Οι τελευταίες μέρες των ΗΠΑ στη Συρία; Ο Άσαντ και οι SDF πρόκειται να συνάψουν συμφωνία

Στα πρόσφατα γεγονότα, η Συρία γνώρισε για άλλη μια φορά μια αναζωπύρωση της βίας μετά από χρόνια εντάσεων που σιγοβράζουν.

Στις 27 Αυγούστου, ο Ahmed al-Khubail, ο διοικητής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Deir ez-Zor (DZMC), έπεσε θύμα της τακτικής των SDF. Υπό το πρόσχημα μιας συνάντησης, η στρατιωτική πτέρυγα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) παρέσυρε τον Khubail μαζί με τον αδελφό του Adham και τέσσερις άλλους διοικητές, οι οποίοι αργότερα συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι συνέπειες αυτού του περιστατικού εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των SDF και των αραβικών φυλών, που οδήγησαν σε ζοφερό απολογισμό τουλάχιστον 90 θανάτων και πολλών τραυματισμών. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη αναφερόμενη περίπτωση μιας τόσο σημαντικής εσωτερικής σύγκρουσης εντός των SDF-αραβικών φατριών.

Οι SDF κυριαρχούν σε έναν ημιαυτόνομο θύλακα στα βορειοανατολικά της Συρίας, που περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα της επαρχίας Ντέιρ Αζ Ζορ και εκτείνεται σε τμήματα του Χαλεπίου στα βορειοδυτικά.

Φλόγες διχόνοιας: Αποσυσκευάζοντας τις Αναζωπυρωμένες εντάσεις της Συρίας

Η περιοχή παραμένει αρκετά ασταθής με κατηγορίες. Ένας εκπρόσωπος των SDF της πολιτικής πτέρυγας ισχυρίστηκε πως η Τεχεράνη και η Δαμασκός βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη φυλετικών πολιτοφυλακών που προκαλούν αναταραχή στη βορειοανατολική Συρία, όπου σταθμεύουν η πλειονότητα των σχεδόν 900 αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Ελχάμ Αχμάντ, ο ηγέτης του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, του πολιτικού βραχίονα των SDF, έκανε δημόσια δήλωση στο X, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ στοχεύουν να παρουσιάσουν την αναταραχή ως μια εθνοτική σύγκρουση μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Ο απώτερος στόχος τους είναι να υποχρεώσουν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έχει τις ρίζες της σε ένα σημαντικό ιστορικό πλαίσιο.

Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους το 2014 παρουσίασε μια ουσιαστική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Οι κουρδικές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), αποδείχθηκαν αποτελεσματικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση του ISIS, ιδιαίτερα στην περιοχή της βόρειας Συρίας.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια εκστρατεία στρατιωτικού συνασπισμού κατά του ISIS το 2014. Αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη αντίσταση του YPG κατά της τρομοκρατικής ομάδας, οι ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων όπλων και εκπαίδευσης. Αυτή η συνεργασία οδήγησε στην επίσημη ίδρυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) τον Οκτώβριο του 2015, που περιλαμβάνει το YPG, μαχητές αραβικών φυλών και άλλες συριακές ομάδες.

Σύμμαχοι στη Διαμάχη: Η σύνθετη συνεργασία των ΗΠΑ και των SDF

Με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και τις ειδικές δυνάμεις, οι SDF διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο σε βασικές μάχες κατά του ISIS, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση της Ράκκα το 2017, που θεωρείται η καρδιά του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του ISIS.

Επιπλέον, μια συμφωνία μεταξύ των SDF και των ΗΠΑ παρείχε ασυλία από πιθανή τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, όπου οι SDF ασκούν επιρροή. Αυτή η ρύθμιση είχε στόχο να αποτρέψει τυχόν ενέργειες της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είχε εκφράσει τις προθέσεις να εισβάλει στη βόρεια Συρία.

Επίσης, μοιράζονται έναν αντίπαλο με τη μορφή του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι SDF, που περιλαμβάνουν κουρδικές πολιτοφυλακές όπως το YPG, επιδίωξαν τον φιλόδοξο στόχο της πολιτικής αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

Οι SDF έχουν συχνά κατηγορήσει τον Άσαντ για περιθωριοποίηση των Κούρδων και καταστολή των πολιτιστικών και πολιτικών τους φιλοδοξιών. Η πολιτική ιδεολογία των SDF, βουτηγμένη στον κουρδικό εθνικισμό, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Άσαντ.

Αυτό το κοινό έδαφος μεταξύ των ΗΠΑ και των SDF έχει τις ρίζες του στο κοινό τους ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της διακυβέρνησης του Άσαντ. Τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και ο Μπάιντεν υποστήριξαν μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ συγκρούεται με τις προσδοκίες του συριακού λαού.

Κατά συνέπεια, πρόσφεραν υποστήριξη σε ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστήριζαν την πολιτική αλλαγή και την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσαντ.

Οι στενοί δεσμοί της συριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία και το Ιράν έχουν προσθέσει ένα στρώμα πολυπλοκότητας, καθώς αυτή η συμμαχία θεωρήθηκε ως πρόκληση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Από το 2021, η συνεχής υποστήριξη του Μπάιντεν προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Συρία είναι αξιοσημείωτη, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ένας σημαντικός εσωτερικός διχασμός εντός των SDF. Ενώ η πολιτική πτέρυγα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η πολιτοφυλακή και η αρχική φατρία των μαχητών έχουν αντιταχθεί στις ενέργειες των ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις.

Εσωτερικοί Αγώνες: Σύγκρουση Στρατιωτικών και Πολιτικών Πτερύγων των SDF

Εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών πτερύγων των SDF έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Το 2018, μια αξιοσημείωτη διαφωνία προέκυψε όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας δύναμης συνοριακής ασφάλειας στη βόρεια Συρία, σηματοδοτώντας μια μακροπρόθεσμη παρουσία.

Η στρατιωτική παράταξη αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτή την κίνηση, θεωρώντας την ως επίθεση στην κυριαρχία τους. Κατά συνέπεια, η πολιτική πτέρυγα, που αρχικά υποστήριξε το σχέδιο, απέσυρε την υποστήριξή της, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να εγκαταλείψουν την ιδέα.

Επιπλέον, ο Ahmed al-Khubail υπήρξε πηγή διαμάχης με τις ΗΠΑ στο παρελθόν. Οι SDF προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τη θέση του διοικητή το 2018, αλλά ο αμερικανικός στρατός παρενέβη για να το αποτρέψει.

Αυτή η εσωτερική διαμάχη μεταξύ του συνασπισμού ήταν ένα επίμονο ζήτημα, με την στρατιωτική πτέρυγα των SDF επί του παρόντος στο επίκεντρο.

Η κατάσταση εντός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) παίρνει μια ενδιαφέρουσα τροπή καθώς η στρατιωτική πτέρυγα φαίνεται να κλίνει προς τη συμφιλίωση με το καθεστώς Άσαντ. Ενώ η πολιτική πτέρυγα των SDF αποδίδει τις πρόσφατες κλιμακώσεις στη Δαμασκό και την Τεχεράνη, συγκεκριμένα στοιχεία παραμένουν άπιαστα.

Ωστόσο, αρκετές ειδήσεις υποδηλώνουν πως οι SDF μπορεί να ενορχηστρώνουν μια στρατηγική για να αναγκάσουν την απόσυρση περισσότερων από 900 αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός τους.

Πολιτικό παράδοξο των SDF: Κατηγορώντας τη Δαμασκό ενώ επιδιώκουν τη συμφιλίωση

Υπάρχουν ενδείξεις πιθανής συνεργασίας μεταξύ των SDF και της κυβέρνησης Άσαντ, καθώς πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα συνομιλίες συμφιλίωσης. Η υπό την ηγεσία των Κούρδων πολιτοφυλακή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχουν ζητήσει βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για να συνάψουν συμφωνία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Mazlum Kobane, ο αρχηγός των SDF, ταξίδεψε στα ΗΑΕ στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου για συζητήσεις με αξιωματούχους των Εμιράτων.

Ο σκοπός αυτής της υποτιθέμενης επίσκεψης και συνάντησης, στην οποία φέρεται να περιλάμβανε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ Tahnoun bin Zayed al Nahyan, ήταν να ζητηθεί η υποστήριξη του Άμπου Ντάμπι για να πειστεί το καθεστώς Άσαντ να εξετάσει τις προτάσεις των SDF για συμφιλίωση.

Τα τελευταία χρόνια, οι SDF και οι συνδεδεμένες με αυτές κουρδικές πολιτοφυλακές έχουν επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση, ιδιαίτερα εν μέσω τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και της διαφαινόμενης απειλής περαιτέρω εισβολών.

Εάν οι SDF και το καθεστώς Άσαντ όντως συμβιβαστούν, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της Συρίας. Αυτή η πιθανή συμφιλίωση θέτει μια πρόκληση για τις ΗΠΑ, οι οποίες εμπλέκονται εδώ και καιρό στη συριακή σύγκρουση. Εάν μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, μπορεί να σημαίνει την επίλυση ενός ουσιαστικού ζητήματος εντός της Συρίας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ισχυρίζεται σταθερά πως οι ΗΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί πολιτικούς αντιπάλους για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Με τους SDF και τον Άσαντ στα πρόθυρα μιας συμφωνίας, υπάρχει η προοπτική μιας σημαντικής επαναφοράς στο πολιτικό τοπίο της Συρίας. Μια ανεξάρτητη Συρία, απαλλαγμένη από την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail