Τι δε σας λένε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επέκτασης των BRICS

Η πολυαναμενόμενη εξέλιξη που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια γεωπολιτική επιτέλους υλοποιήθηκε. Σηματοδοτεί μια σεισμική αλλαγή στην καθιερωμένη τάξη της διεθνούς δυναμικής ισχύος, με βαθιές επιπτώσεις.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το μνημειώδες γεγονός δεν είναι άλλο από την επέκταση του φόρουμ των BRICS, μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει πέντε σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Η πρόσφατη ετήσια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ είδε το φόρουμ των BRICS να επεκτείνει την εμβέλειά του καλωσορίζοντας έξι νέα μέλη στο πλευρό του. Η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα και Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να ενταχθούν σε αυτήν την τρομερή συμμαχία τον Ιανουάριο.

Η συμπερίληψή τους μεταμορφώνει δραματικά τη συλλογική οικονομική δύναμη του φόρουμ, καθιστώντας το μια ισχυρή δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

Η δύναμη των BRICS+

Όταν αξιολογηθεί από το συνδυασμένο ΑΕΠ τους, μετρημένο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, τα 11 κράτη BRICS θα ξεπεράσουν τα βιομηχανικά έθνη της G-7, εδραιώνοντας την κατάστασή τους ως κυρίαρχου παίκτη στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτή η μετασχηματιστική αλλαγή σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην παγκόσμια πολιτική, αμφισβητώντας τη δυτική κυριαρχία. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτές οι προσθήκες είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλες τις ηπείρους, αντανακλώντας ένα διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο.

Ενώ η Ασία εκπροσωπείται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Η Αφρική εκπροσωπείται από την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, η Λατινική Αμερική από την Αργεντινή και τη Βραζιλία και η Μέση Ανατολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Η επιλογή αυτών των νέων συμμάχων έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και θεωρίες σχετικά με το ρόλο τους στο πλαίσιο των BRICS και τα κριτήρια πίσω από την επιλογή τους. Μερικοί έχουν απορρίψει πρόωρα αυτή την επέκταση ως ασήμαντη, που δεν αποτελεί απειλή για τη δυτική κυριαρχία.

Ωστόσο, κάτω από τον σκεπτικισμό κρύβεται μια καλά μελετημένη στρατηγική που υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οι σύμμαχοι των BRICS απολαμβάνουν την στιγμή, αναγνωρίζοντας αυτή την κίνηση ως ένα αριστούργημα που έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Οικονομικά, οι σύμμαχοι της G7 έχουν ήδη ξεπεράσει τους BRICS. Τώρα, αυτή η επέκταση παίρνει μια νέα διάσταση, εστιάζοντας στους εμπορικούς δρόμους και τη δυνατότητα για μονοπώλιο πετρελαίου, ενισχύοντας τη θέση των BRICS ως τρομερής δύναμης στον παγκόσμιο στίβο.

Για να κατανοήσετε τη σημασία αυτής της επέκτασης, εξετάστε κάθε νέο σύμμαχο ξεχωριστά, αξιολογώντας τον με βάση πέντε βασικά κριτήρια: Πετρελαϊκή ισχύ, Στρατηγική Σημασία, Οικονομική Ισχύς, Περιφερειακή Επιρροή και Στρατιωτική Ικανότητα.

Ενώ ο πυρήνας RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα) είναι διάσημος για την οικονομική του δύναμη και τις στρατιωτικές του ικανότητες. Οι νέοι σύμμαχοι έχουν την ίδια σημασία, προσθέτοντας βάθος στη συμμαχία.

Η Βραζιλία είναι η πιο ευημερούσα και μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής. Με το ισχυρό ΑΕΠ και το ρυθμό ανάπτυξής της, διατηρεί την κυρίαρχη θέση της στη Λατινική Αμερική. Η Αργεντινή ακολουθεί ως ο δεύτερος σημαντικός παίκτης στην περιοχή.

Γιατί η Αργεντινή;

Κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στη Νότια Αμερική, τόσο ως προς την ξηρά όσο και ως προς τον πληθυσμό. Επίσης, η επιρροή της Αργεντινής είναι στην άνοδο εντός της λατινοαμερικανικής ηπείρου.

Όμως, αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για το έθνος καθώς το Μπουένος Άιρες αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Η κλιμάκωση του πληθωρισμού και η κατακόρυφη πτώση του πέσο έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την εγκατάλειψη του νομίσματός της.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Steve Hanke έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την υιοθέτηση του δολαρίου ως το κύριο μέσο συναλλαγής. Ωστόσο, η ένταξη της Αργεντινής στους BRICS προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική, παρέχοντας μια ευκαιρία να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και να διερευνηθούν νέοι δρόμοι για οικονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, οι σύμμαχοι των BRICS θα ήθελαν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αργεντινή και σε ολόκληρη την ήπειρο, προωθώντας ισχυρότερους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η ένταξη της Αργεντινής επιδιώκει να απελευθερώσει τη Λατινική Αμερική από δεκαετίες δυτικής κυριαρχίας που έχουν περιορίσει την ανάπτυξη της περιοχής.

Το παιχνίδι με το πετρέλαιο!

Έχουμε επίσης τρεις παίκτες της Μέσης Ανατολής –ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Ιράν– που εντάσσονται στους BRICS και το κύριο κίνητρό τους περιστρέφεται γύρω από το πετρέλαιο. Αυτά τα έθνη θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις πετρελαίου τους.

Το Ιράν, ειδικότερα, έχει εκφράσει ανοιχτά τα παράπονά του, κατηγορώντας τη Δύση για υπονόμευση του παγκόσμιου μονοπωλίου πετρελαίου του και έτσι, επιδιώκει ενεργά αντίποινα. Η ένταξη στους BRICS είναι πράγματι η στιγμή της Τεχεράνης.

Επιπλέον, όταν συνδυάζετε την παραγωγή πετρελαίου των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ανέρχεται σε πάνω από το 42% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Εάν λάβετε υπόψη και τη Ρωσία, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο εκπληκτικό 80%.

Πρακτικά, εάν οι σύμμαχοι των BRICS επιβάλουν μονομερείς περιορισμούς στις εξαγωγές στη Δύση, τα δυτικά έθνη, που ήδη βρίσκονται σε αντίθεση με αυτούς τους συμμάχους BRICS, θα έμειναν με περιορισμένες επιλογές, βασιζόμενες κυρίως στους πόρους των ΗΠΑ.

Αυτή η δυναμική εδραιώνει τους BRICS ως κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική του ενεργειακού τομέα. Μέσω των BRICS, τα μονοπώλια πετρελαίου θα αποκτήσουν μια νέα πλατφόρμα και συμμάχους για να πουλήσουν το πετρέλαιο τους σε ηπείρους όπως η Νότια Αμερική, η Αφρική, ακόμη και η Ασία, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Το Στρατηγικό Παιχνίδι: Ιράν, Αιθιοπία και Αίγυπτος

Επίσης, υπάρχει μια στρατηγική διάσταση στους BRICS, και είναι αρκετά κυριολεκτική. Ο έλεγχος από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας διάβαση πετρελαίου, είναι ήδη γνωστός.

Επίσης, υπάρχει ένα ρητό πως όποιος ελέγχει το Κέρας της Αφρικής μπορεί να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική. Η στρατηγική σημασία του Κέρας της Αφρικής πηγάζει από τη θέση του στη διασταύρωση της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού, μια κρίσιμη καμπή για τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους και την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Επιπλέον, αυτή η περιοχή διαθέτει άφθονους πολύτιμους πόρους, όπως ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που προσελκύουν ξένες επενδύσεις και διαθέτουν τη δυνατότητα για περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

Οι δυτικές δυνάμεις συναγωνίζονται ενεργά για μεγαλύτερη επιρροή στο στρατηγικά κρίσιμο Κέρας της Αφρικής, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους παρεμποδίστηκαν από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, ο οποίος αντιστάθηκε στη δυτική κυριαρχία στην περιοχή. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκρούστηκε συχνά με τον Αχμέντ, οι BRICS ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση, επιτυγχάνοντας ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα με μία μόνο ένταξη.

Η Αιθιοπία πρόκειται να ενταχθεί στους BRICS τον Ιανουάριο του 2024, σηματοδοτώντας πως σύμμαχοι όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και άλλοι θα αποκτήσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή, παρακάμπτοντας τον έλεγχο της Δύσης. Αυτή η κίνηση ενισχύει τη θέση των BRICS και επαναπροσδιορίζει την ισορροπία δυνάμεων στο Κέρας της Αφρικής.

Ωστόσο, η πιο σημαντική προσθήκη στο φόρουμ είναι η Αίγυπτος, η βάση αυτής της συμμαχίας. Η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου έγκειται στον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ, της ζωτικής σημασίας εμπορικής αρτηρίας του κόσμου. Οποιαδήποτε διακοπή στη Διώρυγα του Σουέζ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό χάος, όπως φαίνεται όταν ένα πλοίο έκλεισε τη διώρυγα, διαταράσσοντας σοβαρά το παγκόσμιο εμπόριο.

Με την ένταξη της Αιγύπτου στους BRICS, είναι μια κατάσταση win-win για όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επεκταθούν οικονομικά.

Λοιπόν, Είναι Παγίδα για τη Δύση!

Είτε πρόκειται για το Ιράν που επιδιώκει να αξιοποιήσει τη Διώρυγα του Σουέζ για εξαγωγές πετρελαίου είτε για την Ινδία για σιτηρά και άλλες εξαγωγές, οι BRICS έχουν τώρα τη δύναμη να επηρεάσουν και να εξασφαλίσουν αυτόν τον κρίσιμο παγκόσμιο εμπορικό δρόμο, ενισχύοντας την οικονομική επιρροή και την παγκόσμια σημασία του.

Οι BRICS+ δεν είναι παρά μια ευκαιρία για τη δημιουργία εναλλακτικών εμπορικών και ενεργειακών εταιρικών σχέσεων ανεξάρτητων από τη Δύση, δυνητικά διαταράσσοντας τις καθιερωμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης και ενισχύοντας ένα πιο διαφοροποιημένο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Αυτή η στρατηγική κίνηση ενισχύει τους BRICS ως έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη ικανό να αναδιαμορφώσει τη διεθνή δυναμική σε πολλές περιοχές. Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι οι BRICS+ μπορεί να προβάλουν μια πολυπολική κοσμοθεωρία, προσφέροντας μια αντίστιξη στις αφηγήσεις που επικεντρώνονται στις ΗΠΑ. Ο δυτικός κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη του, καθώς μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιρροή της δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail