Η συμφωνία για Rafale μπορεί να είναι σημάδι πως η Σαουδική Αραβία δεν είναι ευχαριστημένη με ό,τι που παίρνει από τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Υπό το πρίσμα των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκίνησαν επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκαν υπό τον Τζο Μπάιντεν, το Ριάντ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών Rafale από τη Γαλλία για να ενισχύσει την αεροπορία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με την Dassault για την αγορά 30 αεροσκαφών Rafale, αξίας έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία αγοράζει μη αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, γράφει το defense-arabic.com.

Η Σαουδική Αραβία έχει περάσει δεκαετίες χτίζοντας μια τρομερή αεροπορία που αποτελείται αποκλειστικά από προηγμένα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Αλλά το δηλωμένο ενδιαφέρον του Ριάντ για πιθανή αγορά μεγάλου αριθμού γαλλικών τζετ μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν πιστεύει πως οι μακροχρόνιοι σύμμαχοί του είναι τόσο αξιόπιστοι όσο πριν.

Το Δεκέμβριο, η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune ανέφερε, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται, ότι η Σαουδική Αραβία εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει από 100 έως 200 μαχητικά Dassault Rafale. Η δημοσίευση ήρθε εν μέσω εξελίξεων που δείχνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ενδέχεται να μην παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ριάντ στο μέλλον.

Αφότου το Ριάντ μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο, οι αμερικανοί νομοθέτες πρότειναν νομοθεσία για το πάγωμα όλων των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στο βασίλειο, κάτι που θα έθετε εκτός δράσης το μεγαλύτερο μέρος της σαουδαραβικής αεροπορίας και θα τείνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιούλιο, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δε θα επιτρέψει την παράδοση επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία. Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας διαθέτει 72 Eurofighters.

Οι γείτονες της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, έχουν οικοδομήσει μεγάλους στόλους αεροσκαφών δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων Rafales. Το ρεπορτάζ της Tribune, αν και ανεπιβεβαίωτο, δείχνει ότι πολιτικές και πρακτικές ανησυχίες οδηγούν τους Σαουδάραβες προς το γαλλικό αεροπλάνο.

Η αγορά περισσότερων Typhoon θα ήταν η «λογική κίνηση» επειδή οι Σαουδάραβες έχουν την υποδομή για να εκπαιδεύσουν πιλότους και να χειριστούν αυτό το αεροπλάνο, είπε ο Sebastien Roblin, ένας ευρέως δημοσιευμένος δημοσιογράφος στρατιωτικής αεροπορίας, «αλλά το γερμανικό εμπάργκο το αποτρέπει».

Ο Ρόμπλιν είπε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένος να δώσει στην Ουάσιγκτον καμία ανταμοιβή παραγγέλνοντας αεροσκάφη F-15EX» και παρά την «αλλαγή θέσης» του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι οι μελλοντικές πωλήσεις αεροσκαφών ενδέχεται να διαταραχθούν.

Και καθώς το βασίλειο επιδιώκει μια ύφεση με τον κύριο αντίπαλό του, το Ιράν, και βελτιωμένες σχέσεις με την Κίνα, η αντίθεση σε τέτοιες πωλήσεις μπορεί να αυξηθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail