Η θέση της Αφρικής στο τραπέζι των G20 επιβεβαιώθηκε

Η Ινδία, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι, κάνει σημαντικά βήματα στην αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης. Μετά τον ενεργό ρόλο της στους BRICS, η πρόσφατη κίνηση της Ινδίας να συμπεριλάβει την Αφρικανική Ένωση στη G20 έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αναγνώριση. Αυτή η στρατηγική απόφαση όχι μόνο έχει θετική απήχηση στον Παγκόσμιο Νότο, αλλά στέλνει επίσης κυματισμούς σε όλο το δυτικό κόσμο.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με την Αφρική να εξασφαλίζει μια θέση στο τραπέζι των G20, η δυναμική της διεθνούς διπλωματίας είναι έτοιμη για μετασχηματισμό.

Η Δύση και η Αφρική: Μια περίπλοκη ιστορία

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μπαλί το 2022, η Αφρικανική Ένωση κατείχε την ιδιότητα του προσκεκλημένου στο πλαίσιο της επιρροής G20, θέση που κατείχε τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτή η περιορισμένη συμμετοχή οφειλόταν κυρίως στην απροθυμία των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες διατηρούσαν ιστορικά μια αμφιλεγόμενη σχέση με την αφρικανική ήπειρο. Τα δυτικά έθνη έχουν μια πολύπλοκη ιστορία στην Αφρική, που χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση πόρων, αποικιοκρατία και περιπτώσεις υποτιμητικής γλώσσας που στρέφεται προς την Αφρικανική Ένωση.

Οι ιστορικές ενέργειες της Δύσης στην Αφρική περιλαμβάνουν την ανελέητη εκμετάλλευση των άφθονων πόρων της και την επιβολή αποικιακής κυριαρχίας που χαρακτηρίζεται από καταπίεση και ρατσισμό. Ακόμη και σε πιο πρόσφατους χρόνους, πρόσωπα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρονταν περιβόητα στις αφρικανικές χώρες με υποτιμητικούς όρους. Επιπλέον, όταν δυτικοί θεσμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα επέκτειναν την οικονομική βοήθεια σε αφρικανικά έθνη, συχνά συνοδεύονταν από επαχθείς συνθήκες και παρεμβάσεις.

Ωστόσο, η πρόσφατη κίνηση της Ινδίας να υποστηρίξει και να εξασφαλίσει μια έδρα για την Αφρικανική Ένωση εντός της G20 άλλαξε τη δυναμική. Αυτή η δράση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή, προσφέροντας ελπίδα για μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων χωρίς αποκλεισμούς που σέβεται τα συμφέροντα των αφρικανικών εθνών, δυνητικά απομακρυνόμενη από τα ιστορικά πρότυπα της δυτικής εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των αφρικανικών φιλοδοξιών.

Η θέση της Αφρικής στο τραπέζι των G20

Σχετικά θέματα που αφορούν την Αφρική , που περιλαμβάνουν την επισιτιστική ασφάλεια, τις υποδομές, την υγεία και τη μετανάστευση, έχουν βρει τη θέση τους στην ατζέντα της G20. Αυτή η συμπερίληψη, αν και μερική, αντανακλά μια προσπάθεια εκπροσώπησης των αφρικανικών συμφερόντων στο φόρουμ.

Το 2010, η G20 έκανε ένα αξιοσημείωτο βήμα ιδρύοντας μια μόνιμη Ομάδα Εργασίας Ανάπτυξης και εγκρίνοντας την Αναπτυξιακή Συναίνεση της Σεούλ για την Κοινή Ανάπτυξη. Αυτό το πλαίσιο τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και της προώθησης ισότιμων εταιρικών σχέσεων μεταξύ χωρών χαμηλού εισοδήματος και χορηγών. Η παρουσία της Αφρικής στην σκηνή των G20 στερεοποιήθηκε έτσι.

Το έτος 2014 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής όταν η G20 επέδειξε αυξημένο ενδιαφέρον για την Αφρική κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Ανελήφθησαν δεσμεύσεις για την ενίσχυση των ικανοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, υποδεικνύοντας μια εξελισσόμενη δέσμευση με αφρικανικά ζητήματα.

Ωστόσο, παρά αυτά τα βήματα, η συστηματική συμμετοχή των αφρικανικών προοπτικών στο πλαίσιο της G20 παρέμεινε περιορισμένη. Οι αφρικανικές φωνές απουσιάζουν εμφανώς από τις συζητήσεις του φόρουμ. Επί του παρόντος, η Νότια Αφρική είναι το μοναδικό αφρικανικό έθνος με μόνιμη θέση στο τραπέζι των G20, μια κατάσταση που περιορίζει την ικανότητά της να εκπροσωπεί αυθεντικά ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να αλλάζουν την πορεία.

Ινδία: Ανοίξτε το μονοπάτι της Αφρικής προς την εξέχουσα θέση της G20

Κατά τη φετινή Προεδρία της G20 της Ινδίας, ο πρωθυπουργός Narendra Modi έκανε σημαντικά βήματα για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των αφρικανικών προτεραιοτήτων στην ατζέντα της G20. Η G20, που περιλαμβάνει 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί ως διακυβερνητικό φόρουμ. Ο Πρωθυπουργός Μόντι επικοινώνησε προληπτικά με τους ηγέτες των χωρών μελών, προτρέποντάς τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν στην ΑΕ των 55 εθνών μια μόνιμη ένταξη στην Ομάδα.

Η δέσμευση της Ινδίας να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου ήταν εμφανής από την αρχή της προεδρίας της G20. Αυτή η προσπάθεια ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Ινδίας να αναδείξει την προβολή της Αφρικής στον πολυμερή στίβο. Η ινδική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Modi, φιλοξένησε μια εικονική σύνοδο κορυφής γνωστή ως Voice of the Global South (VoGS) τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Περίπου 120 χώρες συμμετείχαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ενότητα φωνής, ενότητα σκοπού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Μόντι τόνισε τα σημαντικά διακυβεύματα που έχει ο Παγκόσμιος Νότος στη διαμόρφωση του μέλλοντος των παγκόσμιων υποθέσεων.

Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, επιδίωξε ενεργά την ενσωμάτωση των αφρικανικών προτεραιοτήτων και την εκπροσώπηση στο πλαίσιο της G20, ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσής της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου στην παγκόσμια σκηνή.

Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στην αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης. Με τα αφρικανικά έθνη να αποκτούν είσοδο σε φόρουμ όπως οι BRICS και την πιθανή ένταξη της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου το 2024, η ήπειρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η αυξανόμενη παρουσία της Αφρικής σε αυτές τις ομάδες με επιρροή υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει τη φωνή της και να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος των παγκόσμιων υποθέσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail