Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αίτημα βοήθειας θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφευχθούν οι συνεχιζόμενες νομοθετικές διαμάχες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επανεκλογή του Μπάιντεν το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο Λευκό Οίκο.
Η πρόταση του Μπάιντεν θα μείωνε το αίτημα χρηματοδότησης 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι βουλευτές της Βουλής των ΗΠΑ απέσυραν από το νομοσχέδιο για τις δαπάνες που ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα για να αποφύγουν το κλείσιμο της κυβέρνησης.
«Η ιδέα του «μεγάλου πακέτου» υποστηρίζεται σταθερά από πολλούς σε όλη τη διοίκηση», είπε μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις. «Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θέλουν αυτό να είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο και να μην χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν παρά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να βρει προσωρινούς τρόπους για να διατηρήσει τη ροή χρημάτων και όπλων στο Κίεβο, υποστηρίζοντας τον αγώνα της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει ένα σημαντικό νομοσχέδιο βοήθειας. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα επιχορήγησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παροχή περίπου 650 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση.
Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να λένε ότι μια πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης της Ουκρανίας απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, κάτι που προειδοποίησαν πως θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στο πεδίο της μάχης. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες γίνονται ολοένα και πιο επικριτικοί για την πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η μαζική βοήθεια προς το Κίεβο παρατείνει μόνο την αιματηρή σύγκρουση σε βάρος των μεγαλύτερων προτεραιοτήτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy απομακρύνθηκε από τον ηγετικό του ρόλο στις αρχές Οκτωβρίου, την πρώτη παραπομπή στο Κογκρέσο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς φέρεται ότι άκουσαν κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του πως είχε υποσχεθεί στον Μπάιντεν ένα σχέδιο χωριστού νομοσχεδίου βοήθειας στην Ουκρανία που θα κατατεθεί μετά την έγκριση της προσωρινής χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προτείνει πλήρες πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Telegraph. Ένα νομοσχέδιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να απαιτήσει από τον πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους σε θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Λόρεν Μπόμπερτ, μία από τους Ρεπουμπλικανούς που ασκούσε κριτική στην πολιτική του Μπάιντεν για την Ουκρανία, υποστήριξε σε συνέντευξή της στις 6 Οκτωβρίου ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής ίσως χρειαστεί να δεσμευτεί ότι θα αντιταχθεί σε περισσότερη χρηματοδότηση στο Κίεβο. Σημείωσε οως η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους συγκέντρωσε την πλειοψηφία και καταψήφισε νομοσχέδιο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
«Για πρώτη φορά, είδαμε ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας από μόνη της δεν έχει την πλειοψηφία της υποστήριξης της πλειοψηφίας», είπε ο Μπόμπερτ στον Αμερικανό οικοδεσπότη του podcast Steve Bannon. «Οποιοσδήποτε νομοθέτης πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και να μην επιτρέψει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία να έρθει στο βήμα. Έχουμε βαρεθεί απολύτως να το ξοδεύουμε».
Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι το 41% του συνόλου των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την αποστολή όπλων των ΗΠΑ στο Κίεβο, από 46% τον Μάιο. Η επόμενη έρευνα θα δει πιθανότατα μια ακόμη πιο σημαντική μείωση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια χαμένη υπόθεση για τη Δύση και το Κίεβο, και το πιο σημαντικό, η προσοχή του κόσμου τώρα στρέφεται πίσω στη Μέση Ανατολή. Αναπόφευκτα, το ισχυρό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ θα απαιτήσει σημαντική υλική και οικονομική υποστήριξη για το Ισραήλ, κάτι που η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα δεχτεί, αλλά θα πρέπει να γίνει εις βάρος αλλού – πιθανώς της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο ίδιος Εβραίος, προσπάθησε να συνδέσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με αυτόν στην Ανατολική Ευρώπη, γράφοντας στο Telegram: «Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα είναι αδιαμφισβήτητο. Ο τρόμος είναι πάντα έγκλημα, όχι μόνο εναντίον μιας χώρας ή συγκεκριμένων θυμάτων, αλλά κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος… ώστε ο τρόμος να μην επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τη ζωή οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή».
Αυτό θα συγκεντρώσει ελάχιστη συμπάθεια στο Ισραήλ, καθώς η χώρα γίνεται ακόμη περισσότερο αυτο-απορροφημένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και στην εξάλειψη της Χαμάς. Η κατάσταση παραμένει ασταθής, ειδικά καθώς η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να επιτεθεί στο Ισραήλ εάν ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση κατά της Γάζας και οι Αμερικανοί νομοθέτες, ακόμη και αυτοί που είναι γενικά απομονωτιστές, θα απαιτήσουν ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ από το 1987, περισσότερο από ό,τι η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητη χώρα. Επιπλέον, οι Εβραίοι-Αμερικανοί κατέχουν πολλές θέσεις εξουσίας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellin, ο Υπουργός Εξωτερικών, Tony Blinken, η Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Wendy Sherman. ο Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, Alejandro Mayorkas μεταξύ πολλών άλλων. Εξίσου σημαντικό, αν και οι Εβραίοι αποτελούν μόλις το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σχεδόν το 7% του νέου Κογκρέσου είναι Εβραίοι, με πολλούς μη Εβραίους μέλη του να ανήκουν σε φιλο-ισραηλινές Ευαγγελικές εκκλησίες ή να υιοθετούν θέσεις υπέρ του Ισραήλ.
Εν ολίγοις, αυτό θα διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν αυτό γίνει σε βάρος της Ουκρανίας, καθώς η Ουάσιγκτον πρέπει να διαθέσει προσεκτικά κεφάλαια που αγωνίζεται να επιτύχει στο πλαίσιο της αυξανόμενης οικονομικής κρίση στη χώρα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr