Η διπλωματική επιμονή της Τεχεράνης έφερε μια δεύτερη σημαντική πρόοδο φέτος: Εξασφάλιση πλήρους ένταξης στις BRICS για την εξάρθρωση της απομόνωσης, την αντιμετώπιση των κυρώσεων και την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής με τα ευρασιατικά κέντρα ισχύος.
Στην ομιλία του στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 24 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi τόνισε την ακλόνητη δέσμευση της χώρας του στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αποδολαριοποίησης και την εγκαθίδρυση μιας πιο ισορροπημένης διεθνούς τάξης.
Στην ομιλία του στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 24 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi τόνισε την ακλόνητη δέσμευση της χώρας του στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αποδολαριοποίησης και την εγκαθίδρυση μιας πιο ισορροπημένης διεθνούς τάξης.
Zafar Mehdi - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ραΐσι υπογράμμισε τα «ιστορικά» πλεονεκτήματα που φέρνει η ένταξη του Ιράν στο οικονομικό μπλοκ, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί «ένα νέο βήμα προς την εγκαθίδρυση δικαιοσύνης, ηθικής και βιώσιμης ειρήνης στον κόσμο» και χαρακτήρισε τους 11μελείς BRICS «σύμβολο αλλαγής».
Η ομιλία του ακολούθησε τις προσκλήσεις του μπλοκ προς το Ιράν και πέντε άλλες χώρες — τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — να ενταχθούν ως μόνιμα μέλη. Η επέκταση της ομάδας σε BRICS+ έχει εκνευρίσει τα γεράκια της Δύσης, καθώς απειλεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια επιρροή τους.
Στο περιθώριο της τριήμερης συνόδου κορυφής, ο Raisi πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με ομολόγους του από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής. Το leitmotif ήταν κοινό — μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Η επέκταση των BRICS δείχνει ότι η μονομερής προσέγγιση κατηφορίζει», φέρεται να είπε ο Ραΐσι σε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπου δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση της Τεχεράνης με το Πεκίνο και να προωθήσει τη φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του τελευταίου.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα, ο Ραΐσι εξήγησε ότι η πολιτική «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ - το πνευματικό τέκνο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - ώθησε κατά λάθος την πρόοδο του Ιράν.
Με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, ο Raisi εστίασε σε θέματα διαμετακόμισης και προέτρεψε την ταχεία πρόοδο στο έργο του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), μια μεταμορφωτική πολυτροπική διαδρομή μεταφοράς που συνδέει την Ινδία με την Κασπία Θάλασσα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ιράν.
«Στρατηγική νίκη» για το Ιράν
Ο Μοχάμεντ Τζαμσίντι, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ιρανού προέδρου για πολιτικές υποθέσεις και βασικός βοηθός, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την εισαγωγή του Ιράν στους BRICS στο Twitter.
«Σε μια ιστορική κίνηση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν γίνεται μόνιμο μέλος των BRICS», έγραψε ο Τζαμσίντι στο Twitter τόσο στα αγγλικά όσο και στα περσικά, περιγράφοντάς το ως «στρατηγική νίκη για την εξωτερική πολιτική του Ιράν».
Την Παρασκευή, η ιρανική αντιπροσωπεία επέστρεψε θριαμβευτικά στην Τεχεράνη, έχοντας εξασφαλίσει την ένταξη στους BRICS μόλις ένα μήνα μετά την πλήρη ένταξη στο διάσημο 9μελή Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο στο διεθνές αεροδρόμιο Mehrabad, ο Raisi είπε πως η ένταξη του Ιράν στη συμμαχία BRICS θα ενισχύσει την «πολιτική και οικονομική ισχύ της χώρας».
Ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian ανέβηκε στο Instagram για να γιορτάσει το διπλωματικό κατόρθωμα, λέγοντας ότι η επέκταση των BRICS και η αποδοχή του Ιράν θα «ενίσχυσαν την πολυμέρεια» και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση Raisi να επιδιώξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της «κοιτάζοντας ανατολικά».
Ο Morteza Habibolahi, αναλυτής οικονομικών υποθέσεων με έδρα την Τεχεράνη, περιγράφει την πλήρη ένταξη του Ιράν τόσο στον SCO όσο και στους BRICS σε διάστημα ενός έτους ως «διπλωματικό αριστούργημα». Λέει στο The Cradle:
Το Ιράν υπέβαλε την αίτησή του για πλήρη ένταξη στους BRICS τον περασμένο Ιούνιο, μέρες αφότου ο Raisi ουσιαστικά μίλησε στη σύνοδο κορυφής των BRICS και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να μοιραστεί τις «τεράστιες δυνατότητες» της για να βοηθήσει το μπλοκ να επιτύχει τους στόχους του.
Μια εβδομάδα αργότερα, στο τέλος της 23ης συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του SCO, η Διακήρυξη του Νέου Δελχί έκανε δεκτό το Ιράν ως το 9ο πλήρες κράτος μέλος.
Η «στροφή ανατολικά» ήταν μια νικηφόρα στρατηγική
Ο πρώην Ιρανός διπλωμάτης Mohsen Pakaeen εξηγεί στο The Cradle ότι η ένταξη στις BRICS είναι το αποτέλεσμα της διεκδικητικής πολιτικής του Ιράν «κοιτάζοντας προς την Ανατολή».
Υποστηρίζει πως το Ιράν μπορεί «να αποκομίσει πολλά οφέλη» μέσω της ένταξής του στο μπλοκ που «στοχεύει να προωθήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στην πολυμερή προσέγγιση και επικεντρώνεται σε ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον Pakaeen, η ένταξη του Ιράν στους BRICS και στον SCO «θα εξαλείψει την ανάγκη της χώρας να περιμένει να καρποφορήσουν οι [δυτικές] συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων», αναφερόμενος στις τελματωμένες διαπραγματεύσεις με στόχο την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), κοινώς γνωστή ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ήταν σε αδιέξοδο από τον περασμένο Αύγουστο λόγω διαφωνιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, η εμπλοκή του Ιράν σε ισχυρά οικονομικά μπλοκ του Παγκόσμιου Νότου παρείχε έναν εναλλακτικό δρόμο προς την οικονομική πρόοδο.
Οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις επιδεινώνονται από τις συγκρούσεις του Ιράν με τον πυρηνικό φύλακα του ΟΗΕ, τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο αντίπαλοι κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία περιελάμβανε επίσης αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν αποκλειστεί στο Ιράκ και τη Νότια Κορέα, αλλά η συμφωνία έχει αποσυνδεθεί από τις πυρηνικές συνομιλίες, για τις οποίες η Τεχεράνη επιμένει πως εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον.
Ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενημερώνει το The Cradle:
Ένταση στον Περσικό Κόλπο
Ο Ali Ahmadi, εκτελεστικός συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, πιστεύει ότι η ένταξη του Ιράν στους BRICS αμέσως μετά την ένταξη στον SCO δείχνει πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να απομονώσουν το Ιράν έχουν «σημαντικά όρια».
Ο Ahmadi λέει στο The Cradle ότι οι κυρώσεις «βλάπτουν ακόμη την ιρανική οικονομία» και πως η αποδολαριοποίηση είναι ένα «μακροπρόθεσμο έργο που δεν πρόκειται να σπάσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στο άμεσο μέλλον».
Είναι σημαντικό πως η είσοδος του Ιράν στους BRICS έρχεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον λόγω των πρόσφατων επεισοδίων στον Περσικό Κόλπο και της ανάπτυξης αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη γεωστρατηγική πλωτή οδό.
Έχουν προκύψει αναφορές για το αμερικανικό Ναυτικό που εκφόρτωσε ένα κατασχεθέν ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Τέξας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Ιρανούς αξιωματούχους. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε με τόλμη ότι «η εποχή του "χτυπώ και φεύγω" έχει τελειώσει», επαναλαμβάνοντας την αυστηρή προειδοποίηση που εξέδωσε τον Ιούλιο ο διοικητής του Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Alireza Tangsiri - και ένα σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον.
Οι οικονομικές δυνατότητες του Ιράν στους BRICS
Ο Abolfazl Amoee, εκπρόσωπος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, πιστεύει ότι η ένταξη του Ιράν στα BRICS ωφελεί όλα τα μέρη, ενισχύοντας τόσο το Ιράν όσο και την επιρροή του πολυμερούς οργανισμού στη διεθνή σκηνή. Όπως λέει στο The Cradle:
Ο Amoee υποστηρίζει πως το Ιράν είναι μια «σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη αγορά» για παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για στενότερο εμπόριο μεταξύ του Ιράν και των χωρών των BRICS:
Το εμπόριο μη πετρελαίου μεταξύ του Ιράν και των πέντε αρχικών μελών της BRICS αυξήθηκε κατά 14% στα 38,43 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τελωνειακής Διοίκησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν με 30,32 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Ινδία με 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Ρωσία με 2,32 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Βραζιλία με 466,55 εκατομμύρια δολάρια και τη Νότια Αφρική με 322,04 εκατομμύρια δολάρια.
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ασία, σημαντικός αναδυόμενος κόμβος διαμετακομιστικών μεταφορών και αναμφισβήτητα η πιο έμπειρη χώρα στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, το Ιράν μπορεί να προσθέσει τεράστια αξία στο μπλοκ και στα μέλη του.
Τράπεζες στους BRICS
Σε μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των BRICS στην Τεχεράνη νωρίτερα τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν το έκανε ξεκάθαρο, τονίζοντας τις δυνατότητες της χώρας του ως «αξιόπιστου και ισχυρού» εταίρου του μπλοκ.
Τόνισε την στρατηγική θέση του Ιράν, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα καλά ανεπτυγμένα δίκτυα μεταφορών και διαμετακόμισης και τις εξελίξεις στη σύγχρονη τεχνολογία ως βασικά πλεονεκτήματα που μπορούν να ωφελήσουν όλα τα μέλη των BRICS.
Η Ισλαμική Δημοκρατία θα κερδίσει επίσης από την ένταξη στο εκκολαπτόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα BRICS. Ο Μεχντί Σαφάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για οικονομικές υποθέσεις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB), πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη σύντομα.
Ο Σαφάρι είχε συνομιλίες με τη Ρούσεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν την αίτηση του Ιράν για ένταξη στην τράπεζα, που επαινείται ευρέως ως αξιόπιστη αντικατάσταση της SWIFT με έδρα το Βέλγιο.
Η Amoee λέει στο The Cradle ότι η πολιτική των BRICS για συνέχιση εμπορίου χωρίς δολάριο και το σχέδιό τους για τη δημιουργία μιας κοινής επενδυτικής τράπεζας δημιουργεί ευκαιρίες για τις χώρες να συμμετάσχουν σε οικονομική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ:
Ο Ahmadi, από την πλευρά του, τονίζει ότι το Ιράν είναι φυσικά πιο ευθυγραμμισμένο με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες μοιράζονται «αρνητικές απόψεις» για τις δυτικές πολιτικές:
Εν ολίγοις, οι διπλές συμμετοχές του Ιράν στους BRICS και στον SCO έχουν «πολλαπλασιαστική» επίδραση στους στρατηγικούς στόχους του Ιράν για την προώθηση της αποδολαριοποίησης, την ενίσχυση των δεσμών με ομοϊδεάτες ανερχόμενες δυνάμεις και την προώθηση της μακροχρόνιας εθνικής του δέσμευσης για αυτοδυναμία και διαφοροποίηση.
Αυτές οι συνεργασίες όχι μόνο αμφισβητούν τις δυτικές προσπάθειες να απομονώσουν το Ιράν και την οικονομία του, αλλά επίσης τοποθετούν την Τεχεράνη ως βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της αναδυόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής δυναμικής. Οι BRICS γνωρίζουν πολύ καλά πως το Ιράν έχει απαράμιλλη εμπειρία στη διαμόρφωση νέων παραδειγμάτων έξω από τα οικοσυστήματα της Δύσης, και αυτά τα μαθήματα και οι τακτικές θα φανούν χρήσιμα καθώς προωθούν μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο Ραΐσι υπογράμμισε τα «ιστορικά» πλεονεκτήματα που φέρνει η ένταξη του Ιράν στο οικονομικό μπλοκ, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί «ένα νέο βήμα προς την εγκαθίδρυση δικαιοσύνης, ηθικής και βιώσιμης ειρήνης στον κόσμο» και χαρακτήρισε τους 11μελείς BRICS «σύμβολο αλλαγής».
Η ομιλία του ακολούθησε τις προσκλήσεις του μπλοκ προς το Ιράν και πέντε άλλες χώρες — τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — να ενταχθούν ως μόνιμα μέλη. Η επέκταση της ομάδας σε BRICS+ έχει εκνευρίσει τα γεράκια της Δύσης, καθώς απειλεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια επιρροή τους.
Στο περιθώριο της τριήμερης συνόδου κορυφής, ο Raisi πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με ομολόγους του από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής. Το leitmotif ήταν κοινό — μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Η επέκταση των BRICS δείχνει ότι η μονομερής προσέγγιση κατηφορίζει», φέρεται να είπε ο Ραΐσι σε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπου δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση της Τεχεράνης με το Πεκίνο και να προωθήσει τη φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του τελευταίου.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα, ο Ραΐσι εξήγησε ότι η πολιτική «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ - το πνευματικό τέκνο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - ώθησε κατά λάθος την πρόοδο του Ιράν.
Με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, ο Raisi εστίασε σε θέματα διαμετακόμισης και προέτρεψε την ταχεία πρόοδο στο έργο του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), μια μεταμορφωτική πολυτροπική διαδρομή μεταφοράς που συνδέει την Ινδία με την Κασπία Θάλασσα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ιράν.
«Στρατηγική νίκη» για το Ιράν
Ο Μοχάμεντ Τζαμσίντι, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ιρανού προέδρου για πολιτικές υποθέσεις και βασικός βοηθός, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την εισαγωγή του Ιράν στους BRICS στο Twitter.
«Σε μια ιστορική κίνηση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν γίνεται μόνιμο μέλος των BRICS», έγραψε ο Τζαμσίντι στο Twitter τόσο στα αγγλικά όσο και στα περσικά, περιγράφοντάς το ως «στρατηγική νίκη για την εξωτερική πολιτική του Ιράν».
Την Παρασκευή, η ιρανική αντιπροσωπεία επέστρεψε θριαμβευτικά στην Τεχεράνη, έχοντας εξασφαλίσει την ένταξη στους BRICS μόλις ένα μήνα μετά την πλήρη ένταξη στο διάσημο 9μελή Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο στο διεθνές αεροδρόμιο Mehrabad, ο Raisi είπε πως η ένταξη του Ιράν στη συμμαχία BRICS θα ενισχύσει την «πολιτική και οικονομική ισχύ της χώρας».
Ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian ανέβηκε στο Instagram για να γιορτάσει το διπλωματικό κατόρθωμα, λέγοντας ότι η επέκταση των BRICS και η αποδοχή του Ιράν θα «ενίσχυσαν την πολυμέρεια» και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση Raisi να επιδιώξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της «κοιτάζοντας ανατολικά».
Ο Morteza Habibolahi, αναλυτής οικονομικών υποθέσεων με έδρα την Τεχεράνη, περιγράφει την πλήρη ένταξη του Ιράν τόσο στον SCO όσο και στους BRICS σε διάστημα ενός έτους ως «διπλωματικό αριστούργημα». Λέει στο The Cradle:
«Η SCO εστιάζει κυρίως σε πολιτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, ενώ οι BRICS είναι ένα μπλοκ αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς με μερίδιο σχεδόν 30% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Για το Ιράν, το οποίο έχει πληγεί από κυρώσεις και οικονομική απομόνωση, παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες να ανοίξει ξανά».
Το Ιράν υπέβαλε την αίτησή του για πλήρη ένταξη στους BRICS τον περασμένο Ιούνιο, μέρες αφότου ο Raisi ουσιαστικά μίλησε στη σύνοδο κορυφής των BRICS και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να μοιραστεί τις «τεράστιες δυνατότητες» της για να βοηθήσει το μπλοκ να επιτύχει τους στόχους του.
Μια εβδομάδα αργότερα, στο τέλος της 23ης συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του SCO, η Διακήρυξη του Νέου Δελχί έκανε δεκτό το Ιράν ως το 9ο πλήρες κράτος μέλος.
Η «στροφή ανατολικά» ήταν μια νικηφόρα στρατηγική
Ο πρώην Ιρανός διπλωμάτης Mohsen Pakaeen εξηγεί στο The Cradle ότι η ένταξη στις BRICS είναι το αποτέλεσμα της διεκδικητικής πολιτικής του Ιράν «κοιτάζοντας προς την Ανατολή».
Υποστηρίζει πως το Ιράν μπορεί «να αποκομίσει πολλά οφέλη» μέσω της ένταξής του στο μπλοκ που «στοχεύει να προωθήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στην πολυμερή προσέγγιση και επικεντρώνεται σε ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Το Ιράν βρίσκεται στην καρδιά των BRICS καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Διαθέτει τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου και πολλά ορυχεία. Διαθέτει επίσης ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα, επιδιώκει να προστατεύσει την περιφερειακή ασφάλεια και είναι ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της περιοχής. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τη συμμαχία των BRICS να ευδοκιμήσει».
Σύμφωνα με τον Pakaeen, η ένταξη του Ιράν στους BRICS και στον SCO «θα εξαλείψει την ανάγκη της χώρας να περιμένει να καρποφορήσουν οι [δυτικές] συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων», αναφερόμενος στις τελματωμένες διαπραγματεύσεις με στόχο την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), κοινώς γνωστή ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ήταν σε αδιέξοδο από τον περασμένο Αύγουστο λόγω διαφωνιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, η εμπλοκή του Ιράν σε ισχυρά οικονομικά μπλοκ του Παγκόσμιου Νότου παρείχε έναν εναλλακτικό δρόμο προς την οικονομική πρόοδο.
Οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις επιδεινώνονται από τις συγκρούσεις του Ιράν με τον πυρηνικό φύλακα του ΟΗΕ, τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο αντίπαλοι κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία περιελάμβανε επίσης αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν αποκλειστεί στο Ιράκ και τη Νότια Κορέα, αλλά η συμφωνία έχει αποσυνδεθεί από τις πυρηνικές συνομιλίες, για τις οποίες η Τεχεράνη επιμένει πως εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον.
Ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενημερώνει το The Cradle:
«Η πολιτική «κοιτάξτε προς την Ανατολή» της κυβέρνησης Raisi έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί για να πει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι μπορούμε όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να ευδοκιμήσουμε εστιάζοντας στις δυνάμεις μας και βασιζόμενοι σε φίλους. Αυτή η κυβέρνηση κατανοεί πως η εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς δεν λειτουργεί ποτέ, αλλά η πόρτα της ουσιαστικής και ρεαλιστικής διπλωματίας παραμένει επίσης ανοιχτή».
Ένταση στον Περσικό Κόλπο
Ο Ali Ahmadi, εκτελεστικός συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, πιστεύει ότι η ένταξη του Ιράν στους BRICS αμέσως μετά την ένταξη στον SCO δείχνει πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να απομονώσουν το Ιράν έχουν «σημαντικά όρια».
Ο Ahmadi λέει στο The Cradle ότι οι κυρώσεις «βλάπτουν ακόμη την ιρανική οικονομία» και πως η αποδολαριοποίηση είναι ένα «μακροπρόθεσμο έργο που δεν πρόκειται να σπάσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στο άμεσο μέλλον».
«Αυτό σίγουρα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οποιοδήποτε είδος αντικατάστασης της πυρηνικής διπλωματίας. Δεν πιστεύω ότι οι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη το βλέπουν έτσι. Αφορά πολύ περισσότερο τη διαχείριση της θέσης του Ιράν σε μια πολυπολική αναδυόμενη παγκόσμια τάξη».
Είναι σημαντικό πως η είσοδος του Ιράν στους BRICS έρχεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον λόγω των πρόσφατων επεισοδίων στον Περσικό Κόλπο και της ανάπτυξης αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη γεωστρατηγική πλωτή οδό.
Έχουν προκύψει αναφορές για το αμερικανικό Ναυτικό που εκφόρτωσε ένα κατασχεθέν ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Τέξας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Ιρανούς αξιωματούχους. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε με τόλμη ότι «η εποχή του "χτυπώ και φεύγω" έχει τελειώσει», επαναλαμβάνοντας την αυστηρή προειδοποίηση που εξέδωσε τον Ιούλιο ο διοικητής του Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Alireza Tangsiri - και ένα σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον.
Οι οικονομικές δυνατότητες του Ιράν στους BRICS
Ο Abolfazl Amoee, εκπρόσωπος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, πιστεύει ότι η ένταξη του Ιράν στα BRICS ωφελεί όλα τα μέρη, ενισχύοντας τόσο το Ιράν όσο και την επιρροή του πολυμερούς οργανισμού στη διεθνή σκηνή. Όπως λέει στο The Cradle:
«Πριν από την τελευταία επέκταση, οι οικονομίες των BRICS αντιπροσώπευαν περίπου το 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με την ένταξη έξι νέων μελών, θα αντιπροσωπεύουν πλέον το 37 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ».
Ο Amoee υποστηρίζει πως το Ιράν είναι μια «σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη αγορά» για παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για στενότερο εμπόριο μεταξύ του Ιράν και των χωρών των BRICS:
«Το Ιράν είναι μια μεγάλη αγορά 85 εκατομμυρίων με τεράστιο μορφωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο. Παρά τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ, πέρυσι ο όγκος του εμπορίου μας εκτός πετρελαίου έφτασε τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορούμε να είμαστε καλός συνεργάτης στην αλυσίδα αξίας για άλλα μέλη των BRICS».
Το εμπόριο μη πετρελαίου μεταξύ του Ιράν και των πέντε αρχικών μελών της BRICS αυξήθηκε κατά 14% στα 38,43 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τελωνειακής Διοίκησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν με 30,32 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Ινδία με 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Ρωσία με 2,32 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Βραζιλία με 466,55 εκατομμύρια δολάρια και τη Νότια Αφρική με 322,04 εκατομμύρια δολάρια.
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ασία, σημαντικός αναδυόμενος κόμβος διαμετακομιστικών μεταφορών και αναμφισβήτητα η πιο έμπειρη χώρα στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, το Ιράν μπορεί να προσθέσει τεράστια αξία στο μπλοκ και στα μέλη του.
Τράπεζες στους BRICS
Σε μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των BRICS στην Τεχεράνη νωρίτερα τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν το έκανε ξεκάθαρο, τονίζοντας τις δυνατότητες της χώρας του ως «αξιόπιστου και ισχυρού» εταίρου του μπλοκ.
Τόνισε την στρατηγική θέση του Ιράν, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα καλά ανεπτυγμένα δίκτυα μεταφορών και διαμετακόμισης και τις εξελίξεις στη σύγχρονη τεχνολογία ως βασικά πλεονεκτήματα που μπορούν να ωφελήσουν όλα τα μέλη των BRICS.
Η Ισλαμική Δημοκρατία θα κερδίσει επίσης από την ένταξη στο εκκολαπτόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα BRICS. Ο Μεχντί Σαφάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για οικονομικές υποθέσεις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB), πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη σύντομα.
Ο Σαφάρι είχε συνομιλίες με τη Ρούσεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν την αίτηση του Ιράν για ένταξη στην τράπεζα, που επαινείται ευρέως ως αξιόπιστη αντικατάσταση της SWIFT με έδρα το Βέλγιο.
Η Amoee λέει στο The Cradle ότι η πολιτική των BRICS για συνέχιση εμπορίου χωρίς δολάριο και το σχέδιό τους για τη δημιουργία μιας κοινής επενδυτικής τράπεζας δημιουργεί ευκαιρίες για τις χώρες να συμμετάσχουν σε οικονομική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ:
«Το Ιράν είναι μία από τις χώρες που μπορεί να επωφεληθεί πολύ από αυτή την πολιτική, καθώς οι ΗΠΑ δεν φείδονται ευκαιριών να περιορίσουν το εμπόριο του Ιράν με βάση το δολάριο».
Ο Ahmadi, από την πλευρά του, τονίζει ότι το Ιράν είναι φυσικά πιο ευθυγραμμισμένο με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες μοιράζονται «αρνητικές απόψεις» για τις δυτικές πολιτικές:
«Οι BRICS προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα ποικίλο σύνολο οικονομιών και φαίνεται να τους αρέσουν ιδιαίτερα τα έθνη που εξάγουν εμπορεύματα που μπορούν να διευκολύνουν ένα ισχυρό εμπορικό δίκτυο μεταξύ των BRICS που επικεντρώνεται στην αποδολαριοποίηση».
Εν ολίγοις, οι διπλές συμμετοχές του Ιράν στους BRICS και στον SCO έχουν «πολλαπλασιαστική» επίδραση στους στρατηγικούς στόχους του Ιράν για την προώθηση της αποδολαριοποίησης, την ενίσχυση των δεσμών με ομοϊδεάτες ανερχόμενες δυνάμεις και την προώθηση της μακροχρόνιας εθνικής του δέσμευσης για αυτοδυναμία και διαφοροποίηση.
Αυτές οι συνεργασίες όχι μόνο αμφισβητούν τις δυτικές προσπάθειες να απομονώσουν το Ιράν και την οικονομία του, αλλά επίσης τοποθετούν την Τεχεράνη ως βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της αναδυόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής δυναμικής. Οι BRICS γνωρίζουν πολύ καλά πως το Ιράν έχει απαράμιλλη εμπειρία στη διαμόρφωση νέων παραδειγμάτων έξω από τα οικοσυστήματα της Δύσης, και αυτά τα μαθήματα και οι τακτικές θα φανούν χρήσιμα καθώς προωθούν μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.