Οι BRICS έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα κάνει τα στραβά μάτια η Δύση;

Φωτογραφία: syl.ru
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της συνόδου κορυφής των BRICS — ενός διεθνούς οργανισμού που ενώνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής — έγινε γνωστό πως έξι νέα μέλη θα ενταχθούν στην ομάδα.

Petr Ermilin - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Έξι νέα μέλη

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, οι BRICS θα περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το όνομα του οργανισμού δεν θα αλλάξει καθώς οι BRICS έχουν γίνει ένα καθιερωμένο εμπορικό σήμα.

Οι νέες χώρες θα λάβουν πλήρη ένταξη την 1η Ιανουαρίου 2024, είπε ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε ότι ήταν ο ρόλος και η σημασία στη γεωπολιτική αρένα που έγιναν τα κριτήρια για την αποδοχή νέων χωρών στη σύνδεση.

Ο Ραμαφόσα είπε αργότερα πως η είσοδος νέων μελών στους BRICS ήταν η πρώτη φάση της επέκτασης της συμμαχίας.

"Έχουμε καταλήξει σε συναίνεση για την πρώτη φάση της διαδικασίας επέκτασης. Θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις", είπε κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια βραζιλιάνικη ιστοσελίδα ανέφερε την απόφαση του διεθνούς οργανισμού να προσκαλέσει νέα μέλη πριν δημοσιοποιηθεί η επίσημη δήλωση του Ραμαφόσα.

Η επέκταση

Το θέμα της επέκτασης και της πρόσκλησης νέων συμμετεχόντων ήταν το βασικό της συνόδου κορυφής το 2023. Η προηγούμενη επέκταση πραγματοποιήθηκε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, όταν η Νότια Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα το 2010.

Περισσότερες από 40 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στους BRICS το 2023. Είκοσι τρεις από αυτές έστειλαν επίσημες αιτήσεις για ένταξη. Αφορά υποψηφίους όπως: Αλγερία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ονδούρα, Ινδονησία, Καζακστάν, Κούβα, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Σενεγάλη και Ταϊλάνδη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Νότια Αφρική, οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν συμφώνησαν για τα κριτήρια και τη διαδικασία για την αποδοχή νέων μελών. Επιπλέον, οι ηγέτες των BRICS ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επέκταση. Ως εκ τούτου, νέα μέλη ενδέχεται να ενταχθούν στους BRICS μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Αρχή επιλογής

Σε μια συνέντευξη στο Pravda.Ru, ο Ρώσος ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Oleg Barabanov επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως η επέκταση της διεθνούς ένωσης μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αρνητικές συνέπειες. Η ίδια η έννοια των BRICS μπορεί να αρχίσει να «θολώνει».

"Μίλησαν προσεκτικά για την επέκταση των BRICS μέχρι την τελευταία στιγμή. Φημολογήθηκε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να είναι κατά της διαδικασίας επέκτασης. Η Ρωσία μοιράστηκε διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Όταν υπήρχαν μόνο πέντε μέλη των BRICS, θεωρήθηκαν ηγέτες του μη δυτικού κόσμου, ένα Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μη δυτικό κόσμο. Αυτό θα σβήσει σταδιακά», είπε ο ειδικός.

«Όσον αφορά τη συγκεκριμένη σύνθεση της επέκτασης, έχει ενδιαφέρον εδώ ότι μίλησαν για πέντε και μετά έξι χώρες σε μια μέρα. Πρόσθεσαν την Αιθιοπία, κάτι που ήταν λίγο περίεργο. Αυτή είναι φυσικά μεγάλη, αλλά αδύναμη οικονομικά. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, έμεινε εκτός, παρόλο που αυτή είναι μια πολύ πιο ισχυρή οικονομικά χώρα. Όσον αφορά την Ασία, και τα τρία νέα μέλη (Ιράν, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα) εκπροσωπούν τη Μέση Ανατολή.

Η Ινδονησία είναι μια μεγάλη, πολυπληθής και οικονομικά ενεργή δύναμη. Επομένως, η επιλεκτική επέκταση των 20 υποψηφίων θα αφήσει άλλους υποψηφίους προσβεβλημένους. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, πιστεύει ο Barabanov.

Δυτική αντίδραση

Ο πολιτικός επιστήμονας Semyon Boikov είπε στην Pravda.Ru ότι ως απάντηση στην επέκταση των χωρών BRICS, οι δυτικές χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να παίξουν με τις αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών.

"Νομίζω πως θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη διπλωματία τους σε διμερές επίπεδο — θα προσπαθήσουν να παίξουν με τις αντιφάσεις των κρατών BRICS. Κάθε χώρα, κάθε μέλος έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Κατ' αρχήν, δεν είναι έτοιμοι να κόψουν εντελώς τις σχέσεις με τη Δύση. Η Κίνα έχει στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ίδιο και η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ινδία. Θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να αποδυναμώσουν την ενότητα από μέσα», είπε ο ειδικός.

"Η Δύση θα προσπαθήσει επίσης να ενισχύσει τις εσωτερικές της συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποιου είδους συμμαχίες ως απάντηση. Αρκεί να θυμηθούμε την AUKUS (αμυντική συμμαχία της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών), αν και αυτό είναι στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ, φυσικά. Οι Αμερικανοί και η Δύση πιθανότατα θα βρουν νέα σχήματα για τους συμμάχους τους και τα πιθανά νέα κράτη μέλη», κατέληξε ο Μπόικοφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail