Η Δύση θα συζητήσει πώς να βελτιώσει τους διαλυμένους δεσμούς με την Αφρική στη Σύνοδο Κορυφής της G20

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την απουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδία για να δημιουργήσει επαφή με Αφρικανούς ηγέτες στο περιθώριο της εκδήλωσης. Την ίδια ώρα, η Σύνοδος Κορυφής των G20 δεν αναμένεται να καταλήξει σε κοινή δήλωση λόγω έντονων διαφορών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Με τον Κινέζο και τον Ρώσο πρόεδρο να απέχουν από τη διήμερη συγκέντρωση στο Νέο Δελχί, η ΕΕ θέλει να αδράξει την στιγμή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας για την εσωτερική στρατηγική», ανέφερε το Bloomberg.

Η εφημερίδα ανέφερε πως η ΕΕ θέλει να δείξει ότι είναι σοβαρή για τον επαναπροσδιορισμό της εταιρικής της σχέσης με την Αφρική παρά την οδυνηρή κληρονομιά της αποικιοκρατίας. Σύμφωνα με πηγές της δημοσίευσης, στις συναντήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Από την αφρικανική πλευρά, οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν τους ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας και των Κομόρων, καθώς και τον σημερινό πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης.

Έτσι, το πρακτορείο αναφέρει πως η ατζέντα των συναντήσεων θα περιλαμβάνει τις πιθανές συνέπειες της αναστολής της συμφωνίας σιτηρών, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, τη βελτίωση των συνθηκών για ιδιωτικές επενδύσεις και έργα υποδομής στην Αφρική και την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός καγκελάριος Scholz θέλει επίσης να επωφεληθεί από τη συνάντηση για να προετοιμάσει τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 20 Νοεμβρίου, στην οποία οι Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες θέλουν να προωθήσουν την πρωτοβουλία για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για βιώσιμες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα στις αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

Η Σύνοδος των Ηγετών της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί, θα σηματοδοτηθεί από τη διαίρεση της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς δεν υπήρξε καν ενιαία κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε στις περίπου 20 υπουργικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία της G20 της Ινδίας φέτος.

Αντί του προέδρου Xi Jinping, ο πρωθυπουργός Li Qiang θα εκπροσωπήσει την Κίνα. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει ότι ο Πούτιν δε θα παρευρεθεί, υποδεικνύοντας πως καμία χώρα δε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συναίνεση. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για τους δυτικούς ηγέτες να συνεργαστούν πιο στενά με τους Αφρικανούς ομολόγους τους, ειδικά από την στιγμή που θα παραστούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ωστόσο, η ΕΕ δε θα είναι σε θέση να αποτινάξει τις υποψίες για την ευρωπαϊκή νεοαποικιοκρατία στην Αφρική λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες και τη συμπεριφορά της Γαλλίας αυτήν την στιγμή στη Δυτική Αφρική. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο η ΕΕ να αποσπάσει την Αφρική από τη Ρωσία και την Κίνα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20, δεδομένου ότι καμία από τις χώρες δεν έχει αποικιακή ιστορία στην ήπειρο και η Γαλλία συμπεριφέρεται σαν αποικιστής στο Νίγηρα.

Ωστόσο, η διήμερη σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να γίνει πλατφόρμα για τα δυτικά έθνη και τους συμμάχους τους, όπως η Ιαπωνία, να κυριαρχήσουν στις διαδικασίες, ιδιαίτερα γύρω από την κρίση της Ουκρανίας. Το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο αναλυτές, πως μια αποτυχημένη σύνοδος κορυφής, που σημαίνει ότι δε θα υπάρξει δήλωση συμπερασμάτων, θα αποκάλυπτε τα όρια της συνεργασίας μεταξύ δυτικών και μη δυτικών δυνάμεων και θα ωθούσε τις χώρες να ενισχύσουν τις ομάδες με τις οποίες αισθάνονται πιο άνετα.

Για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, «η διάσπαση σε δυτικά και μη μπλοκ δεν είναι αυτό που θέλετε», δήλωσε στο Reuters ο Michael Kugelman, διευθυντής του Ινστιτούτου Νότιας Ασίας στο Wilson Center στην Ουάσιγκτον. «Αν η σύνοδος κορυφής των ηγετών είναι αποτυχία, το Νέο Δελχί και ειδικά ο [Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα] Μόντι θα έχουν υποστεί μεγάλη διπλωματική και πολιτική οπισθοδρόμηση».

Μιλώντας για το θέμα, ένας Ινδός αξιωματούχος είπε ότι στην περσινή Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί, «η Ρωσία και η Κίνα ήταν πιο ευέλικτες». Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο, οι χώρες «δε συμφώνησαν ούτε στη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στη Διακήρυξη του Μπαλί».

Αν και οι διαδικασίες της G20 ενδέχεται να κυριαρχούνται από δυτικά συμφέροντα, ειδικά όταν σχετίζονται με την Ουκρανία, δεν θα αποτρέψει τη Μόσχα από τη συνέχιση της αποστολής της για την απελευθέρωση περιοχών του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ και του Ζαπορόζιε που ελέγχονται από την Ουκρανία και για την αποστρατιωτικοποίηση του στρατού της γειτονικής χώρας. Για αυτόν τον λόγο, ο Πούτιν δε χρειάζεται να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της G20 όταν υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία αντί να διαφωνεί με πεισματάρηδες δυτικούς ηγέτες για τον πόλεμο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail