Ακολουθώντας το Δρόμο των BRICS προς την Πολυπολικότητα

Τα πέντε μέλη των BRICS υποσχέθηκαν ότι η δέκατη πέμπτη ετήσια σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, θα ήταν σημαντική για την ανάπτυξη των BRICS και πως θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στη μεταβαλλόμενη διεθνή αρχιτεκτονική. Η πολιτική Δύση προέβλεψε ότι η σύνοδος κορυφής θα απογοητεύσει και προέβλεψε πως οι διαφορές θα κυριαρχούσαν και η ενότητα δε θα κρατούσε. Περίμεναν η Βραζιλία και η Ινδία να αποτελέσουν εμπόδια για περαιτέρω επέκταση.

Ted Snider - ibertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Έκαναν λάθος.

Αν και οι αισιόδοξοι δε θα είχαν εκπλαγεί από μια ανακοίνωση ότι είχε συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για επέκταση, δεν υπάρχει κανένας που να μην εξεπλάγη από την ανακοίνωση πως έξι νέες χώρες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στους BRICS. Με την προσθήκη της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο διεθνής οργανισμός που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική υπερδιπλασίασε το μέγεθός του και έγινε ένας πραγματικά διεθνής οργανισμός.

Με την ένταξη της στη Βραζιλία, η Αργεντινή διπλασιάζει την παρουσία της Λατινικής Αμερικής και του δυτικού ημισφαιρίου στα BRICS, καθιστώντας την πιο αντιπροσωπευτική. Αυτό σημαίνει ότι δύο από τις τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες και η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική είναι μέλη των BRICS. Το Μεξικό και η Βενεζουέλα εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά στη σειρά.

Οι BRICS δεν είναι ούτε συμμαχία ούτε μπλοκ. Οι BRICS δεν αντιτίθενται σε κανέναν, αλλά αντιτίθενται στα μπλοκ. Δεν είναι εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών—πράγματι, πολλές από τις χώρες τους έχουν καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον—αλλά είναι ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ σε ένα μονομερή κόσμο. Η προσθήκη της Αργεντινής προκαλεί, όχι μόνο την ηγεμονία των ΗΠΑ, αλλά και τη διαίρεση της διεθνούς τάξης του νέου ψυχρού πολέμου σε δημοκρατίες και αυτοκρατορίες. Η Αργεντινή προσχωρεί στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική ως δημοκρατίες στον διεθνή οργανισμό που επιδιώκει να εξισορροπήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ σε ένα νέο πολυπολικό κόσμο.

Η μετάβαση της Αργεντινής στους BRICS συνδυάζεται με την ολοένα και πιο ομαλή επανένταξη της Κούβας και της Βενεζουέλας στη λατινοαμερικανική κοινότητα και τις πρόσφατες εκλογές του Gustavo Petro στην Κολούμπια και του Lula da Silva στη Βραζιλία, που αμφισβητεί την ηγεμονία των ΗΠΑ ακόμη και στην αυλή της. Η πρόσφατη εκλογή του κεντροαριστερού Bernardo Arévalo στη Γουατεμάλα προσθέτει αυτή τη δυναμική.

Δεν είναι μόνο η Λατινική Αμερική που διεύρυνε την εκπροσώπησή της στους BRICS. Αυτός μπορεί να είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός στον οποίο τόσο η Λατινική Αμερική όσο και η Αφρική έχουν ίση φωνή. Και η φωνή της Αφρικής έγινε πιο δυνατή. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό να σταθεί «αλληλεγγύη με την Αφρική στην επιθυμία της να καταλάβει μια πιο εξέχουσα θέση στον κόσμο». Με την ανακοίνωση των νέων μελών της, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία εντάσσονται με τη Νότια Αφρική ως μέλη των BRICS, δίνοντας στην ήπειρο μια πιο εξέχουσα θέση στον κόσμο. Δίπλα με τις πρόσφατες συνόδους κορυφής Αφρικής-Ρωσίας και την προκλητική και κυρίως ουδέτερη στάση της Αφρικής στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αφρική προσθέτει το βάρος της στην ώθηση για πολυπολικότητα.

Η προσθήκη του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ επεκτείνει τους BRICS σε μια από τις λίγες περιοχές του πλανήτη που δεν είχαν καμία εκπροσώπηση. Οι BRICS είναι πλέον ένας πραγματικά αντιπροσωπευτικός διεθνής οργανισμός. Η πρόσκληση προς τα πλούσια σε πετρέλαιο έθνη όχι μόνο φέρνει την περιοχή στους BRICS αλλά και τον πλούτο τους, εμβαθύνοντας τους πόρους της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS και υποστηρίζοντας την προσπάθειά της να ανταγωνιστεί το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Με την ένταξή τους στους BRICS, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνουν τη δύναμη που έχει ήδη δείξει ο OPEC+, ένας οργανισμός των χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ που, κυρίως περιλαμβάνει τη Ρωσία, αψηφούν τον έλεγχο των ΗΠΑ στις τιμές του πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνηθίσει να εμπιστεύονται τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία για να επηρεάσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία αμφισβήτησε πρόσφατα αυτή την εμπιστοσύνη απορρίπτοντας τα αιτήματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου και ανταποκρινόμενη, αντ' αυτού, στη Ρωσία στον ΟΠΕΚ+. Αυτή η σημαντική πρόκληση για την ηγεμονία των ΗΠΑ θα μπορούσε να εδραιωθεί περαιτέρω από τη μετάβαση στους BRICS από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Η προσθήκη του Ιράν έχει πρόσθετη σημασία. Αναγγέλλει το τέλος της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίζουν ποια έθνη είναι μέλη της διεθνούς κοινότητας με καλή κατάσταση και ποια θα εξοστρακιστούν και θα απομονωθούν. Έχοντας ήδη ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης -τον άλλο σημαντικό πολυπολικό διεθνή οργανισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας- το Ιράν δεν είναι πλέον σχεδόν απομονωμένο. Η συμμετοχή στον SCO και τώρα στους BRICS ξεκλειδώνει την πρόσβαση σε επαφές ανώτατου επιπέδου και οικονομική συνεργασία με σχεδόν το μισό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και οικονομικών κολοσσών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.

Δεν είναι μόνο η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράν στους BRICS. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση και η διατήρηση ενός συνασπισμού κατά του Ιράν. Στην καρδιά αυτού του συνασπισμού βρίσκεται η Σαουδική Αραβία σταθερά στο στρατόπεδο κατά του Ιράν των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ένταξη του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μαζί στα BRICS ματαιώνει την προσπάθεια της Αμερικής να διαχειριστεί τον κόσμο μέσω της δημιουργίας μπλοκ και υποστηρίζει το όραμα της Κίνας για διαχείριση μέσω της συνεργασίας και της αντίθεσης των μπλοκ.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ενδέχεται επίσης να γίνουν σύντομα εταίροι στον SCO. Το Ιράν είναι πλέον πλήρες μέλος του SCO και στις 29 Μαρτίου το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την απόφαση  να ενταχθεί στον SCO ως εταίρος διαλόγου. Αυτά τα βήματα προωθούν περαιτέρω τη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που μεσολάβησε η Κίνα το Μάρτιο. Έκτοτε, οι δύο πρώην εχθροί υπέγραψαν συμφωνία  για να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στις χώρες του άλλου. Τον Ιούνιο, το Ιράν άνοιξε την πρεσβεία του στο Ριάντ. Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία άνοιξε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε το Ιράν. Τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία.

Πιστή στην υπόσχεσή της για σημασία, η σύνοδος κορυφής των BRICS αποδείχθηκε σημαντική όχι μόνο για την απαίτηση ένταξης και την υλοποίηση των προσκλήσεων για επέκταση, αλλά και για την εστίασή της στην απόδραση από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.

Το μονοπώλιο του δολαρίου δεν έχει εξασφαλίσει απλώς τον αμερικανικό πλούτο. έχει εξασφαλίσει την αμερικανική ισχύ. Το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου διεξάγεται σε δολάρια και τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα διατηρούνται σε δολάρια. Αυτή η κυριαρχία του δολαρίου επέτρεψε συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες να υπαγορεύουν ιδεολογική ευθυγράμμιση ή να επιβάλλουν οικονομικές και πολιτικές διαρθρωτικές προσαρμογές σε άλλες χώρες. Επίσης, επέτρεψε στις ΗΠΑ να γίνουν η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να επιβάλει αποτελεσματικές κυρώσεις στους αντιπάλους της. Η χειραφέτηση από την ηγεμονία του δολαρίου είναι χειραφέτηση από την ηγεμονία των ΗΠΑ. Η φυγή από το δολάριο ΗΠΑ είναι ένας μηχανισμός για την αντικατάσταση του μονοπολικού κόσμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με έναν πολυπολικό κόσμο.

Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στις «χώρες εταίρους» των BRICS που «ενισχύουν… τη συνεργασία στην… αποδολαριοποίηση και τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στις αμοιβαίες συναλλαγές». Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS, είπε: «Η αντικειμενική και μη αναστρέψιμη διαδικασία της αποδολαριοποίησης των οικονομικών μας δεσμών κερδίζει ρυθμό».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν τρόμο στο μονοπολικό κόσμο, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα και δυναμικά μπορεί να οπλοποιηθεί το δολάριο. Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo εξήγησε πρόσφατα την απόφαση μιας Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και «να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα… μέσω της χρήσης του τοπικού νομίσματος» με την προειδοποίηση: «Να είστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να θυμόμαστε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία». Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ρώτησε: «Γιατί κάθε χώρα πρέπει να συνδέεται με το δολάριο για το εμπόριο; Ποιος αποφάσισε πως το δολάριο θα ήταν το νόμισμα [του κόσμου];» «Γιατί», υποστήριξε, «δεν μπορεί μια τράπεζα όπως η τράπεζα BRICS να έχει νόμισμα για τη χρηματοδότηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών BRICS;»

Στη σύνοδο κορυφής, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και νυν επικεφαλής της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS Ντίλμα Ρούσεφ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα BRICS θα αυξήσει τη χρήση τοπικών νομισμάτων στα δάνειά της. «Στόχος μας», είπε, «είναι να φτάσουμε περίπου το 30 τοις εκατό όλων όσων δανείζουμε… σε τοπικό νόμισμα». Η Ρούσεφ αποκάλεσε τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα «εναλλακτικές σε ένα σύστημα». «Μέχρι στιγμής», εξήγησε, «το σύστημα ήταν μονοπολικό…θα αντικατασταθεί από ένα πιο πολυπολικό σύστημα».

Όμως η πρόθεση των BRICS δεν είναι απλώς να ανταγωνιστεί το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. είναι για να δείξει ότι μια πολυπολική τράπεζα λειτουργεί διαφορετικά από μια μονοπολική τράπεζα. Οι τόκοι ενός δανείου του ΔΝΤ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας συχνά εξαρτώνται από ιδεολογική ευθυγράμμιση ή οικονομικές και πολιτικές διαρθρωτικές προσαρμογές που ευθυγραμμίζουν τη δανειζόμενη χώρα με την πολιτική των ΗΠΑ. Οι μονοπολικές τράπεζες εξαναγκάζουν τις χώρες σε ένα μονοπολικό κόσμο. Η Ρούσεφ υπόσχεται πως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα «απορρίπτει κάθε είδους προϋποθέσεις. Συχνά ένα δάνειο δίνεται με την προϋπόθεση ότι εκτελούνται ορισμένες πολιτικές. Δεν το κάνουμε αυτό. Σεβόμαστε τις πολιτικές κάθε χώρας». Μια πολυπολική τράπεζα σέβεται τη διαφορετικότητα και την κυριαρχία και προωθεί έναν πολυπολικό κόσμο.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική στιγμή για το μετασχηματισμό της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Η σύνοδος κορυφής κατέδειξε την αυξανόμενη πρόκληση της παγκόσμιας πλειοψηφίας στο μονοπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με δύο σημαντικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι ο εντυπωσιασμός του ρόστερ. Οι BRICS, που αποτελούν ήδη σχεδόν το 41% ​​του παγκόσμιου πληθυσμού και το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρόσθεσαν έξι νέα μέλη και εξακολουθεί να έχουν πολυπληθή σειρά στην πόρτα. Πρόκειται να αυξήσουν δραματικά την εκπροσώπησή τους στον κόσμο και το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία. Ο δεύτερος είναι η αυξανόμενη πρόκληση για το μονοπολικό τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διαμορφώνουν καταναγκαστικά τον κόσμο με το δολάριο και να τον αντικαταστήσουν με ένα πολυπολικό τραπεζικό σύστημα που βοηθά τις χώρες να αναπτυχθούν με σεβασμό στην κυριαρχία τους, την ποικιλομορφία των αναπτυξιακών μοντέλων, και την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail