Η αυταπάτη του Wunderwaffe: γιατί οι δυτικοί είναι ευτυχείς να τροφοδοτούν τις φαντασιώσεις του Zelensky για τα F-16

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / ΑFΡ
Το 50χρονο τζετ δε θα γυρίσει την παλίρροια της σύγκρουσης υπέρ του Κιέβου, αλλά κερδίζει τους εταίρους του για να συνεχίσει να προσποιείται

Καθώς τα δυτικά κατεστημένα μέσα ενημέρωσης αποδέχονται με δισταγμό αυτό που πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει εδώ και καιρό – πως η αντεπίθεση του Κιέβου είναι μια καταστροφική αποτυχία – φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει πάρει το μήνυμα.

Από τον Chay Bowes, δημοσιογράφο και γεωπολιτικό αναλυτή, MA στο Strategic Studies, ανταποκριτή RT - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Φαίνεται ανένδοτος ότι το F-16 είναι ο χαμένος κρίκος που απαιτείται για να ωθήσει τον εξαντλημένο στρατό του στη νίκη εναντίον της Ρωσίας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μικρό πρόβλημα με τη διατριβή του – υπάρχουν περισσότερα από ένα, στην πραγματικότητα, αλλά ας ξεκινήσουμε με το πιο προφανές.

Ακόμα κι αν η πολυαναμενόμενη, αλλά προφανώς αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας σταματά αιματηρά και δαπανηρά, φαίνεται ότι οι φιλοπολεμικοί λάτρεις στη Δύση και οι πληρεξούσιοι τους στο Κίεβο εξακολουθούν να πιστεύουν πως το F-16, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος που ανέβηκε για πρώτη φορά στους ουρανούς πριν από σχεδόν 50 χρόνια, μπορεί με κάποιο τρόπο να σώσει την κατάσταση για τον Ζελένσκι και τους χειριστές του στο ΝΑΤΟ. Αλλά την ίδια στιγμή το πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στον παράδεισο, καθώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν διαδραματίσει τόσο καθοριστικό ρόλο στην υπερβολή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου, είναι τώρα λιγότερο από πεπεισμένα ότι αυτός ο γερασμένος αμερικανικός εξοπλισμός μπορεί να παίξει οτιδήποτε κοντά σε καθοριστικό ρόλο στον καθυστερημένο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Ενώ οι ουκρανικές απώλειες αυξάνονται, το Κίεβο εξακολουθεί να επιμένει ότι η μακρά τηλεγραφημένη αντεπίθεσή του είναι πράγματι "προχωρημένη", παρόλο που η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος των δηλωμένων στόχων του έχει επιτευχθεί με τεράστιες ποσότητες Δυτικού υλικού που χάθηκαν στη διαδικασία. Όλα αυτά έρχονται καθώς οι Δυτικοί "εταίροι" της Ουκρανίας, οι οποίοι προηγουμένως ήταν τόσο πρόθυμοι να "σταθούν με την Ουκρανία όσο χρειάζεται", γίνονται όλο και λιγότερο απολυταρχικοί στις πεποιθήσεις τους. Ένας ερχόμενος χειμώνας, εσωτερικά δεινά, αποτυχημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ατελείωτες απαιτήσεις από το Κίεβο για αντικατάσταση μετρητών και εξοπλισμού αρχίζουν να φθείρονται σε ένα όλο και πιο νευρικό ΝΑΤΟ. Η αποτυχημένη επίθεση του Ζελένσκι επιταχύνει τώρα τη φυσική εξέλιξη της πολεμικής κούρασης στη Δύση, όπου κάποτε υπήρχε υπέρτατη, σχεδόν απόλυτη, εμπιστοσύνη ότι οι ηρωικοί πολεμιστές της Ουκρανίας θα έδιωχναν εύκολα τους βάρβαρους Ρώσους εισβολείς. Φαίνεται πως τώρα ακόμη και ο εκπρόσωπος της αποδεκατισμένης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, φαίνεται να δέχεται ότι όταν πρόκειται να νικήσει πραγματικά την τεράστια ρωσική στρατιωτική μηχανή, η συζήτηση είναι πολύ φθηνή. Ο Ignat αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα ουκρανικά μαχητικά μπορούν μόλις να απογειωθούν πριν στοχοποιηθούν από μια συντριπτική σειρά ρωσικά μαχητικά και αντιαεροπορικά συστήματα. Σημείωσε επίσης πως τα ρωσικά μαχητικά είναι πολύ πιο προηγμένα και έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια μάχης, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος ξεχνά να αναφέρει κατά τη διάρκεια των αμήχανων φωτογραφικών επιχειρήσεων μπροστά σε πιλοτήρια στη Δανία, όπου και πάλι πουλάει την πλέον κουρασμένη υπόσχεση για την τελευταία σε μια μακρά σειρά "game changers"- για τα οποία ο ρωσική Ρωσική στρατός έχει αποδείξει ότι εμόνο αυτό δεν είναι. Το μόνο που αλλάζουν, δυστυχώς, είναι η διάρκεια της σύγκρουσης και ο αριθμός των Ουκρανών ανδρών που είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν πολεμώντας την.

Ενώ οι αρχιτέκτονες του ΝΑΤΟ αυτής της σύγκρουσης είναι φυσικά πρόθυμοι να κουνήσουν το καρότο της ανάπτυξης των F-16 σε ένα όλο και πιο απελπισμένο Κίεβο, στην πραγματικότητα τα μαχητικά είναι εξαιρετικά απίθανο να δουν ποτέ υπηρεσία στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, τουλάχιστον όχι ενώ η σύγκρουση βρίσκεται στην τρέχουσα ενεργή φάση της. Μόνο τρεις "συνεργαζόμενες" χώρες (Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία) έχουν υποσχεθεί να παραδώσουν μερικούς από τους μαχητές στο Κίεβο και εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που θα πρέπει να εξομαλυνθούν πριν καν μπορέσουν να προσγειωθούν στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να απογειωθούν και να μπουν σε μάχη.

Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο πού προέρχονται οι πληροφορίες σχετικά με την πραγματικότητα της πιθανής ανάπτυξης των F-16. Γι ' αυτό, όταν ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε ότι τα αεροπλάνα δεν θα λειτουργήσουν ως "μαγικό όπλο" για την Ουκρανία, πολλοί νηφάλιοι, μη ευθυγραμμισμένοι αναλυτές το σημείωσαν. Ο Μίλεϊ δεν τράβηξε γροθιές καθώς προσπάθησε να ρίξει λίγο κρύο νερό στις προσδοκίες του Κιέβου σχετικά με το γηρασμένο τζετ. "Οι Ρώσοι έχουν 1.000 μαχητικά τέταρτης γενιάς", δήλωσε ο στρατηγός μετά από συνάντηση της πολυεθνικής Ομάδας Επαφής Άμυνας της Ουκρανίας το Μάιο. "Εάν πρόκειται να αμφισβητήσετε τη ρωσική Αεροπορία, θα χρειαστείτε ένα σημαντικό αριθμό μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς, οπότε αν κοιτάξετε την καμπύλη κόστους και κάνετε την ανάλυση, το πιο έξυπνο πράγμα που έχετε κάνει είναι ακριβώς αυτό που κάναμε, το οποίο είναι να παρέχουμε ένα σημαντικό ποσό ολοκληρωμένης αεράμυνας για να καλύψουμε τον χώρο μάχης και να αρνηθούμε στους Ρώσους τον εναέριο χώρο”. 

Φαίνεται πως όταν ένα μήνυμα δεν παίζει στην αφήγηση, το μήνυμα παίρνει βολικά τοποθετείται στο ράφι. Τα σχόλια του στρατηγού Μίλεϊ είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση της αναμφισβήτητης πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης, μια αλήθεια που συνήθως χάνεται στον Ζελένσκι και την παρέα, καθώς το προνόμιο των δημοσίων σχέσεων υπερισχύει της στρατηγικής πραγματικότητας στο έδαφος για άλλη μια φορά στο Κίεβο.

Είναι ενδιαφέρον πως ο Milley αντιμετώπισε επίσης το τεράστιο κόστος που σχετίζεται με την παροχή του F-16 στην Ουκρανία: "αν κοιτάξετε το F-16, δέκα F-16 κοστίζουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, το κόστος συντήρησης [είναι] άλλο ένα σεκατομμύριο δολάρια, οπότε μιλάτε για 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δέκα αεροσκάφη". Επίσης, υποστήριξε πως αν τα μετρητά που στάλθηκαν στην Ουκρανία μέχρι στιγμής είχαν δαπανηθεί για αυτό το είδος όπλου, όχι για πυροβολικό και Αεροπορική Άμυνα, το Κίεβο θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι είναι σήμερα". Δεν υπάρχουν μαγικά όπλα στον πόλεμο, τα F-16 δεν είναι και ούτε τίποτα άλλο είναι", είπε. Φυσικά, η ουκρανική άποψη, θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η ερειπωμένη υποδομή της Ουκρανίας δεν μπορεί καν να αρχίσει να φιλοξενεί αυτά τα πολύπλοκα αεριωθούμενα αεροσκάφη. Η Ουκρανία δε διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στο έδαφός της και μόλις οκτώ Ουκρανοί πιλότοι έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται στη Δανία. Περισσότεροι πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαδικασία στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αλλά θα χρειαστούν χρόνια προετοιμασίας για να έχουν επαρκείς πιλότους σε οποιουσδήποτε σημαντικούς αριθμούς. Ένα άλλο γεγονός που παραβλέπεται από το Κίεβο είναι ότι τα F-16, αν φτάσουν ποτέ μέχρι την Ουκρανία, θα χρειαστούν πολλή υποδομή συντήρησης εδάφους και εξαιρετικά περίπλοκη υλικοτεχνική υποστήριξη, τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια εμπόλεμη ζώνη. Κανείς στην ομάδα του ΝΑΤΟ δε φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει τη μικρή λεπτομέρεια πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα κυνηγάει τόσο τα τζετ όσο και την υποδομή από την πρώτη μέρα – μια άλλη άβολη πραγματικότητα που αγνοείται βολικά.

Ενώ τώρα φαίνεται προφανές ότι η πραγματική παροχή F-16 στην Ουκρανία δεν είναι πιθανώς τίποτα περισσότερο από μια μακρινή οφθαλμαπάτη, πολλοί βλέπουν τώρα το τζετ στο πλαίσιο όπου ανήκει στην πραγματικότητα-ως μια άλλη απόρριψη παλιών όπλων του ΝΑΤΟ που πετάχτηκε κυνικά στην Ουκρανία από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον με την υπόσχεση αντικαταστάσεων υψηλότερης τεχνολογίας από έναν πεινασμένο για μετρητά θείο Σαμ. Αλλά δεδομένης της τρομερής απόδοσης του Δυτικού υλικού στο πεδίο της μάχης μέχρι στιγμής, δεν θα εκπλήξει κανέναν εάν οι ΗΠΑ τελικά κονσερβοποιήσουν ολόκληρο το έργο αντί να υποστούν τις ενοχλητικές και αναπόφευκτες εικόνες των καμένων F-16 που θα ενωθούν με εκείνες των Αμερικανών Bradleys και MaxxPros στα πεδία της Νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Έτσι, καθώς οι όλο και πιο ανήσυχοι αρχιτέκτονες αυτής της καταστροφικής σύγκρουσης αρχίζουν τελικά να αποδέχονται πως όλα αυτά τελειώνουν μόνο με έναν τρόπο, είναι πιθανό να χτυπήσουν το Κίεβο για όσο το δυνατόν περισσότερο όταν πρόκειται για τα απατηλά F-16, όπως έκαναν με τις υποσχέσεις τους για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε, ήταν αυτές οι ίδιες κούφιες υποσχέσεις που έθεσαν την Ουκρανία στο δρόμο προς αυτή την καταστροφική σύγκρουση με τη Ρωσία, μια σύγκρουση που μόνο οι πολύ ανόητοι θα μπορούσαν τώρα να πιστέψουν ότι θα κερδηθεί με μια χούφτα μαχητικών αεροσκαφών 50 ετών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail