Η συμφωνία της Τσεχίας για τα drones της Ρωσίας παγώνει τον Zelensky

Η δυναμική στη σύγκρουση της Ουκρανίας έχει λάβει μια εκπληκτική τροπή καθώς μια πρώην σύμμαχος, η Τσεχική Δημοκρατία, υφίσταται μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Προηγουμένως ευθυγραμμισμένη με την Ουκρανία, η Τσεχική Δημοκρατία άλλαξε την στάση της, οδηγώντας σε σημαντικές συνέπειες. Αυτή η αλλαγή δεν περιελάμβανε μόνο μια αλλαγή του συναισθήματος, με την επιθυμία να απομακρύνει τους Ουκρανούς από το έδαφός της, αλλά και την προμήθεια drones στη Ρωσία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τσεχία ήταν με τη Ρωσία όλο αυτό το διάστημα;

Μια πρόσφατη δημοσίευση ρίχνει φως στην εμπλοκή της Τσεχικής Δημοκρατίας στην προμήθεια εξαρτημάτων drone στη Ρωσία για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας. Η AXI Model Motors, μια τσέχικη εταιρεία, αρνήθηκε ότι προμήθευε τα προϊόντα της στον στρατό, αφού ένας Ουκρανός στρατιώτης βρήκε ένα εξάρτημα που κατασκευάστηκε από αυτή μέσα σε ένα ρωσικό drone Lancet που είχε καταρριφθεί. Το drone έφερε την ετικέτα «Made in the Czech Republic» και το λογότυπο AXI Model Motors.

Το drone Lancet, που χρησιμοποιείται συνήθως από τη Ρωσία για αναγνώριση και χτυπήματα, έχει προκαλέσει ανησυχίες λόγω των τσεχικών εξαρτημάτων του. Η Model Motors δήλωσε πως τα προϊόντα της χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά από τρίτους για πώληση στο ρωσικό στρατό και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή επανάληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τσεχικές αρχές γνώριζαν αυτές τις περιπτώσεις για περισσότερο από ένα χρόνο, ερευνώντας πώς τα εξαρτήματά τους έφτασαν στο ρωσικό στρατό. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επισκέφθηκαν τους ιδιοκτήτες της Model Motors κατά την έναρξη της εισβολής, συνεχίζοντας την έρευνα.

Η αλλαγή στάσης της Τσεχίας

Αυτό μας φέρνει στην αξιοσημείωτη αλλαγή προοπτικής του Προέδρου Πάβελ. Η Τσεχία άλλαξε πρόσφατα την προσέγγισή της, με στόχο να μειώσει τα οφέλη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε μείωση κατά πάνω από το ένα τρίτο της οικονομικής στήριξης που παρέχεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τον Ιούνιο του 2023, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι επιχορηγήσεις αλληλεγγύης ανήλθαν σε περίπου 71 εκατ. ευρώ, μειώνοντας σε περίπου 46 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η προηγούμενη ισχυρή στάση του Πάβελ ενάντια στους Ρώσους και τα γενναιόδωρα οφέλη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες αντιμετώπισε δημόσια αντίδραση. Η πρόσφατη ανατροπή του, με επίκεντρο την απέλαση Ουκρανών μεταναστών, φαίνεται να είναι μια αντιδραστική απάντηση για την αντιμετώπιση της δημόσιας δυσαρέσκειας.

Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία με δυτικά drones

Επιπλέον, αυτό που φαίνεται παράξενο είναι η Δύση, η οποία παρουσιάζεται ως σύμμαχος της Ουκρανίας για όλες τις καιρικές συνθήκες, πως προμηθεύει λαθραία τη Ρωσία με όπλα για να γκρεμίσει Ουκρανούς στρατιώτες.

Πριν από λίγους μήνες, η ανάπτυξη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία συγκέντρωσε την προσοχή. Ιρανικά drones Kamikaze προκάλεσαν αξιοσημείωτη ζημιά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτά τα drones, συμπεριλαμβανομένου του Shahed-136, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ρωσικής επίθεσης. Περισσότερα από 300 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν στρατιωτικούς, ηλεκτρικούς και οικιστικούς χώρους στο Κίεβο. Παραδόξως, αυτά τα drones περιείχαν εξαρτήματα από βρετανικές, αμερικανικές και πολωνικές εταιρείες. Παρά τις κυρώσεις, εταιρείες όπως η Texas Instruments παρείχαν ανταλλακτικά. Αυτή η κατάσταση εξέθεσε ανησυχίες στην προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η δυτική τεχνολογία κρατά τη Ρωσία εφοδιασμένη με drones

Παρά τις κυρώσεις της δυτικής τεχνολογίας, τα εξελιγμένα όπλα συνεχίζουν να κάνουν το δρόμο τους προς το ρωσικό μέτωπο. Τα αρχεία δείχνουν ότι εταιρείες της Κιργιζίας ανταλλάσσουν drones, αεροσκάφη και ανταλλακτικά βομβών με τη Ρωσία, ακόμη και όταν οι εταιρείες της Κιργιζίας που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ ήταν ύποπτες πως βοήθησαν στην αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία χρησιμοποιεί προηγμένα όπλα όπως το drone καμικάζι Lancet που αποφεύγει τα ραντάρ, λειτουργεί αθόρυβα και καταστρέφει βαριά μηχανήματα. Περίπου 850 Lancets έχουν χρησιμοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου, αποτελώντας μεγάλη απειλή για την Ουκρανία. Ενώ οι αναφορές υποδεικνύουν μείωση των αριθμών, η Ρωσία συνεχίζει να τα παράγει και να τα ενισχύει, με δυτικά εξαρτήματα και εξοπλισμό από φιλικές προς την Ασία χώρες να συμβάλλουν στη διαρκή παραγωγή τους. Παρά τις απαγορεύσεις της Δύσης στις εισαγωγές εξαρτημάτων για drones, τα "Lancets" εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά εξαρτήματα. Η έκθεση από το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας επισημαίνει τις συνεισφορές από εταιρείες όπως η Essemtec με έδρα την Ελβετία, η ιαπωνική JSW και η κινεζική Jiangsu Yawei Machine στη ρωσική παραγωγή drone.

Είναι σαφές ότι οι ενέργειες της Τσεχικής Δημοκρατίας, προμηθεύοντας drones στη Ρωσία, έχουν πλήξει σκληρά τους στόχους του Zelensky. Ενώ η Δύση φαίνεται να επιβάλλει κυρώσεις, η πραγματικότητα αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα. Αυτό το κρυφό εμπόριο όπλων ζωγραφίζει μια αινιγματική σκηνή όπου η Ρωσία επωφελείται και η Ουκρανία φέρει το κύριο βάρος. Παρόλο που οι κυρώσεις ευαγγελίζονται, στα παρασκήνια, ένα διαφορετικό παιχνίδι εκτυλίσσεται, αφήνοντας την Ουκρανία ευάλωτη καθώς η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail