Μια θλιβερή μέρα για τη Δύση: Το πρώτο τανκ Challenger 2 καταστράφηκε στην Ουκρανία από τον Ρώσικο Στρατό

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δε θα είναι πλέον σε θέση να ισχυριστεί ότι το κύριο άρμα μάχης Challenger 2 δεν έχει καταστραφεί ποτέ σε μάχη.

Peter Suciu - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τη Δευτέρα, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα από τα βρετανικά τανκς να καίγονται σε μια άκρη του δρόμου έξω από το Robotyne στην περιφέρεια Zaporizhzhia της Ουκρανίας. Είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια ενός Challenger 2.

Η ομάδα στρατιωτικών πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) μοιράστηκε το βίντεο με τη λεζάντα, «Ένα ουκρανικό τανκ Challenger 2 καταστράφηκε κοντά στο Robotyne, #Zaporizhzhia Oblast. Διακρίνονται επίσης ένα κατεστραμμένο T-64BV και δύο κατεστραμμένα IMV. Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια αυτού του τανκ στην Ουκρανία και είναι επίσης το πρώτο που καταστράφηκε ποτέ από εχθρική ενέργεια».

Τον Ιανουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τα τανκς. Έφτασαν στην Ουκρανία αυτή την άνοιξη και τον Ιούνιο οι πρώτες εικόνες και βίντεο με τα Challengers να ετοιμάζονται για μάχη κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να κρύψουν τις κινήσεις των τανκς, αλλά τα βίντεο κοινοποιήθηκαν από την 11η ξεχωριστή μονάδα αεροπορίας του στρατού της Ουκρανίας.

Θα υπάρξουν απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές έσπευσαν να σημειώσουν την απώλεια του Challenger 2 στις πρόσφατες μάχες στην περιοχή Zaporizhzhia, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις παραβίασαν με επιτυχία την πρώτη αμυντική ζώνη της Ρωσίας. Μπορεί να είναι μέρος μιας προσπάθειας αλλαγής της αφήγησης πως η Ρωσία χάνει έδαφος.

Φωνές υπέρ του Κρεμλίνου στο Διαδίκτυο έσπευσαν να υποδείξουν ότι το τανκ ονομάστηκε «αήττητο», αλλά ο βρετανικός στρατός δεν έκανε ποτέ τέτοιο ισχυρισμό. Η απάντηση είναι παρόμοια με την προπαγάνδα γύρω από τις πρώτες αναφορές ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν αρκετά γερμανικής κατασκευής Leopard 2 MBT, μαζί με ορισμένα αμερικανικά οχήματα μάχης M2 Bradley, στα πρώτα στάδια της πολυαναμενόμενης επίθεσής τους.

Αν και τέτοιες απώλειες αναμένονται κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων, το Κρεμλίνο σημείωσε μια νίκη προπαγάνδας. Έκτοτε, το Κίεβο προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τα λάθη που έκανε η Ρωσία όταν ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της πριν από περισσότερους από 18 μήνες. Η Ουκρανία έχει συγκρατήσει τα πιο προηγμένα τανκς της δυτικής κατασκευής, σώζοντάς τα για μια απόπειρα σημαντικής προώθησης στο μέτωπο.

Φαίνεται ότι ένα MBT, μερικά παλαιότερα τανκς και άλλα οχήματα χάθηκαν στην αντεπίθεση.

Φυσικά, η Ρωσία έχει ήδη χάσει χιλιάδες τανκς στις μάχες και έπρεπε να ενισχύσει τον αριθμό της με άρματα μάχης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των Τ-62 και ακόμη και της σειράς Τ-54/55. Το τελευταίο έχει χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα τύπου καμικάζι, με ανάμεικτα αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση.

Το Abrams έρχεται ακόμα

Η Ουκρανία θα λάβει επιπλέον MBT δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων Leopard 2 καθώς και των αμερικανικής κατασκευής M1A1 Abrams. Αυτά τα τανκς θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ανατροπή της ζυγαριάς προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά σε κάποιο σημείο, πιθανότατα θα δούμε ένα βίντεο ενός Abrams να καίγεται.

Τα τανκς απλά χάνονται στον πόλεμο. Το έδαφος στο οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα οχήματα είναι αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail