Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Από την άλλη πλευρά, εάν το Πεκίνο αποκαταστήσει την πλήρη κυριαρχία του στο νησί, είτε με παρόμοιο τρόπο με το Χονγκ Κονγκ (ή το Μακάο), είτε ίσως μέσα σε ένα νέο, ακόμη πιο χαλαρό πλαίσιο που εξαλείφει την απειλή που θέτουν οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν θα γίνει ένα σημαντικό εφαλτήριο για την ώθηση των μπροστινών αναπτυσσόμενων δυνάμεων της πολεμικής θαλασσοκρατίας που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Κίνας στην Ασία-Ειρηνικό. Προφανώς, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της (όχι με άμεσο πόλεμο, τουλάχιστον προς το παρόν) για να αποτρέψει αυτό το σενάριο, γι' αυτό ωθεί την Ταϊπέι σε ένα είδος έρπουσας αντιπαράθεσης με την ηπειρωτική Κίνα ή τουλάχιστον προσπαθεί να αποτρέψει την προσέγγιση μεταξύ των δύο.
Η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό συστατικό αυτής της στρατηγικής «περιορισμού της Κίνας», όπως την αποκαλούν οι σχεδιαστές του Πενταγώνου. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τον εξοπλισμό της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας του Πεκίνου, αλλά και την παροχή εκπαίδευσης στις δυνάμεις της. Αυτό γινόταν συνήθως στην Ταϊβάν, αλλά δεδομένου ότι η Κίνα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δε θα ανεχθεί την παρουσία μεγάλων αμερικανικών δυνάμεων (ή εκείνων των άλλων υποτελών και δορυφορικών κρατών της), η Ουάσιγκτον βρήκε μια λύση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάφορες περιφερειακές πηγές, τα στρατεύματα της Ταϊβάν παρακολούθησαν κάπως σπάνιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έγιναν σε αμερικανικό έδαφος.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, οι Taipei Times ανέφεραν πως οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μίσιγκαν τον περασμένο μήνα, στο χρονικό πλαίσιο 5-19 Αυγούστου, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 7000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Αν και τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην άσκηση (με το όνομα «Northern Strike») ήταν μέλη της Εθνικής Φρουράς του Μίσιγκαν, ορισμένες από αυτές ήταν μονάδες που δεν κατονομάζονται υπό την άμεση διοίκηση του Πενταγώνου. Αυτό δείχνει ότι τα εν λόγω στρατεύματα πρέπει να ήταν ειδικές δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες μυστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της, η Ταϊπέι έστειλε ολόκληρο το κοινό τάγμα της 333 Ταξιαρχίας Πεζικού της. Και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει πως τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται στο μέλλον σε πιο τακτική βάση.
Σύμφωνα με τους Taipei Times, οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλέστηκαν τον Sankei Shimbun, μια ιαπωνική πηγή ειδήσεων, ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ φιλοξένησαν ταϊβανέζικα στρατεύματα είναι ότι υποτίθεται πως «είναι επιφυλακτικές να προκαλέσουν την Κίνα». Αυτό φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι «τις ασκήσεις του Μίσιγκαν ηγήθηκαν η Εθνική Φρουρά - μια στρατηγική εφεδρική δύναμη που συνήθως επιβλέπεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ - αντί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ». Ωστόσο, σύμφωνα με τη δική τους ακούσια παραδοχή, αυτή ήταν μια ψεύτικη προσπάθεια να παρουσιαστεί η άσκηση ως μη συμμετοχή των ομοσπονδιακών στρατευμάτων των ΗΠΑ, επειδή οι ασκήσεις επιβλέπονταν και διοικούνταν άμεσα από το Πεντάγωνο. Κανονικά, οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντίστοιχων κρατών τους.
Με άλλα λόγια, η υποτιθέμενη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μην εξοργίσει το Πεκίνο δεν είναι παρά μια απλή τυπικότητα. Η πηγή πρόσθεσε επίσης μια μάλλον ατυχή αναλογία συγκρίνοντας τις ασκήσεις με προηγούμενες ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου που διεξάγονται σε τακτική βάση από το 2014. Από την πλευρά της, υπάρχει πολύ μικρή αξία σε αυτές τις επίσημες αμερικανικές στρατιωτικές διακρίσεις, ιδιαίτερα καθώς το Πεντάγωνο εμπλέκεται άμεσα. Σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους υποτελείς τους στην Ασία-Ειρηνικό. Η υιοθέτηση του λεγόμενου «ουκρανικού μοντέλου» δείχνει ότι η Ταϊπέι αναμένεται επίσης να αγωνιστεί «μέχρι τον τελευταίο Ταϊβανέζο» (TTLT). Αυτό είναι μέρος της αναθεωρημένης στρατηγικής στάσης της Αμερικής που επικεντρώνεται εκ νέου στα περιφερειακά δορυφορικά κράτη της.
Οι Taipei Times παραδέχτηκαν επίσης πως η άσκηση δεν είναι ακριβώς μια νέα εξέλιξη και ότι οι προετοιμασίες για αυτήν ήταν ένα "ανοιχτό μυστικό", επισημαίνοντας πως "ήδη από το 2021 ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει λόγο για κοινή στρατιωτική εκπαίδευση μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ στο στρατόπεδο Γκρέιλινγκ στο Μίσιγκαν». Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφάλειας Su Tzu-yun αναφέρθηκε ως πηγή αυτού του ισχυρισμού, προσθέτοντας περαιτέρω ότι όταν ρωτήθηκε τον Ιούλιο εάν η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ βοήθησε στην εκπαίδευση των Ταϊβανέζικων στρατευμάτων, ο αν. υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, Έλι Ράτνερ δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για το θέμα θα πρέπει να παραμείνουν κεκλεισμένων των θυρών». Και πράγματι, Αμερικανοί και Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις ασκήσεις.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr