Το Κίεβο δεν μπορεί να πάρει αρκετά F-16 λόγω... Κίνας και Αργεντινής;

Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της θεαματικής αποτυχίας που ονομάζεται F-35, η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 "Fighting Falcon" για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι η πιο αμφιλεγόμενη στρατιωτική σύμβαση των τελευταίων ετών. Και μόλις σκεφτήκαμε ότι δε θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκο, λοιπόν, έγινε. Λες και η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών (μαζί με τα πολυάριθμα δορυφορικά κράτη του ΝΑΤΟ) και της Ρωσίας δεν ήταν ήδη επικίνδυνη, ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα προειδοποιεί επανειλημμένα για τα πυρηνικά F-16 που θα μπορούσε να αποκτήσει η νεοναζιστική χούντα. Η διαμάχη περιλαμβάνει τώρα επίσης την Κίνα και την Αργεντινή. Και ενώ μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της γεωγραφικής (και της γεωπολιτικής) διχοτομίας, στην πραγματικότητα είναι απολύτως λογικό,που δείχνει την πραγματική έκταση της αυξανόμενης αυτοκρατορικής υπερέκτασης της Αμερικής, απαράμιλλη στην ανθρώπινη ιστορία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η επιθετικότητα της Ουάσιγκτον εναντίον του κόσμου θα προκαλέσει αναπόφευκτα την έκρηξη της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, καθώς απλά δεν μπορεί να πολεμήσει ταυτόχρονα μισή ντουζίνα παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα κρατήσει πολλές άλλες χώρες σε υποτελές ή ημι-τελές status. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε δίλημμα σχετικά με το ποια από τις δύο υπερδύναμες αντιπάλους τους να δώσουν προτεραιότητα. Στην Ουκρανία, η πολεμική θαλασσοκρατία θέλει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία και τουλάχιστον να αναβάλει ή να επιβραδύνει την αναπόφευκτη νίκη της. Αλλού, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας, ιδιαίτερα στην «αυλή της». Προφανώς, η πιο επιθετική αυτοκρατορία στην ανθρώπινη ιστορία βλέπει ολόκληρο τον πλανήτη ως «την πίσω αυλή της», αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το λεγόμενο Δόγμα Μονρό, το πιο κοντινό σε μια «εύλογη» θεώρηση των σφαιρών επιρροής στην αμερικανική (γεω)πολιτική.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν πόσα F-16 θα μπορούσαν να παράσχουν για το εμπόλεμο καθεστώς του Κιέβου, καθώς θα μπορούσαν να εκτραπούν αλλού για να αποτρέψουν την Κίνα από το να αρπάξει πελάτες από το Αμερικανικό Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα (MIC). Η Αργεντινή, η νοτιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, θέλει να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της, όπως κάνουν συνήθως οι ανεξάρτητες χώρες. Θα είχε κάποια λογική και κανονική χώρα πρόβλημα με αυτό; Προφανώς όχι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μπουένος Άιρες έχει την ατυχία να είναι «μόνο» μια ήπειρος μακριά από την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στην Αργεντινή για να την εμποδίσουν να αποκτήσει τα κινεζικής σχεδίασης μαχητικά αεροσκάφη JF-17 «Thunder» για να αντικαταστήσει το απελπιστικά απαρχαιωμένο αμερικανικής κατασκευής A-4 «Skyhawk», περίπου 20-25 αεροσκάφη που δεν επισκευάζονται εδώ και αρκετό καιρό, βάζοντας το ζωές πιλότων σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίσης να εξαναγκάσει το Μπουένος Άιρες να αγοράσει τα παλιά της F-16, μια σύμβαση που έχει σημαντικό κόστος, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από πλευράς κυριαρχίας, καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η χώρα-πελάτης χρησιμοποιεί τα αμερικανικά -κατασκευασμένα όπλα. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά της Κίνας είναι πολύ πιο ελκυστική και περιλαμβάνει 15 ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη JF-17 «Thunder», συγκεκριμένα την τελευταία παραλλαγή Block 3, καθώς και τη δυνατότητα παραγγελίας δεύτερης και τρίτης παρτίδας που θα μπορούσαν να παραδοθούν γρήγορα. Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια προσφορά για (γεω)πολιτικούς λόγους, εν μέρει επειδή ο κύριος σύμμαχός του, το Ηνωμένο Βασίλειο, δε θα ενθουσιαζόταν να οπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής με τα πιο πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων που μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ισχυρά αεροσκάφη κρούσης, θέτοντας σε κίνδυνο τις υπό βρετανική κατοχή Μαλβίνες.

Ένας άλλος λόγος θα ήταν η οικονομική απώλεια για το MIC των ΗΠΑ, καθώς και το πολιτικό και οικονομικό κέρδος για την Κίνα. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει η Κίνα να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα τώρα που η πολεμική θαλασσοκρατία θέλει απεγνωσμένα να αναζωογονήσει το δόγμα Monroe που είχε μακροχρόνια ζομβοποιηθεί εν μέσω της επέκτασης του BRICS+, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης την Αργεντινή σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες από τώρα. Το Μπουένος Άιρες απλά δεν μπορεί να αγοράσει νεότερες παραλλαγές του F-16, εν μέρει επειδή οι γραμμές παραγωγής για το τελευταίο Block 70/72 (γνωστό ως "Viper") προορίζονται για πελάτες προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια και εν μέρει επειδή απλά δεν έχει τα χρήματα για αυτό, καθώς τα τελευταία F-16 κοστίζουν όσο τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς,με τις υπέρογκες τιμές για την ιορδανική Πολεμική Αεροπορία να αποτελούν τέλειο παράδειγμα. Ακόμη και η Δανία, μέλος του ΝΑΤΟ, πληρώνει 338 εκατομμύρια δολάρια για τα ήδη ξεπερασμένα 32 F-16 Block 16 και έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 10.

Η παραλλαγή F-16A/B 40 ετών, ακόμα και αν υποβληθεί στην MLU (αναβάθμιση μέσης διάρκειας ζωής) δε θα μπορέσει ποτέ να ταιριάξει με τον κύκλο ζωής των ολοκαίνουργιων κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών JF-17 «Thunder», ενώ έχει επίσης πολύ κατώτερα αεροηλεκτρονικά και άλλα συστήματα/υποσυστήματα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση Block 3 του κινεζικού σχεδιασμένου αεροσκάφους. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι ελπίδες της νεοναζιστικής χούντας για παραδόσεις F-16. Συγκεκριμένα, η πιθανή πώληση αναβαθμισμένων δανικών αεροσκαφών (αντίστοιχων με την κάπως νεότερη παραλλαγή C/D) στην Αργεντινή σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου δε θα τα αποκτήσει. Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας διαθέτει λίγο περισσότερα από 40 μαχητικά F-16A/B MLU, τα μισά από τα οποία τα είχαν υποσχεθεί στη νεοναζιστική χούντα. Ακόμη χειρότερα, πολλά από τα προαναφερθέντα αεροσκάφη δεν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης και θα χρησίμευαν για τον κανιβαλισμό ανταλλακτικών για τα λειτουργικά τζετ, καθώς η απόκτηση νέων ανταλλακτικών αυξάνει το συνολικό κόστος.

Το καθεστώς του Κιέβου γκρινιάζει για τα F-16 για πολύ περισσότερο από ενάμιση χρόνο σε αυτό το σημείο, αλλά του υποσχέθηκαν πολύ λιγότερα από όσα ήλπιζε. Η είδηση ​​πως θα είναι ακόμη λιγότερα τώρα σίγουρα δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σε συνδυασμό με τη διαμάχη με την Πολωνία που κατέληξε στην ακύρωση της περαιτέρω ροής πολωνικών όπλων, καθώς και με την προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν επιτέλους να παραδίδουν τα ήδη πληρωμένα όπλα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν, η νεοναζιστική χούντα φαίνεται να χάνει το ρόλο της ως ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ.

Ο frontman της νεοναζιστικής χούντας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε πομπωδώς πως θα πάρουν έως και 60 μαχητικά αεροσκάφη F-16, αν και ακόμη και τότε παραπονέθηκε ότι χρειάζονταν άλλα εκατό. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε την αντίδρασή του γνωρίζοντας πως ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον αυτά είναι καλά νέα για τους Ουκρανούς πιλότους, καθώς δεν θα πεθάνουν σε άσκοπες αερομαχίες ενώ θα έχουν απελπιστικά ξεπεραστεί από ρωσικά αεροσκάφη τέρατα όπως τα Su-35S και Su-57 .

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail