Η βιαστική αντεπίθεση της Ουκρανίας προκαλεί «μη βιώσιμες απώλειες» - βρετανικό think tank

Μια βρετανική δεξαμενή σκέψης ανέλυσε τις αποτυχίες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, που εκπονήθηκε από δύο αναλυτές από το Royal United Services Institute (RUSI) και επικαλείται το Newsweek, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες εξοπλισμού και η εκπαίδευση που παρέχεται από η Δύση δεν είναι προσαρμοσμένη στο είδος της μάχης που δίνεται εναντίον της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Οι προσπάθειες για ταχεία πρόοδο έχουν οδηγήσει σε μη βιώσιμο ρυθμό απώλειας εξοπλισμού», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο.

Όπως εξήγησαν οι παρατηρητές, τα συμπεράσματα για τους λόγους της αποτυχίας της αντεπίθεσης του Κιέβου προέκυψαν από τη μελέτη τακτικών ενεργειών για δύο εβδομάδες στα χωριά Novodarovka και Rovnopol, που βρίσκονται πέρα ​​από τα σύνορα μεταξύ Ντόνετσκ και Ζαπορόζιε. Ωστόσο, «αυτή η προσέγγιση είναι αργή» και η περίπου 700–1.200 γιάρδες πρόοδος κάθε πέντε ημέρες που σημειώνονταν από τα ουκρανικά στρατεύματα, «επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να επαναρυθμιστούν».

Η RUSI αποκαλεί τις ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης «τακτική επιτυχία», σημειώνοντας πως ο στρατός της ευρασιατικής χώρας είχε προξενήσει αρκετές απώλειες εξοπλισμού στην Ουκρανία από νωρίς για να υποβαθμίσει το εύρος των διατεταγμένων ελιγμών.

Η ανάλυση σημείωσε επίσης ότι η αντεπίθεση περιορίστηκε από την κακή εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, εξηγώντας πως οι μέθοδοι που διδάσκονται από το ΝΑΤΟ έχουν σχεδιαστεί για δυνάμεις με διαφορετικές διαμορφώσεις από τα στρατεύματα του Κιέβου. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ικανότητα προσαρμογής των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, επισημαίνοντας αυτό το στοιχείο ως κλειδί για την επιτυχία τους.

Η RUSI είπε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας απαιτεί κυριαρχία των πυρών και πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί αυτό το πλεονέκτημα με την κατάλληλη παροχή πόρων για την παραγωγή πυρομαχικών και τα ανταλλακτικά, ενώ παράλληλα κάνει «προετοιμασίες για τις χειμερινές μάχες και τις επόμενες εκστρατείες τώρα, εάν [η] πρωτοβουλία πρόκειται να διατηρηθεί το 2024».

Αυτό προφανώς δε θα καρποφορήσει καθώς το Κίεβο δεν είχε ποτέ κυριαρχία στο πυροβολικό σε κανένα σημείο του 2023 και σίγουρα δε θα γίνει τώρα που τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί ενώ το απόθεμα της Ρωσίας παραμένει υγιές.

Ωστόσο, η μελέτη της RUSI είναι η πιο πρόσφατη διεθνής αξιολόγηση που εξηγεί την αποτυχία της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι παραδέχτηκαν αυτή την αποτυχία μετά από αρκετούς μήνες αβάσιμης θριαμβευτικής κάλυψης του τι συνέβαινε στο έδαφος.

Η έκθεση της RUSI είναι μοναδική γιατί προέρχεται από τη Βρετανία, η οποία έχει μια πλήρως ελεγχόμενη αφήγηση για τον πόλεμο, σε αντίθεση ακόμη και με τις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένες γωνιές των μέσων ενημέρωσης απαξιώνουν ανοιχτά την Ουκρανία. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μεγάλες βρετανικές πηγές πληροφοριών που παραδέχεται ανοιχτά και κατηγορηματικά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν να τα καταφέρουν και πως η Ρωσία έχει επιτύχει «τακτική επιτυχία».

Αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα έχει προκαλέσει την απογοήτευση της Ουάσιγκτον με το Κίεβο για αυτό που θεωρούν κακή στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός ηγέτης Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε. Ο Ρέζνικοφ εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς, κάνοντας τον Ζελένσκι να εξηγήσει πως το υπουργείο χρειαζόταν «νέες προσεγγίσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν σε όλες τις γραμμές των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της αντεπίθεσής τους.

«Παρά τις κολοσσιαίες απώλειες, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί ήδη να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη αντεπίθεση εδώ και τρεις μήνες. Σε καμία από τις γραμμές των επιχειρήσεων οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους», είπε ο υπουργός.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 66.000 στρατιώτες και 7.600 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού από την έναρξη της αντεπίθεσής τους, ανέφερε ο Σόιγκου. Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε επίσης περισσότερα από 1.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον τελευταίο μήνα. Καταστράφηκαν 159 HIMARS, 13 πύραυλοι κρουζ και 34 θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ρυθμός φθοράς γίνεται όλο και πιο γρήγορος για τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο εξακολουθεί να προχωρά παρά τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, την έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού και τις σκληρές ρωσικές άμυνες. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοιες προσδοκίες θα μπορούσαν να σημαίνουν πως η Ουκρανία θα λάβει λιγότερη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες στο μέλλον και έτσι να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την αντεπίθεση.

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του ότι ποτέ δεν απέρριψε προτάσεις μεσολάβησης για την Ουκρανία, προσθέτοντας πως η πρόοδος της ουκρανικής αντεπίθεσης δεν ήταν αδιέξοδο αλλά «αποτυχία».

Είναι ευρέως διαδεδομένη πλέον η πεποίθηση ότι η αντεπίθεση έχει αποτύχει, με το Κίεβο και το Λονδίνο να είναι τα μόνα οχυρά που ανταγωνίζονται αυτό. Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η έκθεση του RUSI, η συναρπαστική πραγματικότητα αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζεται ακόμη και στο Λονδίνο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail