[ΑΝΑΛΥΣΗ] - Η αμυντική καινοτομία της Τουρκίας με την UÇA: μια νέα μεταβλητή στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη 25-28 Ιουλίου, έδωσε μια ματιά στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Σημαντικές αυτόχθονες εταιρείες όπως η Aselsan, η Havelsan και η κατασκευαστής όπλων MKE ήταν μεταξύ των εκθετών, που παρουσίασαν τα τελευταία οπλικά συστήματα και αισθητήρες τους. Σε έναν κόσμο που δεν έχει διευθετηθεί από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022, τίθεται το ερώτημα: Θα μπορούσε η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, με καινοτόμα προϊόντα όπως η θαλάσσια νάρκη UÇA, να γίνει καθοριστικός παράγοντας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας;

Fatih Yurtsever * - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κλιμακούμενο κόστος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έχει υπογραμμίσει την εξάρτηση και των δύο πλευρών στην εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη. Η Ρωσία, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά drones καμικάζι Shahed 136 για να αποκτήσει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, οι διεθνείς σχέσεις παίζουν επίσης πέρα ​​από το άμεσο θέατρο του πολέμου. Για παράδειγμα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν έχει προγραμματιστεί να παραστεί στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην προμήθεια όπλων της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουκρανία, επίσης, απαιτεί μια σταθερή ροή όπλων και πυρομαχικών για να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια. Αυτός ο περίπλοκος ιστός διεθνών συμμαχιών και εξαρτήσεων εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις ευρύτερες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, εν μέσω της οποίας η Τουρκία αντιμετωπίζει μια διπλωματική πράξη εξισορρόπησης. Πρέπει να περιηγηθεί προσεκτικά στις σχέσεις της με τις δύο χώρες. Ωστόσο, η εξάρτηση της Τουρκίας από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει επηρεάσει την στενή της σχέση με τη Ρωσία. Για να λάβει οικονομική υποστήριξη από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Τουρκία έχει αρχίσει να στρέφεται περισσότερο προς την ουκρανική πλευρά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Τουρκία επανέλαβε την στάση της να μην αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ουκρανία άξιζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Διμερής Σύνοδος Κορυφής στις 4 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι δεν ήταν έμπνευση και λιγότερο παραγωγική από τις προηγούμενες διμερείς συνόδους κορυφής. Καμία συνθήκη ή μνημόνιο συνεννόησης δεν υπογράφηκε στο τέλος αυτής της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Σε δήλωση μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Τουρκία στις 8 Ιουλίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε τους κινδύνους της αυξανόμενης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου. Επιπρόσθετα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη δήλωση για αυτό το θέμα την ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Μόσχα στα τέλη Αυγούστου. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει γίνει τέτοιος που ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τον πόλεμο. Για τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία, έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να πάρει πίσω ορισμένα από τα κατεχόμενα εδάφη της για να διατηρήσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ως εκ τούτου, πολλά θέματα που δε συζητήθηκαν στην αρχή του πολέμου, όπως η παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, έχουν καταστεί δυνατά σήμερα.

Υπό αυτές τις εξελισσόμενες συνθήκες, μπορεί να είναι αναπόφευκτο στο εγγύς μέλλον η Τουρκία, η οποία πάντα καυχιόταν για την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, να αναπτύξει στενότερη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία παρά την αντίδραση της Ρωσίας. Η ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι καθοριστική για τη μετατόπιση των στρατιωτικών ισορροπιών. Μία από τις προτεραιότητες για την Ουκρανία επί του παρόντος είναι να αντιμετωπίσει, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσει, τις επιπτώσεις του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην κατασκευή ενός ναυτικού ικανού να αντιμετωπίσει το ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα, τόσο τώρα όσο και στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα, η Ουκρανία προσπαθεί να αποτρέψει τις δραστηριότητες του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιώντας ασύμμετρα μέσα, όπως η επίθεση σε ρωσικά πολεμικά πλοία με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.

Σε αυτό το σημείο, ένα επιθετικό σύστημα εξόρυξης που κατασκευάστηκε από την MKE και εκτίθεται στο IDEF έρχεται στο προσκήνιο για την Ουκρανία περιορίζοντας τις δραστηριότητες των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Στο IDEF 2023, η τουρκική εταιρεία κατασκευής όπλων MKE παρουσίασε την καινοτόμο θαλάσσια νάρκη της, UÇA, που έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσεται από διάφορες εναέριες πλατφόρμες, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης AKINCI και AKSUNGUR (UCAV). Με εντυπωσιακή αυτονομία 70 χιλιομέτρων, αυτή η νάρκη αιχμής είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των MKE, TÜBİTAK-SAGE και Koç Savunma. Η MKE έχει μετατρέψει τις βόμβες γενικής χρήσης MK-84 σε εξελιγμένες θαλάσσιες νάρκες ενσωματώνοντας ένα σύστημα καθοδήγησης με τη βοήθεια πτερυγίων GÖKÇE, προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης στόχων και μια εξειδικευμένη μονάδα πυροδότησης ναρκών. Αυτές δεν είναι απλές συνηθισμένες θαλάσσιες νάρκες. Ενισχυμένο με εξειδικευμένα συστήματα καθοδήγησης, Η τεχνολογία ανίχνευσης στόχων και οι μηχανισμοί ελεγχόμενης έκρηξης, είναι έξυπνοι και εξελιγμένοι. Αυτά τα προηγμένα χαρακτηριστικά τους καθιστούν δυνητικούς παίκτες που αλλάζουν το παιχνίδι στον ναυτικό πόλεμο.

Εάν η Τουρκία πουλούσε AKSUNGUR ή AKINCI UCAV στην Ουκρανία, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Σε συνδυασμό με τις καινοτόμες νάρκες UÇA, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να επιτρέψει τη ναρκοθέτηση εξόδων σε βασικά λιμάνια όπως η Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ, όπου εδρεύουν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ λόγω οικονομικών πιέσεων, είναι όλο και πιο πιθανό να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία. Ωστόσο, η τροχιά των μελλοντικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας και τις επακόλουθες πωλήσεις όπλων που ενδέχεται να προκύψουν. Δεδομένων των δυνατοτήτων καινοτόμων τεχνολογιών όπως η UÇA, ο ρόλος της Τουρκίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι σημαντικός, επηρεάζοντας τις στρατιωτικές τακτικές επί τόπου και αναδιαμορφώνοντας τις συμμαχίες και τη γεωπολιτική στην περιοχή.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail