Ρεπορτάζ αποκαλύπτει: 1 στις 4 νύφες του ISIS που επέστρεψαν στη Σουηδία τώρα εργάζονται σε σουηδικά σχολεία

Freepen.gr -
Περισσότερες από το ένα τέταρτο όλων των νύφων του ISIS που επέστρεψαν στη Σουηδία από τον καταυλισμό Al-Hol στη Συρία εργάζονται τώρα με μικρά παιδιά στον σουηδικό εκπαιδευτικό τομέα, αποκάλυψε έρευνα της εφημερίδας Expressen.
 
Από τις 81 γυναίκες που επιβεβαιώθηκε ότι έφυγαν από τη Σουηδία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο αποκορύφωμά του και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν, οι 21 βρέθηκαν να απασχολούνται πλέον σε σουηδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και κέντρα ασύλου για παιδιά.

Η δημοσίευση-βόμβα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπουργών της κυβέρνησης που αμφισβήτησαν πώς τα ριζοσπαστικοποιημένα άτομα που ήταν πρόθυμα να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, τους είχε επιτραπεί να εργαστούν με νέους μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

«Αυτό δε θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να συμβεί», είπε η υπουργός Παιδείας Lotta Edholm αντιδρώντας στην είδηση.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να εργάζονται άνθρωποι που είναι τρομοκράτες του ΙΚ στο σουηδικό σχολικό σύστημα, σε κέντρα αναψυχής και άλλα παρόμοια», πρόσθεσε.

Η Έντχολμ επιβεβαίωσε ότι είχε συγκαλέσει μια επείγουσα συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές για να συζητήσουν το θέμα και κατηγόρησε τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για συστημική αποτυχία στον έλεγχο των υποψηφίων τους.

«Είναι ευθύνη του εργοδότη να δέχεται αναφορές, για παράδειγμα, και να έχει τον έλεγχο του τι έχει κάνει ένα άτομο πριν προσληφθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει σαφώς αποτύχει», είπε στην Expressen.

Όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν κληθεί για συνομιλίες η Αστυνομία Ασφαλείας, το Κέντρο κατά του Βίαιου Εξτρεμισμού και αρκετοί εκπρόσωποι ανεξάρτητων σχολείων και οι σχολικές τους επιτροπές.

Η Έντχολμ παραδέχτηκε πως είναι πιθανό μερικοί από τους πρώην τζιχαντιστές να είχαν αναλάβει τις δουλειές με απώτερο σκοπό.

«Σίγουρα δεν είναι τρελή εικασία να πιστέψουμε ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει θέσεις εργασίας στον σχολικό κόσμο για να επηρεάσουν τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Expressen ανέφερε ότι ένας άνδρας του ISIS, ο οποίος είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί επειδή εντάχθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση, και γύρισε στη χώρα απέκτησε εργασία ως αναπληρωτής καθηγητής PE στο Γκέτεμποργκ μόλις τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου εγκλήματος δεν χρειάστηκε να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια του ελέγχου ιστορικού, και επομένως οι εργοδότες του δεν είχαν γνώση της εξτρεμιστικής του ιστορίας.

«Το σχολικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση σήμερα», είπε η Έντχολμ καθώς ζήτησε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ελέγχου. «Πρέπει να λαμβάνετε τις κατάλληλες αναφορές όταν προσλαμβάνετε άτομα, ακόμη και για άτομα που μπορεί να προσληφθούν μόνο για μια προσωρινή θέση», πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και Σουηδός πολιτικός επιστήμονας Μάγκνους Ράνστορπ χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις από την έκθεση «σοκαριστικές».

«Είναι ακατάλληλοι για αυτές τις θέσεις. Δεν πρέπει να εργάζονται σε περιβάλλοντα με παιδιά και νέους, όπου μπορούν να συνεχίσουν να τους επηρεάζουν», πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail