Η Ουγγαρία θα λάβει 13 δισ ευρώ εάν ο Όρμπαν υποστηρίξει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Ο κόσμος πέρα ​​από την Ευρώπη δε συμμερίζεται τη θέση της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν κατανοεί την προσέγγιση των δύο μέτρων και σταθμών σε σύγκριση με τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Magyar Nemzet. Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια μέρα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο, η οποία απέτυχε να ξεμπλοκάρει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, επειδή η Ουγγαρία διατήρησε σταθερό βέτο στη βοήθεια, κάτι που διατηρεί από το Μάιο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Μπορώ να πω ότι ο κόσμος εκτός Ευρώπης περιμένει ήδη το τέλος του πολέμου γιατί δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα. Δεν καταλαβαίνουν, για παράδειγμα, πώς μπορεί όταν συμβαίνει ένας πόλεμος εκτός Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κοιτάζει υποτιμητικά με φανταστική ηθική υπεροχή, να κάνει έκκληση στα μέρη για ειρήνη, να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις και τον άμεσο τερματισμό της βίας. Αλλά όταν ξεσπά πόλεμος στην Ευρώπη, η ΕΕ να πυροδοτεί τη σύγκρουση και να προμηθεύει όπλα, και όποιος μιλάει για ειρήνη να στιγματίζεται αμέσως», δήλωσε  ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουγγαρίας.

Ο Szijjártó είπε πως ο κόσμος δεν κατανοεί «γιατί η Ευρώπη έκανε τη σύγκρουση παγκόσμια» και γιατί οι άνθρωποι στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική πρέπει να πληρώσουν το τίμημα «του αυξανόμενου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας ή των ασταθών προμηθειών τροφίμων».

Πρόσθεσε ότι εκτός Ευρώπης, η θέση της Ουγγαρίας αντιμετωπίζεται με «μεγάλο σεβασμό», τον οποίο βίωσε περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η Ουγγαρία αντιτίθεται σταθερά στις κυρώσεις κατά των ρωσικών αποστολών ενέργειας και όπλων στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, η Βουδαπέστη ήταν ένα σταθερό αγκάθι στα σχέδια της ΕΕ για την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, για να αυξήσει τον προϋπολογισμό βοήθειας για το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ξεπαγώσει περίπου 13 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης για την Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία δε θα λάβει ούτε ένα σεντ από την ΕΕ.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα Financial Times, με αυτή την ενέργεια, είναι δυνατό να ληφθεί η υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για την αύξηση του προϋπολογισμού του μπλοκ και σημαντική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο επιτελάρχης του Orbán, Gergely Gulyás, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία δε θα λάβει δεκάρα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ - αφού χρειαζόταν ομόφωνη υποστήριξη - έως ότου η Ουγγαρία λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ξεπαγώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση για την Ουγγαρία έως τα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσαν τρεις ενημερωμένοι αξιωματούχοι», ανέφεραν οι FT. «Δύο από αυτούς είπαν πως η κατανομή των κεφαλαίων υποκινήθηκε εν μέρει από την επιθυμία να κερδίσουν την υποστήριξη του Όρμπαν για την αύξηση του προϋπολογισμού».

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο, οι αρχές είπαν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε από την Ουγγαρία το Μάιο θα επιτρέψει στην Επιτροπή να ξεκλειδώσει αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι περισσότερα από τα μισά των παγωμένων κεφαλαίων.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2024 έως 2027 και πρότεινε στις χώρες να τον αυξήσουν κατά 66 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία να εφαρμόσει μεταναστευτικά και προσφυγικά προγράμματα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ.

Ο Όρμπαν συνεχίζει να κατακρίνει την πεισματική πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία και είπε στις 29 Σεπτεμβρίου ότι η Δύση δεν κατάφερε να «αξιολογήσει ήρεμα» την κατάσταση εκεί και πως η Ουγγαρία είχε δίκιο.

«Μπορείς να μπεις σε πόλεμο μόνο αν έχεις ξεκάθαρο στόχο και ξέρεις ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσεις. Διαφορετικά, η πολιτική δεν μπορεί να λογοδοτήσει για τις ζωές που χάθηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέτωπα έχουν παγώσει, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν χωρίς καμία ένδειξη για το πότε θα τελειώσει η σύγκρουση.

Σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν προσεκτικός με τέτοια σχέδια, σημειώνοντας ότι απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών μελών και δεν έχει δει «ακαταμάχητη επιθυμία» από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας να το εγκρίνει στο πλαίσιο του τα επόμενα δύο χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ που παρακρατήθηκε από την Ουγγαρία, ο Όρμπαν είπε: «Μερικά από αυτά τα χρήματα μπορεί να βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία» και ότι δεδομένου πως η ΕΕ δεν έχει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στο Κίεβο ενώ υποσχέθηκε ανανεωμένη υποστήριξη, «είναι λογικό να σκεφτείτε ότι τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί [σε ένα κράτος μέλος] έχουν ήδη χαθεί».

Αυτή η δήλωση πιθανότατα ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεπαγώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι ο Όρμπαν θα εγκαταλείψει την πεισματική θέση του να μην θέλει να καταστρέψει την οικονομία και τη χώρα του για χάρη της Ουκρανίας, η οποία έχει επιστρατεύσει σε υπερβολικό αριθμό μέλη της ουγγρικής μειονότητας στον ουκρανικό στρατό. Μένει να δούμε αν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα δελεάσουν την Ουγγαρία να εγκρίνει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα το κάνουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail