Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του Zelensky αφορά την Κριμαία

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έκανε μια σημαντική αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο, ανακατεύοντας βασικές θέσεις. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση είναι η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov με τον Rustem Omerov. Τι τροφοδοτεί αυτόν τον ενδιαφέρων ελιγμό; Ενώ οι επίσημες εξηγήσεις δεν έχουν ακόμη βγει στην επιφάνεια, υπάρχει ένα ισχυρό κρυφό ρεύμα που υποδηλώνει μια ανανεωμένη εστίαση στην Κριμαία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr 

Το αίνιγμα της Κριμαίας της Ουκρανίας

Η Κριμαία κατέχει σημαντική θέση στις καρδιές των Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ζελένσκι. Η Ουκρανία επιθυμούσε από καιρό να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, ιδιαίτερα μέσω μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Από το 1783, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν τη χερσόνησο στη Ρωσία, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στη Σεβαστούπολη. Αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα όπως οι πολιορκίες κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου τη δεκαετία του 1850 και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν υπογραμμίσει την στρατηγική σημασία της Κριμαίας.

Παρά το γεγονός ότι η Κριμαία είχε την πλειοψηφία των Ρώσων εθνοτικών κατά την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ το 1991, η πλειοψηφία των κατοίκων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ρωσία συνέχισε να διεκδικεί την Κριμαία, με τον Πρόεδρο Πούτιν να την αναφέρει ως «αχώριστο μέρος της Ρωσίας».

Η Ταμίλα Τασέβα, υπεύθυνη για ένα σχέδιο ανακατάληψης της Κριμαίας και εκδίωξης της Ρωσίας, είχε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας πως μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι δυνατή μέχρι την άνοιξη του 2023. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες δεν πραγματοποιήθηκαν και οι προσπάθειες της Ουκρανίας από την άποψη αυτή είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον Ρέζνικοφ

Ο Ζελένσκι έχει εκφράσει με συνέπεια τη φιλοδοξία του να ανακτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία, ωστόσο αυτός ο στόχος παρέμεινε ανεκπλήρωτος. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, είχε μια σκεπτικιστική άποψη για τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος και επέκρινε δημόσια τον ουκρανικό στρατό υπό την ηγεσία του Zelensky. Ο Ρέζνικοφ εξέφρασε ανησυχίες για τις δυνατότητες του στρατού σε σχέση με τις ρωσικές δυνάμεις και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αντεπιθέσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, ο Πρόεδρος Ζελένσκι πήρε την απόφαση να απολύσει τον Ρέζνικοφ από τη θέση του ως Υπουργού Άμυνας. Στη θέση του, ο Ζελένσκι φέρεται να σκέφτεται να διορίσει τον Ρουστέμ Ομέροφ, ειδικό στην Κριμαία. Αυτή η κίνηση αντανακλά μια αλλαγή ηγεσίας εντός του ουκρανικού αμυντικού κατεστημένου, σηματοδοτώντας πιθανώς μια νέα προσέγγιση ή στρατηγική για την αντιμετώπιση του περίπλοκου ζητήματος του καθεστώτος της Κριμαίας και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή.

Το Κίεβο αποκτά έναν ειδικό στην Κριμαία ως νέο υπουργό Άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έκανε μια σημαντική αλλαγή στην αμυντική ηγεσία της χώρας, την πιο ουσιαστική από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόσφατα διόρισε τον Ρουστέμ Ομέροφ, επικεφαλής του πρωτογενούς ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, να διαδεχτεί τον Ολεξίι Ρέζνικοφ ως υπουργό Άμυνας.

Ο Ρέζνικοφ κατείχε τη θέση από το Νοέμβριο του 2021 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός του σχετικά με την επιτυχία του στρατού εναντίον της Ρωσίας τον οδήγησε να αντιμετωπίσει μάταιες κατηγορίες για διαφθορά που έδωσαν στον Ζελένσκι τη βάση να απορρίψει την ηγεσία του.

Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Επέλεξα να αντικαταστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Oleksii Reznikov έχει υπομείνει περισσότερες από 550 ημέρες ανηλεούς πολέμου. Πιστεύω πως το υπουργείο απαιτεί νέες προσεγγίσεις και νέους τρόπους δέσμευσης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα».

Ποιος είναι ο Ρουστέμ Ουμέροφ;

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένας 41χρονος πολιτικός, επιχειρηματίας και ακτιβιστής, κατάγεται από την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Η οικογένειά του εξορίστηκε από τον Στάλιν στο Σοβιετικό Ουζμπεκιστάν, αλλά επέστρεψε στην Κριμαία στην Ουκρανία κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν επιτράπηκε στους Τάταρους να επιστρέψουν. Ο Ουμέροφ ξεκίνησε την καριέρα του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών το 2004 και αργότερα έγινε μέλος του κοινοβουλίου το 2019. Από το Σεπτέμβριο του 2022, ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική μετάβαση στην καριέρα του και μια αξιοσημείωτη θέση εντός της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο ρόλος του στην Πλατφόρμα της Κριμαίας;

Ο διορισμός του Rustem Umerov ως νέου υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας έχει ένα σημαντικό πλαίσιο. Ο Ουμέροφ είναι ένας από τους συμπροέδρους της Πλατφόρμας της Κριμαίας, μιας διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι τον Αύγουστο του 2021. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της πλατφόρμας είναι να εργαστεί για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο ρόλος του Umerov σε αυτή την ιδιότητα ήταν κρίσιμος για την εκπροσώπηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του πληθυσμού των Τατάρων της Κριμαίας, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει διώξεις και καταστολές υπό τη ρωσική κυριαρχία από την προσάρτηση. Η εμπειρία του επεκτείνεται επίσης στη συμβουλή του Mustafa Dzhemilev, εξέχοντος ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας.

Δεδομένης της εστίασης του Προέδρου Zelensky στην Κριμαία, ο διορισμός του Umerov ευθυγραμμίζεται καλά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η μακροχρόνια εμπλοκή του στο ζήτημα της Κριμαίας και ο ρόλος του ως συμπροέδρου της Πλατφόρμας της Κριμαίας τον καθιστούν κατάλληλο για τα όνειρα του Ζελένσκι.

Αυτή η στρατηγική κίνηση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να επιδιώξει διπλωματικές και αμυντικές οδούς για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην Κριμαία, καθιστώντας προφανές ότι η αναθεώρηση του υπουργικού συμβουλίου του Zelensky έχει όντως όλη την Κριμαία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail