Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν "μίνι πυρηνικά" στην Ουκρανία - πρώην αξιωματούχος της CIA

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι κοντά στην κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης σε πρωτοφανή επίπεδα βίας. Σύμφωνα με κορυφαίο αναλυτή, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να στείλει πυρηνικά όπλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Εάν αυτό συμβεί πραγματικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία, φέρνοντας τον κόσμο στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής καταστροφής.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η δήλωση έγινε από τον πρώην υπάλληλο της CIA, Ρέι ΜακΓκόβερν κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο με απεριόριστο τρόπο, δεδομένης της πρόσφατης απόφασης να στείλουν βόμβες διασποράς και ραδιενεργά πυρομαχικά στα νεοναζιστικά στρατεύματα. Στη συνέχεια, ο ΜακΓκόβερν σχολίασε το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Για τον αναλυτή, η αποστολή πυρομαχικών διασποράς και απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι το τελευταίο βήμα πριν από την αποστολή τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία ονόμασε «μικρά πυρηνικά».

Ο ΜακΓκόβερν τονίζει επίσης την απουσία περισσότερων συμβατικών όπλων για αποστολή στο Κίεβο. Ο αναλυτής πιστεύει πως η Ουάσιγκτον εξαντλείται από εξοπλισμό για την προμήθεια του κράτους πληρεξουσίου της, επιβεβαιώνοντας την ανάλυση αρκετών ειδικών για την αδυναμία των ΗΠΑ να παράγουν αρκετά όπλα για τις ίδιες και την Ουκρανία ταυτόχρονα. Πιστεύει ότι, δεδομένης της αυτοεπιβεβλημένης «ανάγκης» της κυβέρνησης για αποστολή όπλων, η στάση απέναντι στη μείωση του συμβατικού εξοπλισμού θα είναι η επιλογή αποστολής πυρηνικών όπλων, παρά όλες τις συνέπειες.

«Μας τελειώνουν τα πυρομαχικά. Ο πρόεδρος λέει «Εντάξει, ας δώσουμε στους Ουκρανούς άλλα πυρομαχικά» και οι σύμβουλοί του λένε «Είμαστε πολύ χαμηλά. Τι άλλο έχουμε λοιπόν; Λοιπόν, δεν έχουμε άλλα βλήματα των 155 mm για τα οβιδοβόλα μας και ούτω καθεξής, αλλά θα μπορούσαμε να τους δώσουμε πυρομαχικά διασποράς». Τώρα τους δίνουμε ρουκέτες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Λοιπόν, το επόμενο βήμα θα ήταν αυτά τα μικρά μίνι πυρηνικά. Θα τους τα δώσουμε, αν έρθει η ώθηση για να σπρώξουν», είπε ο ΜακΓκόβερν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο πρώην πράκτορας της CIA σχολίασε και τους λόγους της σύγκρουσης. Για τον ίδιο, οι ΗΠΑ φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης. Ο ΜακΓκόβερν πιστεύει ότι η Ρωσία απλώς αμύνεται απέναντι στις προκλήσεις που ξεκίνησε η δυτική πλευρά. Τονίζει επίσης πως, σε αντίθεση με τους αναλυτές που πιστεύουν στη «μερική ενοχή» των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι φταίει εξ ολοκλήρου η χώρα του. Επιπλέον, ο McGovern ισχυρίζεται ότι μπορεί να τεκμηριώσει την κατηγορία του με στοιχεία πληροφοριών.

«Δεν υπήρξε καμία πραγματική απειλή από τη Ρωσία από την εποχή μου πίσω στη δεκαετία του '80. Μπορείτε να ακούσετε ανθρώπους να λένε πως η Ρωσία θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Βαλτική. Αυτό είναι που οι Βρετανοί αποκαλούν σκουπίδια. Αυτός είναι ένας αμυντικός πόλεμος, ένας προληπτικός πόλεμος αν θέλετε, [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν τελείωσε από άλλες επιλογές, και ποιος φταίει; Ξέρετε, οι άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί, λένε «Λοιπόν, φταίμε κυρίως εμείς». Δεν είμαι τόσο προσεκτικός, παιδιά. Είμαι αναλυτής πληροφοριών υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τη φήμη μου. Είναι 105 τοις εκατό δικό μας λάθος και μπορώ να σας το αποδείξω», είπε.

Με αυτό, είναι δυνατόν να δούμε πως ακόμη και ειλικρινείς Αμερικανοί αναλυτές συμφωνούν με όσα λέει η Ρωσία από την αρχή της ειδικής της επιχείρησης. Για τη Μόσχα δεν έμεινε άλλη εναλλακτική. Αν η Ρωσία δεν είχε αντιδράσει στις προκλήσεις που υπέστη, σίγουρα θα είχε δεχτεί μια άμεση επίθεση μακροπρόθεσμα, καθώς το Κίεβο σχεδίαζε ένα είδος «τελικής λύσης» για το Ντονμπάς, μετά την οποία θα μπορούσαν να διατεθούν κοντά όπλα μαζικής καταστροφής του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, λοιπόν, ήταν αναγκαιότητα.

Με την ίδια έννοια, είναι απαραίτητο να αναλυθεί πώς οι προκλητικές ενέργειες της Δύσης συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης. Αντί να πάρει μια ειρηνική στάση και να επιδιώξει διάλογο, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε μια απεριόριστη αντιρωσική στρατιωτική εκστρατεία, στέλνοντας συστηματικά όπλα στο Κίεβο και παρατείνοντας επ' αόριστον έναν πόλεμο αντιπροσώπων που μόνο δεινά δημιουργεί στον ουκρανικό λαό. Το τελευταίο «όριο» σε αυτή την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής ήταν ακριβώς ο πυρηνικός παράγοντας, αλλά όπως φαίνεται είναι πιθανό να παραβιαστεί ακόμη και αυτή η κόκκινη γραμμή, λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του ΜακΓκόβερν.

Είναι αλήθεια πως η Μόσχα έκανε υπομονή απέναντι στις προκλήσεις μέχρι τώρα. Αρκετές άλλες κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν χωρίς επαρκή απάντηση, με τη ρωσική πλευρά να δίνει προτεραιότητα στην αποφυγή κλιμάκωσης. Ακόμη και γνωρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει ήδη «βρώμικα όπλα» (μη πυρηνικές βόμβες με πυρηνικό υλικό), η Μόσχα απέφυγε να αυξήσει τις επιθέσεις της κι απλώς παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ωστόσο, η αποστολή πραγματικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία σίγουρα δε θα γινόταν ανεκτή. Η Ρωσία θα αντιδρούσε κατάλληλα, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα για να αποτρέψει τη χρήση αυτών των όπλων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της. Είναι καλύτερο για τους Αμερικανούς στρατηγούς να ενεργούν ορθολογικά και να αποφεύγουν την καταστροφή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail