της τον επόμενο μήνα, πως ο Πούτιν οδήγησε το γενικότερο θέμα στο επίκεντρο:

«…να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή μεταφορών BRICS, η οποία θα ασχολείται όχι μόνο με το έργο Βορρά-Νότου [αναφερόμενος στον μεταφορικό διάδρομο INTSC, του οποίου βασικά μέλη των BRICS είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία], αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα με την ανάπτυξη διαδρόμων εφοδιαστικής και μεταφορών, διαπεριφερειακών και παγκόσμιων».


Δώσε προσοχή. Αυτό είναι η Ρωσία-Κίνα σε συγχρονισμό στους διαδρόμους συνδεσιμότητας και ετοιμάζονται να συνδέσουν περαιτέρω τα ηπειρωτικά έργα μεταφορών τους.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι Κεντρικές Τράπεζες των σημερινών BRICS έχουν λάβει οδηγίες να διερευνήσουν σοβαρά και να αυξήσουν τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι είναι πολύ ρεαλιστής σχετικά με την αποδολαριοποίηση: «Το ζήτημα του ενιαίου νομίσματος διακανονισμού είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, αλλά θα προχωρήσουμε προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Αυτό συμπλήρωσε τις παρατηρήσεις του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula Da Silva σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι BRICS δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας για τη μελέτη της βιωσιμότητας ενός νομίσματος αναφοράς.

Παράλληλα, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS καλωσόρισε τρία νέα μέλη: το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, ο δρόμος τους προς την προβολή από τώρα θα είναι ακόμη πιο απότομος.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa επαίνεσε δημόσια την έκθεση της προέδρου της NDB Dilma Rousseff σχετικά με το εννιάχρονο ίδρυμα αλλά η ίδια η Ντίλμα τόνισε και πάλι πως η τράπεζα στοχεύει να φτάσει μόνο το 30 τοις εκατό των συνολικών δανείων σε νομίσματα παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ.

Αυτό είναι σχεδόν αρκετό. Γιατί; Εναπόκειται στον Sergey Glazyev, τον Υπουργό Μακροοικονομίας στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρασίας, που εργάζεται στο πλαίσιο της EAEU υπό τη Ρωσία, να απαντήσει στο βασικό ερώτημα:

«Είναι απαραίτητο να αλλάξουν τα καταστατικά έγγραφα αυτής της τράπεζας. Όταν δημιουργήθηκε, προσπάθησα να εξηγήσω στις οικονομικές μας αρχές ότι το κεφάλαιο της τράπεζας πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ των εθνικών νομισμάτων των ιδρυτικών χωρών. Αλλά οι Αμερικανοί πράκτορες πίστευαν παράφορα στο δολάριο ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αυτή η τράπεζα σήμερα φοβάται τις κυρώσεις και είναι ημιπαράλυτη».

Κανένα βουνό δεν μπορεί να σταματήσει ένα δυνατό ποτάμι

Οπότε, ναι, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες. Αλλά η προσπάθεια για επιτυχία είναι μεταδοτική, ίσως η καλύτερη επιτομή της αξιοσημείωτης ομιλίας του Xi στην τελετή λήξης του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS, που διάβασε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao.

Είναι σαν ο Xi να είχε επικαλεστεί μια μανδαρινική εκδοχή του αμερικανικού ποπ κλασικού του 1967 «Ain't No Mountain High Enough». Παρέθεσε μια κινέζικη παροιμία: «Κανένα βουνό δεν μπορεί να σταματήσει την ορμητική ροή ενός πανίσχυρου ποταμού». Και υπενθύμισε στο κοινό του ότι ο αγώνας ήταν και ευγενής - και απαραίτητος:

«Όποια αντίσταση και αν υπάρχει, οι BRICS, μια θετική και σταθερή δύναμη για το καλό, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Θα σφυρηλατήσουμε ισχυρότερη στρατηγική εταιρική σχέση των BRICS, θα επεκτείνουμε το μοντέλο «BRICS Plus», θα προωθήσουμε ενεργά την επέκταση των μελών, θα εμβαθύνουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με άλλα EMDC [αναδυόμενες αναπτυσσόμενες χώρες], θα προωθήσουμε την παγκόσμια πολυπολικότητα και μεγαλύτερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις και θα βοηθήσουμε να γίνει η διεθνής να γίνει πιο δίκαια και ίση».

Τώρα προσθέστε αυτό το επάγγελμα της πίστης στην ανθρωπότητα στον τρόπο με τον οποίο η «Παγκόσμια Σφαίρα» αντιλαμβάνεται τη Ρωσία. Παρόλο που η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης της ρωσικής οικονομίας είναι πλέον μπροστά από τους αυτοκρατορικούς Ευρωπαίους υποτελείς που επιδιώκουν να τη συντρίψουν, η αντίληψη του Παγκόσμιου Νότου για τη Μόσχα είναι «μια δική μας». Αυτό που συνέβη στη Νότια Αφρική το κατέστησε ακόμη πιο ξεκάθαρο και η άνοδος της Ρωσίας στην προεδρία των BRICS σε τέσσερις μήνες θα το αποκρυσταλλώσει.

Δεν είναι περίεργο που η συλλογική δύση, ζαλισμένη και μπερδεμένη, τρέμει τώρα καθώς νιώθει τη γη – το 85 τοις εκατό, τουλάχιστον – να κινείται κάτω από τα πόδια της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail