Η ένταξη του Ιράν στην ομάδα BRICS είναι ένα αριστούργημα της διπλωματίας: Εμπειρογνώμονας

Ένας Βραζιλιάνος γεωπολιτικός αναλυτής χαιρέτισε την ένταξη του Ιράν στα BRICS ως «αριστούργημα» της διπλωματίας, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στη χώρα να αποκομίσει μεγάλα οφέλη στο εμπόριο και τη διαμετακόμιση.

Του Alireza Hashemi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πέπε Εσκομπάρ, μιλώντας στον ιστότοπο Press TV, είπε πως το Ιράν εργάζεται όλο και περισσότερο σε συγχρονισμό με την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, όπως αποδεικνύεται από την ένταξή του στον Οργανισμό Ασφάλειας της Σαγκάης (SCO), και αυτή η στρατηγική σχέση βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος για να γίνει μέλος των BRICS.

«Το Ιράν είναι σε πλήρη συγχρονισμό με την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας. Η Ινδία ήταν επίσης από την αρχή υπέρ της εισδοχής του Ιράν, λόγω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου», είπε, αναφερόμενος σε μια οδό διαμετακόμισης που συνδέει τη Βόρεια Ευρώπη με τη Νότια Ασία μέσω του Ιράν που ολοκληρώνεται.

Ωστόσο, αυτό που έκανε το Ιράν μια από τις πρώτες προσθήκες στου; BRICS ήταν η «εξαιρετική διπλωματική του δουλειά», σημειώνει ο εξέχων γεωπολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος, ο οποίος έχει συγγράψει το «Raging Twenties» μεταξύ άλλων βιβλίων.

«Για το Ιράν, αυτό είναι ένα αριστούργημα. Αυτό έγινε χάρη στην εξαιρετική διπλωματική δουλειά του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε.

Ο Εσκομπάρ είπε ότι η ένταξη του Ιράν στους BRICS επιτρέπει στη χώρα να αποκομίσει πολλά οφέλη, μεταξύ άλλων στους τομείς του εμπορίου και της διαμετακόμισης.

«Οι δυνατότητες αυξημένου εμπορίου για το Ιράν είναι απεριόριστες. Τώρα οι BRICS περιλαμβάνουν ακόμη και πρώην εχθρούς του Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», παρατήρησε.

«Επίσης, η κεντρική θέση του Ιράν στην Ευρασία επιβεβαιώνεται και αυτό ενισχύει το δυναμικό διαμετακόμισης του Ιράν. Τόσο οι BRICS όσο και η INSTC ενδέχεται να ωφελήσουν το Ιράν με άλματα από εδώ και στο εξής».

Ο Εσκομπάρ είπε περαιτέρω πως η ένταξη συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της εικόνας του Ιράν παγκοσμίως και προσφέρει τρόπους για περαιτέρω βελτίωση της ήπιας δύναμης της χώρας.

«Το Ιράν θα πρέπει να βελτιώσει την ήπια ισχύ του στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου αντιμετωπίζεται με βαθύ σεβασμό από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης», είπε.

Σχετικά, ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raeisi έκανε πρόσφατα περιοδεία τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Αφρική, όπου έγινε δεκτός θερμά και σύναψε μια σειρά φιλόδοξων συμφωνιών με πολλές χώρες.

Ο αναλυτής είπε πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για τη συνεργασία Ιράν-BRICS, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα [NDB], η οποία εξακολουθεί να εμποδίζεται να εκδίδει μεγάλα δάνεια παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ λόγω του καταστατικού της τράπεζας», παρατήρησε ο Εσκομπάρ.

«Στην πορεία, η NDB μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο σε δάνεια για το Ιράν, αλλά και στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Συρίας».

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θεωρείται σημαντικός οικονομικός πυλώνας του μπλοκ με επιρροή, που ιδρύθηκε το 2014 με στόχο τη σύγκλιση μεταξύ ανεξάρτητων χωρών.

Η τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη ιδρύθηκε αρχικά με κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε χώρες μέλη των BRICS και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail