Pool photo by Αlet Ρretorius |
Andrey Maslov, διευθυντής του Κέντρου Αφρικανικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο HSE, και Daria Sukhova, ερευνήτρα του Κέντρου Αφρικανικών
Σπουδών, Πανεπιστήμιο HSE - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Η σύνοδος κορυφής αποτέλεσε σημείο καμπής για τους BRICS, δεδομένου πως ήταν πιθανότατα η τελευταία συνάντηση των πέντε ιδρυτών του συλλόγου με την παραδοσιακή μορφή. Την 1η Ιανουαρίου 2024, έξι ακόμη κράτη θα ενταχθούν ως πλήρη μέλη: τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή και το Ιράν.
Ως αποτέλεσμα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο, η Αφρική, θα εκπροσωπείται στους BRICS όχι μόνο από μία, αλλά από τρεις χώρες. Η πρόσκληση προς την Αίγυπτο - και ιδιαίτερα την Αιθιοπία-αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους παρατηρητές, αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι η ανάπτυξη της Αφρικής και το έργο των BRICS στην ήπειρο θα αποτελέσουν ουσιαστικό και μόνιμο μέρος της ατζέντας του Ομίλου.
Από αυτή την άποψη, η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως οικοδεσπότης της επόμενης συνόδου κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν το καλοκαίρι του 2024.
Αφρική για τους BRICS και BRICS για την Αφρική
Η επέκταση των BRICS στην Αιθιοπία και την Αίγυπτο σημαίνει ότι οι σύνοδοι κορυφής θα πραγματοποιούνται πιο συχνά στην Αφρική και οι δραστηριότητες του οργανισμού θα επεκταθούν στην ήπειρο.
Αρκετές πρωτοβουλίες στους τομείς της εφοδιαστικής, της ενέργειας και των οικονομικών έχουν ήδη ανακοινωθεί υπό την αιγίδα των BRICS. Όλα είναι διαφορετικά σε κλίμακα και έχουν ποικιλία από την άποψη της επιτυχίας. Πολλοί επηρεάζουν τα συμφέροντα της Αφρικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο εκτός της Νότιας Αφρικής. Η τράπεζα νέας ανάπτυξης BRICS (NDB) θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Η φυσική παρουσία των BRICS στην Αφρική περιορίζεται επί του παρόντος στο περιφερειακό κέντρο της NDB στην Αφρική, αλλά χρηματοδοτεί επίσης έργα μόνο στη Νότια Αφρική.
Από το 2016, η NDB έχει υποστηρίξει 14 έργα στη Νότια Αφρική με στόχο την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών, συστημάτων ύδρευσης και του ενεργειακού τομέα, καθώς και έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάκαμψη από τον COVID-19. Το μόνο εκτός της επικράτειάς της – το έργο υδάτων Lesotho Highlands, Φάση ΙΙ-αφορά επίσης τη Νότια Αφρική, καθώς ασχολείται με την παροχή νερού. Τα περισσότερα προγράμματα υλοποιούνται μέσω της παροχής δανείων που καλύπτουν ολόκληρο το κόστος ή μέχρι το ήμισυ του κόστους του έργου. Ορισμένα έργα προσελκύουν επίσης χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Προφανώς, οι δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης απαιτούν γεωγραφική διαφοροποίηση και πιο συνεπή κατάρτιση προφίλ.
Τα μέρη συμφώνησαν ότι συγκεκριμένα κριτήρια για την απόκτηση του καθεστώτος "χώρας εταίρου BRICS" θα αναπτυχθούν από την επόμενη σύνοδο κορυφής. Πολλές αφρικανικές χώρες μπορεί να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς εάν συνοδεύονται από πρακτικά πλεονεκτήματα όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η βοήθεια στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η ενεργειακή πλατφόρμα των BRICS και άλλα. Με άλλα λόγια, το καθεστώς μιας "χώρας εταίρου των BRICS" θα επιτρέψει την υλοποίηση έργων υπό την αιγίδα του οργανισμού. Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος θα λάβει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα δεσμευτεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιων έργων.
Ποιος προσκλήθηκε
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ, 23 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων αφρικανικών κρατών: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σενεγάλη, Νιγηρία, Αλγερία και Μαρόκο. Ωστόσο, το μαροκινό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τη δήλωση της Νότιας Αφρικής και αξιωματούχοι του Ραμπάτ δε συμμετείχαν στα γεγονότα της συνόδου κορυφής. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν η παρουσία εκπροσώπων από τη Δυτική Σαχάρα – μια αμφισβητούμενη περιοχή.
Η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, καθώς και η Νότια Αφρική, είναι μακροχρόνιοι και αξιόπιστοι εταίροι της Μόσχας. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν δύσκολες σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό αφορά κυρίως τη μακροχρόνια σύγκρουση για το φράγμα GERD, το οποίο η Αιθιοπία χτίζει στο τμήμα του Νείλου και το οποίο η Αίγυπτος θεωρεί απειλή για την παροχή νερού. Η πλατφόρμα των BRICS μπορεί να επιτρέψει και στους δύο να διαπραγματευτούν σε διεθνές επίπεδο χωρίς παρέμβαση από τη Δύση. Θα βοηθήσει επίσης τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος στον τομέα της οικονομίας χωρίς να κλιμακώσουν την πολιτική πλευρά του θέματος. Εν τω μεταξύ, για τους BRICS, αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να επεξεργαστούν μηχανισμούς για τη δημιουργία οικονομικών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν διάφορες διαφωνίες.
Μέχρι την έναρξη της συνόδου κορυφής, η Αίγυπτος είχε ήδη γίνει μέτοχος της BRICS New Development Bank, ακόμη και όταν η χώρα παραμένει μια από τις πιο υπερχρεωμένες στην αφρικανική ήπειρο. Ο όγκος του εξωτερικού χρέους του Καΐρου ανέρχεται σε 163 δισεκατομμύρια δολάρια και η Αιγυπτιακή Λίρα υποτιμάται σταθερά. Εξαιτίας αυτού, η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων για το εμπόριο και ιδιαίτερα για τις εισαγωγές αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα. Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής σιτηρών στην Αίγυπτο. Η μετατροπή του εμπορίου σε ρούβλια, γιουάν, λίρες και τώρα Ντιρχάμ των ΗΑΕ θα είναι ένα σημαντικό έργο τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο των BRICS, η Αιθιοπία θα εκπροσωπήσει την αφρικανική ήπειρο με έναν όχι λιγότερο σημαντικό τρόπο από τη Νότια Αφρική. Η Αιθιοπία είναι ιδρυτική χώρα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) και φιλοξενεί την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης. Επιπλέον, η Αντίς Αμπέμπα θεωρείται ευρέως η διπλωματική πρωτεύουσα της Αφρικής. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου, το πρόβλημα του εξωτερικού χρέους (28 δισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντικό μέρος να οφείλεται στην Κίνα) έχει εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της Αιθιοπίας έχει πλέον ξεκινήσει και νέοι εταίροι των BRICS, όπως τα ΗΑΕ, θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο σε διμερή βάση, αλλά και μέσω της NDB και άλλων θεσμών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.
Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στους BRICS και να γίνει μέτοχος της NDB, προσφέροντας αρχική συνεισφορά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune επισκέφθηκε τη Ρωσία και την Κίνα και η αλγερινή πλευρά "ενημέρωσε και πάλι την κινεζική πλευρά για τα βήματα που έχει κάνει για να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Αλγερίας στους BRICS" και η Κίνα "χαιρέτισε τη θετική προθυμία της Αλγερίας να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των προσπαθειών της για την επίτευξη αυτού του στόχου". Ωστόσο, η Αλγερία δεν έλαβε πρόσκληση.
Εάν μια αλλαγή στην κυβέρνηση δει την Αργεντινή να αποσύρει την υποψηφιότητά της, η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλους. Η Αλγερία-ένας μακροχρόνιος και πιστός φίλος – θα μπορούσε να γίνει ένας ιδανικός εκπρόσωπος του γαλλόφωνου κόσμου στους BRICS, αρκεί το παράθυρο ευκαιρίας να παραμείνει ανοιχτό. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό, δεδομένου πως το έγγραφο που καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής και τη διαδικασία αποδοχής νέων μελών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Ρωσία για τους BRICS και BRICS για τη Ρωσία
Σημαντικό μέρος των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική ήταν οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Ο στόχος για την προώθηση μιας βαθύτερης εταιρικής σχέσης BRICS-Αφρικής, για παράδειγμα, σφραγίστηκε εκεί. Η Ρωσία, η οποία θα φιλοξενήσει την εκδήλωση BRICS 2024, σκοπεύει να προωθήσει την επέκταση των εργαλείων οικονομικής συνεργασίας και να δημιουργήσει μια δομή για τις σχέσεις μεταξύ των μελών, καθώς και με την Αφρική.
Για τη Μόσχα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η απο-δολαριοποίηση έχει γίνει μια συστημικά σημαντική πρωτοβουλία των BRICS-και όχι μόνο σε θέματα εμπορίου, αλλά και επενδύσεων, τραπεζικών και διεθνών αποθεμάτων. Οι χώρες των BRICS κάνουν ήδη πολλά από αυτή την άποψη, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης φυσικών αποθεμάτων χρυσού και αποθεμάτων στα νομίσματα του ενός στου άλλου και της σύνδεσης με συστήματα μεταφοράς οικονομικών μηνυμάτων. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Σύμφωνα με την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διευθυντές των κεντρικών τραπεζών είχαν το καθήκον να βελτιστοποιήσουν το εμπόριο των εθνικών νομισμάτων και τα παρόμοια, τα οποία θα πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων tvn BRICS. Αυτό θα βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να ξεπεράσουν την εξάρτηση από τους δυτικοκρατούμενους διεθνείς-τους διαδόχους του συστήματος Bretton Woods – και θα παράσχει εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Αφρική όσο και για τους εξαγωγείς, που εκπροσωπούνται στο BRICS κυρίως από τη Ρωσία.
Η επέκταση στην Αφρική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα. Η NDB αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει έργα στη Ρωσία λόγω κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν τώρα να σταλούν στην Αφρική – ειδικά επειδή η Αίγυπτος έχει γίνει ένας από τους μετόχους της Τράπεζας και η Αιθιοπία πιθανότατα θα έχει παρόμοια ευκαιρία σύντομα. Ωστόσο, πρώτα απ ' όλα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και οι συστάσεις της Ρωσίας ως μετόχου.
Σήμερα, οι προτεραιότητες της Ρωσίας στο πλαίσιο των BRICS είναι συγκεκριμένα έργα όπως ο Διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά–Νότου και η γενική ανάπτυξη της εφοδιαστικής και άλλων διαδρόμων μεταφορών. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός Καταπιστευματικού Ταμείου για την υποστήριξη της ερευνητικής υποδομής των BRICS.