Η ένταξη του Ιράν στο BRICS αποδεικνύει την αποτυχία της στρατηγικής απομόνωσης της Δύσης

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου, η συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί για να προσκαλέσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν - καθώς και πέντε άλλες χώρες (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αργεντινή) σε μια ιστορική κίνηση.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ισχυρή οικονομική συμμαχία που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ επιδιώκει να αγκαλιάσει νέα στρατηγικά μέλη που θα βοηθούσαν στην εκπροσώπηση των οικονομικών πρωτοβουλιών της «παγκόσμιας πλειοψηφίας».

Η είσοδος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη συμμαχία BRICS παρουσιάζει την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, με έντονες επιπτώσεις για την περιοχή και τον κόσμο.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, το Ιράν βρίσκεται κάτω από εξοντωτικές κυρώσεις, ξένες παρεμβάσεις, πράξεις πολέμου και επιθετικότητας, δολιοφθορές, πειρατεία και κατασκοπεία από δυτικά καθεστώτα, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Σιωνιστικό καθεστώς.

Παρόλα αυτά, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει σταθεί ψηλά και πλέει μέσα από τα ταραχώδη νερά.

Το Ιράν βρισκόταν στο άκρο της πιο σκληρής μορφής αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης - η οποία δεν σταμάτησε ακόμη και στην εποχή της πανδημίας COVID-19.

Ακόμη και τότε, το Ιράν αρνήθηκε να υποκύψει στη Δύση, η οποία οπλοποίησε την πανδημία ενάντια στο ιρανικό έθνος, αναπτύσσοντας τα δικά του εμβόλια για τον COVID-19 ενώ παράλληλα προώθησε τις ιατρικές του τεχνολογίες στη διαδικασία. Πάντα χάραζε την πορεία του προς τα εμπρός - είτε επρόκειτο για κυρώσεις είτε όχι.

Αυτή ακριβώς η δέσμευση για στρατηγική ανεξαρτησία και εξουδετέρωση των δυτικών κυρώσεων απέδωσε καρπούς, ιδιαίτερα το 2023, με την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στους BRICS - δύο οικονομικές δυνάμεις με αρκετή δύναμη για να αναδιαμορφώσουν την τάξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Γεωγραφικά, η είσοδος του Ιράν θα βοηθήσει στη διευκόλυνση όχι μόνο του εμπορίου αλλά και των αναπτυξιακών έργων κατά μήκος του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου.

Ήδη μια διαδρομή που βοηθά στην αποφυγή κυρώσεων από τη Δύση (παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ, για παράδειγμα), τρεις στις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες είναι πλέον μέλη των BRICS: το Ιράν, η Ρωσία και η Ινδία.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο εδώ ενισχύοντας ήδη υπάρχοντες δρόμους και σιδηροδρόμους μέσω της πρωτοβουλίας Belt-and-Road.

Ο διάδρομος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη των κυρώσεων, πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκος, προς μεγάλη απογοήτευση των δυτικών χωρών ή των υποτελών ανδρείων τους.

Η ενίσχυση του διαδρόμου θα καταστήσει το Ιράν έναν ελκυστικό εταίρο για να έχει επίσημους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, ειδικά για χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο για τη διευκόλυνση του εμπορίου τους.

Υπάρχει φυσικά και ο Περσικός Κόλπος και η γύρω περιοχή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέσα στα στενά του Ορμούζ, ένα αμερικανικό στρατιωτικό σκάφος επιχείρησε να διασκορπίσει ελικόπτερα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανάγκασε τα ελικόπτερα να προσνηωθούν και έκανε το σκάφος να εγκαταλείψει τα νερά του. Αυτό έγινε καθώς αμερικανικά πλοία διαπράττουν πειρατικές πράξεις σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έπαιζαν πάντα βασικό ρόλο στην οικονομία του - αλλά άρχισαν επίσης να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διπλωματία του με άλλες χώρες.

Θυμηθείτε την επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου Ebrahim Raeisi στη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα νωρίτερα φέτος - όλες υπογράφοντας διάφορα μνημόνια συμφωνίας και συμφωνίες σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στις χώρες τους.

Οι τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με το Ιράν - όλες υφίστανται αυστηρές κυρώσεις και στοχοποιούνται επιθετικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αποστολές πετρελαίου του Ιράν σε αυτές τις χώρες θα τις βοηθούσαν να ανατρέψουν τους αποκλεισμούς και τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά η διαφαινόμενη απειλή της πειρατείας των ΗΠΑ κατά μήκος του Περσικού Κόλπου και αλλού εξακολουθεί να υπάρχει - απειλώντας την παράδοση αυτών των βασικών πόρων.

Η είσοδος του Ιράν στα BRICS -μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εάν αποδεχτούν- πιθανότατα θα αποθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά. Εάν το μήνυμα της επέκτασης των BRICS ενοποιεί οικονομίες και πληθυσμούς, τότε η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποθαρρύνονταν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ - για παράδειγμα - να χρησιμοποιήσουν την πλευρά τους στον Περσικό Κόλπο για να διαταράξουν τις οικονομικές πρωτοβουλίες του Ιράν.

Σε αυτή την περίπτωση, η εμπορική διευκόλυνση και ανάπτυξη του Ιράν είναι μια νίκη για τους γείτονές του - επίσης τώρα χώρες των BRICS - και το αντίστροφο.

Οι πρωτοβουλίες των BRICS θα επιδιώξουν την περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών οδών εντός του Περσικού Κόλπου - ενισχύοντας υπάρχοντα λιμάνια και πιθανώς δημιουργώντας νέα για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό θα επέτρεπε ευκολότερη διευκόλυνση στους συμμάχους του Ιράν στη Λατινική Αμερική, καταφέρνοντας άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην τρομοκρατία του δολαρίου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Το να επιτραπεί στις ΗΠΑ να συνεχίσουν την πειρατεία κατά του Ιράν μέσω των χωρικών υδάτων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ δε θα ήταν πλέον ανεκτή. Γίνεται πολύ προφανές γιατί η Κίνα επικεντρώθηκε στη διαμεσολάβηση για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτό το έτος - μια σταθερή περιοχή θα διευκόλυνε το εμπόριο εντός της συμμαχίας BRICS ενώ επίσης θα καθιστούσε άχρηστες τις αμερικανικές δυνάμεις που επιβάλλουν τη βούληση της Ουάσιγκτον.

Περαιτέρω ενοποίηση της περιοχής είναι το γεγονός ότι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι αδιαμφισβήτητοι πετρελαϊκοί γίγαντες - και μέρος του ΟΠΕΚ. Η οικονομία των BRICS θα δημιουργήσει πιο φιλικές συνθήκες για την παραγωγή και τη διανομή - και το Ιράν θα διαδραματίσει πλέον τον πιο βασικό ρόλο από ποτέ με καθεστώς μέλους SCO και BRICS.

Καθώς περισσότερες χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση της πληρωμής με εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου - όπως το γιουάν ή το ρούβλι - αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος του πετροδολαρίου.

Αλλά δε θα σταματήσει εκεί. Στη σύνοδο κορυφής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι «η αποδολαριοποίηση είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να αντιστραφεί».

Μία από τις κύριες προτεραιότητες των χωρών BRICS είναι να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό, ενοποιημένο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο χρησιμοποιείται όχι μόνο ως παγκόσμιο πρότυπο ανταλλαγής για δεκαετίες αλλά και ως όπλο - οι δυτικές κυρώσεις έχουν βλάψει τις οικονομίες αποκόπτοντας τις χώρες από το δολάριο, αποκόπτοντας τις χώρες από το να αγοράζουν τα πάντα, από σωτήρια φάρμακα μέχρι ανταλλακτικά για μηχανήματα.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είναι μόνο ένθερμος υποστηρικτής της αποδολαριοποίησης - αλλά μέσω της πρακτικής, δεσμεύεται σε αυτή. Η χώρα έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και απέφυγε τις κυρώσεις, εντοπίζοντας την παραγωγή αγαθών, ενώ βρίσκει βασικούς δρόμους εκτός του ελέγχου των δυτικών καθεστώτων για το εμπόριο.

Είναι ακριβώς αυτό που κάνει την Ισλαμική Δημοκρατία ένα ισχυρό μέλος στην προσπάθεια της αποδολαριοποίησης - το Ιράν γνωρίζει ακριβώς τι θα χρειαζόταν για να αποκτήσει πραγματικά ένα ανεξάρτητο νόμισμα και να το χρησιμοποιήσει έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η ένταξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε μια οικονομική συμμαχία με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου είναι απόδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής απομόνωσης της Δύσης και της επιτυχίας της δέσμευσης για ανεξαρτησία και των στόχων της Ισλαμικής Επανάστασης.

Εκεί που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδίωξαν την απομόνωση του Ιράν, το Ιράν έχει αναδειχθεί ισχυρό και ενσωματώθηκε σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία με τους όρους του - μια απόλυτη ήττα των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών της Δύσης.

Οι συνθήκες έχουν πλέον αναποδογυριστεί. Η τρομοκρατία του δολαρίου που έχει διαμορφώσει τους παγκόσμιους κανόνες υπέρ της Δύσης αντιμετωπίζεται τώρα με μια ενιαία προσπάθεια να καταστραφεί η κυριαρχία του δολαρίου.

Ο ηγετικός ρόλος του Ιράν σε αυτή την πρωτοβουλία θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης παγκόσμιας τάξης - μιας τάξης βασισμένης στην εμπιστοσύνη και το αμοιβαίο όφελος - αντί της τάξης των ληστρικών παγίδων χρέους και του εκφοβισμού της ιμπεριαλιστικής Δύσης μέσω κυρώσεων.

Όπως προέβλεψε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν νωρίτερα φέτος - οι κυρώσεις μπορούν να αποβούν μπούμερανγκ και τελικά να βλάψουν την ηγεμονία του δολαρίου.

Οι BRICS που επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή του Ιράν -που έχουν ανατρέψει το δολάριο και έχουν χαράξει την ανεξάρτητη πορεία του- επιφέρουν τώρα την ίδια την καταστροφή του δολαρίου.

Εάν όλες οι προσκεκλημένες χώρες αποδεχτούν επισήμως την πρόσκληση - κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό - η διαδικασία αποδολαριοποίησης θα επιταχυνθεί. Όπως δήλωσε ο Πούτιν, δε θα αντιστραφεί. Οι επιπτώσεις της θα ενώσουν τις παγκόσμιες οικονομίες μέσω της συνεργασίας αντί να τις απομονώσουν μέσω της τρομοκρατίας σε δολάρια.

Οι αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν μπορεί να θέλουν να προγραμματίσουν έναν έλεγχο πραγματικότητας κάποια στιγμή σύντομα.

Μέσω κυρώσεων που σκότωσαν παιδιά, αφηγήσεων που οδήγησαν την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό και τις τρομοκρατικές ενέργειες που σκότωσαν δεκάδες αθώους ανθρώπους, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατήρησε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της, αρνούμενη να συνθηκολογήσει -και παρ' όλα αυτά- έχει τώρα μια έδρα στο τραπέζι με τους ηγέτες του αναδυόμενου νέου κόσμου.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail