(Photo by EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP) |
Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το IMEC θα διαθέτει δύο διακριτούς διαδρόμους: τον Ανατολικό Διάδρομο, που συνδέει την Ινδία με τον Περσικό Κόλπο και τον Βόρειο Διάδρομο, που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση, αυτοί οι διάδρομοι θα περιλαμβάνουν σιδηροδρομικά έργα για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και οικονομικά αποδοτικού δικτύου διασυνοριακής διαμετακόμισης από πλοίο σε σιδηρόδρομο, που θα συμπληρώνει τις υπάρχουσες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές. Αυτό θα διευκολύνει την ομαλή διαμετακόμιση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Ινδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Ευρώπης, ενισχύοντας παράλληλα το περιφερειακό εμπόριο, τη μεταποίηση, την επισιτιστική ασφάλεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι συμμετέχοντες επιθυμούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις από εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Η Τουρκία, η οποία λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών των ηπείρων, δεν περιλαμβάνεται στο IMEC. Κατά συνέπεια, ποιες είναι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Τουρκίας από το IMEC;
Για να κατανοήσουμε πλήρως τη γεωστρατηγική σημασία του έργου IMEC, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας. Αυτά περιλαμβάνουν το φόρουμ 3 Seas Initiative (3SI), τη Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το φόρουμ Ινδίας-Ισραήλ-Ηνωμένων Πολιτειών-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (I2U2) σε οικονομικούς και στρατιωτικούς τομείς. Αυτές οι πρωτοβουλίες είτε υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση είτε με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από το IMEC. Ως παγκόσμια δύναμη και ηγέτης του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στη δημιουργία περιφερειακών εταιρικών σχέσεων που θα αναδιαρθρώσουν τις οικονομικές σχέσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Στοχεύει στη σύνδεση αυτών των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων για τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας (BRI), που επιδιώκει να συνδέσει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων, προωθώντας την περιφερειακή ολοκλήρωση, αυξάνοντας το εμπόριο και τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να απομονώσουν παράγοντες που απειλούν το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την στρατηγική που στοχεύουν να εφαρμόσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η 3SI, γνωστή και ως Πρωτοβουλία της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, περιλαμβάνει 13 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι χώρες βρίσκονται κατά μήκος ενός άξονα Βορρά-Νότου, που εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα. Επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς, να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές και να προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Η Ελλάδα έγινε το 13ο μέλος της πρωτοβουλίας στη σύνοδο κορυφής του 2023 στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι.
Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνάντησης του μηχανισμού συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ο οποίος ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την προώθηση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας, ελήφθη απόφαση να δοθεί πρόσκληση στην Ινδία για μελλοντικές συναντήσεις για να συζητήσουν τη συνεργασία, ιδίως για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η πρόσκληση ήρθε μετά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που ένας Ινδός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη χώρα. Κατά την επίσκεψή του, η Ινδία και η Ελλάδα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, των υποδομών, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
Το φόρουμ I2U2 είναι μια συνεργατική συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών, με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινές επενδύσεις και τις νέες πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς όπως το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές, το διάστημα, η υγεία και η επισιτιστική ασφάλεια. Ο όμιλος I2U2 ιδρύθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια κλήσης του ανώτατου διπλωμάτη των ΗΠΑ Antony Blinken προς τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Εμιράτα και την Ινδία τον Οκτώβριο του 2021. Το Επιχειρηματικό Φόρουμ I2U2, που εγκαινιάστηκε στο Άμπου Ντάμπι στις 22 Φεβρουαρίου 2023, διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα του ομίλου I2U2, προωθώντας ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας. Το φόρουμ αναμένεται να μετατραπεί σε όχημα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας, ανταποκρινόμενο στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές.
Όταν εξετάζουμε τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο IMEC στο σύνολό τους, γίνεται σαφές ότι ο στόχος του έργου είναι να συνδέσει φόρουμ και πρωτοβουλίες για περιφερειακή συνεργασία που ιδρύθηκαν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ουσία, το έργο IMEC είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια προς αυτόν τον στόχο.
Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από τα έργα περιφερειακής ολοκλήρωσης που αναφέρονται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου του έργου IMEC, λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το IMEC αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για την οικονομία της Τουρκίας και τις στρατηγικές της φιλοδοξίες. Ένα από τα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτή την επιδείνωση ήταν η απόκτηση από την Τουρκία του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Δυστυχώς, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τη διοίκηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν απρόβλεπτη, εστιάζοντας σε εσωτερικούς πολιτικούς στόχους και μια λαϊκιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό οδήγησε στην απώλεια της εμπιστοσύνης στην Τουρκία ως αξιόπιστου εταίρου στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποδείξει τη δέσμευσή της στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες για να ανακτήσει αυτή την εμπιστοσύνη.
* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.