[ΑΝΑΛΥΣΗ] USS Gerald R. Ford και Selçuk Bayraktar: μια νέα εποχή ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα

Στις 17 Ιουλίου 2023, η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τον Διάδρομο Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, μια βασική γεωργική συνεργασία που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2022 από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την επανεκκίνηση των αποστολών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που είχαν διακοπεί λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία δήλωσε πως τα πλοία που διέρχονται προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι. Αυτή η κίνηση είχε στόχο να σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμανιών, μια κρίσιμη πηγή εισοδήματος για την οικονομία της Ουκρανίας. Αυτές οι ενέργειες έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο θαλάσσιας ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Fatih Yurtsever * - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νέους προσωρινούς διαδρόμους για εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας στις 8 Αυγούστου 2023 για να εξασφαλίσει εναλλακτικές διαδρομές για εξαγωγές σιτηρών. Η ανακοίνωση, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε στην επίσημη σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι αβέβαιη χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, την οποία επί του παρόντος στερείται η Ουκρανία.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν υποστηρίζει το σχέδιο της Ουκρανίας. Αντίθετα, η χώρα ελπίζει ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει την απόσυρσή της από την Πρωτοβουλία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία αρχικά αποχώρησε από τη συμφωνία λόγω δυσαρέσκειας με τους όρους, με το επιχείρημα πως παρεμπόδιζε τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στην πρωτοβουλία «μετά τη λήψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, όχι απλώς υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων».

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η απόφαση της Τουρκίας για το πώς θα τοποθετηθεί για τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι σημαντική για την Ουκρανία και άλλους σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Η επερχόμενη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 4 Σεπτεμβρίου έχει προστιθέμενη σημασία, δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής στον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναπροσανατολίζει την πορεία της Τουρκίας προς στενότερους δεσμούς με τη Δύση σε μια προσπάθεια να αναζητήσει οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου Ερντογάν-Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τη βασική δέσμευση των ηγετών και τις στρατηγικές επικοινωνιακές δραστηριότητες για την Τουρκία στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας πραγματοποιώντας επίσκεψη στο λιμάνι με ένα αεροπλανοφόρο για να ανταποκριθούν στις νέες απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα που εμφανίζονται στην Μαύρη Θάλασσα και να επιδείξει την ισχυρή σχέση συμμαχίας της με την Τουρκία.

Η αγκυροβόληση του USS Gerald R. Ford στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας στις 25 Αυγούστου, η διμερής άσκηση ναυτικής αεροπορικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ειδικής Δύναμης Αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και της Τουρκικής Ναυτικής Ομάδας Εργασίας, η οποία περιλαμβάνει το TCG Anadolu, ναυαρχίδα του Τουρκικού Ναυτικού και η φιλοξενία του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του Προέδρου Ερντογάν και προέδρου του Τούρκου αμυντικού εργολάβου Baykar, στο USS Gerald R. Ford από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί μέρος της εμπλοκής των δύο ηγετών και της στρατηγικής επικοινωνίας.

Η στρατηγική επικοινωνία, εν τω μεταξύ, είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον συντονισμό και τη διάδοση μηνυμάτων στο κοινό. Ο στόχος είναι να επηρεαστούν οι αντιλήψεις, οι στάσεις και η συμπεριφορά για την υποστήριξη της πολιτικής και των λειτουργιών. Η δημόσια επίδειξη ναυτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνδυασμό με την Τουρκική Ναυτική Ομάδα Εργασίας είναι μια ισχυρή μορφή στρατηγικής επικοινωνίας, που σηματοδοτεί την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Το μήνυμα είναι πολύπλευρο: καθησυχάζει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στη συλλογική ασφάλεια, προειδοποιεί τους πιθανούς επιτιθέμενους για την ετοιμότητα και την ικανότητα που είναι εγγενείς στη συμμαχία και επιδιώκει να φέρει την Τουρκία περαιτέρω σε ευθυγράμμιση με την στάση του ΝΑΤΟ για την κρίση που εκτυλίσσεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η δέσμευση του βασικού ηγέτη αναφέρεται σε μια συστηματική προσέγγιση για την οικοδόμηση και τη διατήρηση σχέσεων με σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων και παράγοντες επιρροής σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και συνεργασία, συχνά με γνώμονα τη διαμόρφωση των αντιλήψεων και των ενεργειών των εμπλεκόμενων μερών κατά τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαϊρακτάρ προσκλήθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ενημερώθηκε από τον υποναύαρχο Έρικ Τζ. Έσλιχ για τα χαρακτηριστικά και τις δραστηριότητες του αεροπλανοφόρου. Το γεγονός ότι του επέτρεψαν να καθίσει στην καρέκλα του διοικητή στο πηδάλιο, κάτι που επιτρέπεται μόνο για VIP επισκέπτες σύμφωνα με την παράδοση του ναυτικού, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον Μπαϊρακτάρ ως σημαντικό πρόσωπο. Γιατί λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες του δίνουν τέτοια σημασία;

Η πιο πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν μέσω του Μπαϊρακτάρ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχονται στον Ερντογάν συνεργασία και υποστήριξη κατά του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με αντάλλαγμα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και τον συντονισμό της πολιτικής του στη Μαύρη Θάλασσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω του Bayraktar, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κοινή αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία, καθώς ο Τούρκος αμυντικός ανάδοχος Baykar πουλά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Συμπερασματικά, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες στη Μαύρη Θάλασσα αναγκάζουν την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν περισσότερο. Για να πει ο Πρόεδρος Ερντογάν ναι σε μια τέτοια συνεργασία παρά τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, χρειάζεται ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τις πρόσφατες δραστηριότητές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν πως θα παράσχουν αυτή την υποστήριξη στον Πρόεδρο Ερντογάν. Το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η υποστήριξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail