Το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια μπορεί να οδηγήσει τους Βρετανούς στη φυλακή επειδή δε συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς του Net Zero

pixabay / stevepb
Freepen.gr - Οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και ένα χρόνο ή πρόστιμο 15.000 λιρών για μη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση, οι οποίοι έχουν περιγραφεί από τους επικριτές ως «μαζική επέκταση του κράτους και της εξουσίας του πάνω μας» γράφει το REMIX.

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια, το οποίο επέστρεψε στο κοινοβούλιο για την τρίτη του ανάγνωση αυτή την εβδομάδα, περιγράφει αρκετές νέες απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε σχέση με το Net Zero, τη δέσμευση της κυβέρνησης να είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Για πρώτη φορά, άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για μη συμμόρφωση με τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας.

Ένας τέτοιος δρακόντειος κανονισμός ορίζει ότι οι οικιακές συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και αντλίες θερμότητας πρέπει να διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες που μπορούν να ελεγχθούν από «οποιαδήποτε άτομα που πραγματοποιούν έλεγχο φορτίου», δηλαδή το Εθνικό Δίκτυο, το οποίο επιβλέπει την πλειοψηφία της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διανομή στη Βρετανία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών στη χώρα δεν θα συμμορφωθεί προς το παρόν με τα νέα μέτρα που περιγράφονται στο νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά για να μετατρέψουν τα ακίνητα και να τα καταστήσουν «ενεργειακά αποδοτικά» ή ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις για ονομάζεται «μη συμμόρφωση».

Το νομοσχέδιο έχει εξοργίσει αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές που απείλησαν να επαναστατήσουν ενάντια στη νομοθεσία, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι είναι η τελευταία δόση στην εμμονή της κυβέρνησης με το Net Zero.

«Δεν μπορούμε να φτωχοποιήσουμε τη χώρα μας για να ανταποκριθούμε σε κάποια, καλά, θα ήθελα να την αποκαλώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν λατρευτική πολιτική μέχρι να αντέξουμε οικονομικά. Μέχρι να λειτουργήσει, τότε νομίζω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις πολιτικές», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντραξ, ο συντηρητικός βουλευτής για το Νότιο Ντόρσετ.

Άλλοι προχώρησαν παραπέρα, με τον βουλευτή των Τόρις Κρεγκ Μάκινλεϊ να λέει: «Πρέπει να πω πως περιφρονώ απολύτως αυτό το νομοσχέδιο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που δυνητικά ποινικοποιούμε ανθρώπους σε αυτή τη χώρα επειδή δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον νέο κώδικα του Net Zero».

Προέτρεψε την κυβέρνηση να πορευτεί ελαφρά στην πρότασή της για ενδεχόμενη φυλάκιση συμπολιτών για ένα χρόνο «για ένα άγνωστο αδίκημα του μέλλοντος που σχετίζεται με το Net Zero».

«Είμαι συντηρητικός για την ελευθερία, όχι για να βάζω ανθρώπους στη φυλακή επειδή δεν τηρούν αυτή τη θρησκεία του Καθαρού Μηδενισμού», είπε αργότερα σε μια συνέντευξη στο GB News.

Ο Sir John Redwood, πιο διπλωματικά, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «με το να είναι αδικαιολόγητα περιοριστική και ιδιαίτερα από την απειλή αστικών και ακόμη και ποινικών κυρώσεων σε ορισμένες από τις συμπεριφορές τους», η κυβέρνηση κινδυνεύει να «ανταγωνιστεί» το ευρύ κοινό.

«Σε όλο αυτό το νομοσχέδιο, δημιουργούμε κόστος και ρυθμίσεις και κυρώσεις και υποχρεώσεις. Πρέπει να κρατάμε τους ανθρώπους μαζί μας και κινδυνεύουμε να τους χάσουμε αν τους επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Σχολιάζοντας την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου από τους νομοθέτες την Τρίτη, ο συντηρητικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Νάιτζελ Φάρατζ ήταν καυστικός στην κριτική του για τη νομοθεσία.

«Υπάρχουν απίστευτες διατάξεις σε αυτό το νομοσχέδιο που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ποινικών αδικημάτων εάν οι επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες δε λένε την αλήθεια ή δεν πληρούν νέες ενεργειακές απαιτήσεις για τα σπίτια τους», είπε στους τηλεθεατές.

«Μου φαίνεται πραγματικά εξαιρετικό. Θα μπορούσατε να διωχθείτε για την παροχή ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας», πρόσθεσε, αποκαλώντας την κίνηση «μαζική επέκταση του κράτους και της εξουσίας του στις ζωές μας».

Ο υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπάουι είπε στους συναδέλφους του νομοθέτη ότι το νομοσχέδιο είναι «παγκοσμίως κορυφαία» νομοθεσία που «θα προσφέρει σε αυτή τη χώρα καθαρότερη, φθηνότερη και πιο ασφαλή ενέργεια».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail