Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια ευρωπαϊκή χώρα της G-7 είπε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει ακόμη έξι ή επτά χρόνια και πως οι σύμμαχοι πρέπει να σχεδιάσουν τα οικονομικά για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο για μια τόσο μακρά σύγκρουση. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι περίμεναν πολλοί αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος, αλλά η αργή πρόοδος στην αντεπίθεση της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες έχει μετριάσει τις προσδοκίες», ανέφερε το Bloomberg.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι των χωρών της G7 συζήτησαν την κατάσταση σε δείπνο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμφωνώντας πως η σύγκρουση είναι πιθανό να διαρκέσει «μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα λόγω της ανεπαρκούς προμήθειας όπλων από τη Δύση και των αυξανόμενων ανθρώπινων απωλειών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επανέλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου τη δέσμευσή του για την Ουκρανία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
«Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτήν τη γυμνή επιθετικότητα σήμερα και να αποτρέψουμε άλλους επίδοξους επιτιθέμενους αύριο», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους «θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία τους».
Ο Μπάιντεν ζητά επίσης από το Κογκρέσο 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για το οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, αλλά οι παρατεταμένες δαπάνες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αντίθεση.
Σε ένα από τα πολλά παραδείγματα, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Μπάιρον Ντόναλντς, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως: «Δεν υπάρχουν χρήματα στη Βουλή αυτήν την στιγμή για την Ουκρανία… Δεν είναι καλή στιγμή για να είναι εδώ, ειλικρινά».
Ο Ντόναλντς επεσήμανε επίσης το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι πυροδότησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πρέπει να θυμόμαστε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξοδέψει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια προς την Ουκρανία.
Τα άρθρα του Bloomberg επεσήμαναν ότι η ΕΕ ανακοίνωσε το καλοκαίρι ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία που θα παραδοθεί έως το 2027, το οποίο διπλασιάζει τις συνολικές δεσμεύσεις της ΕΕ, με τη Γερμανία, το δεύτερο μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, να δεσμεύεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι η Δύση δεν έχει τη δύναμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Οι σύμμαχοι του Κιέβου επιμένουν πως για να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, τουλάχιστον, η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τον στρατό της από όλα τα εδάφη που ελέγχονται από το Φεβρουάριο του 2022. Χωρίς να πληρούται αυτός ο όρος, η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις συνομιλίες, δήλωσε ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Στη συνεδρίαση της 15ης επετείου της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη των αμερικανικών κύριων αρμάτων μάχης Abrams στις εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, προτρέποντας τους συναδέλφους τους να αυξήσουν την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι οι χώρες που επενδύουν περισσότερους πόρους στην Ουκρανία θα χάσουν σύντομα την υπομονή τους εάν το Κίεβο δε δείξει σοβαρές προθέσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο εσωτερικό του κράτους.
«Πολλές χώρες στέλνουν σημαντικούς πόρους στην Ουκρανία, και δικαίως, αλλά οι κυβερνήσεις και οι πληθυσμοί θα χάσουν σύντομα την υπομονή τους για αυτό, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση είναι σοβαρή για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο, ο οποίος μίλησε στο προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα απώθησης και χρηματοδότησης, είναι πολύ απίθανο ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχιστεί για άλλα έξι έως επτά χρόνια, όπως ισχυρίζεται η G7. Η Δύση δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή την υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά καθώς πλησιάζουν εκλογές σε βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Πολωνία. Η Μόσχα κατανοεί πλήρως αυτή την πραγματικότητα και αφιερώνει το χρόνο της μέχρι να νιώσει πλήρως προετοιμασμένη να προχωρήσει στην επίθεση και να πετύχει όλους τους στόχους της. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη ουσιαστικά εξουδετερωθεί, με τον στρατό της χώρας να υφίσταται περισσότερους από 75.000 θανάτους από την έναρξη της αποτυχημένης αντεπίθεσης τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει πως η Ουκρανία δε θα μπορεί να κάνει πολλά όταν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει στην επίθεση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr