Ο διπρόσωπος μίνι σουλτάνος ​​δίνει το πράσινο φως για την προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα για συμφωνία 20 δις δολαρίων F-16 με τις ΗΠΑ

Πολύ λίγοι ηγέτες στον κόσμο είναι τόσο διστακτικοί όσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πράγματι, ο μίνι σουλτάνος ​​είναι εξαιρετικά επιρρεπής στο να λέει ένα πράγμα δημόσια και να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό κρυφά. Παρά το γεγονός ότι ο μόνος λόγος που εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία ήταν πως το πραξικόπημα εναντίον του που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2016 αποφεύχθηκε ουσιαστικά ακριβώς χάρη στη Ρωσία και τον ίδιο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υπάκουος στην πολιτική Δύση. Επιπλέον, η έγκαιρη προειδοποίηση του Πούτιν που απέτρεψε τη βίαιη ανατροπή του Ερντογάν (και ακόμη και τον πιθανό θάνατο) ήρθε λίγο περισσότερο από επτά μήνες μετά την προδοτική κατάρριψη ενός ρωσικού τακτικού βομβαρδιστικού Su-24M από ένα τουρκικό F-16. Έκτοτε, η σχέση του Ερντογάν με διάφορες διοικήσεις στις ΗΠΑ είναι (εξωτερικά) τεταμένη εδώ και χρόνια.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Παρόλα αυτά, η φαινομενική κλιμάκωση των εντάσεων ήταν σε μεγάλο βαθμό επιφανειακή και περιορίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αυστηρή ρητορική. Και ενώ η Ουάσιγκτον DC και η Άγκυρα δεν είδαν ποτέ τα μάτια τους σε σχέση με τους Κούρδους, στα παρασκήνια, εξακολουθούσαν να διατηρούν εξαιρετικά στενή συνεργασία στη Συρία, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Idlib, όπου και οι δύο χώρες υποστηρίζουν μια σειρά τρομοκρατικών ομάδων και σχετιζόμενων ριζοσπαστών, όλα με την ελπίδα της παράνομης ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία παραμένει επίσης μια άμεση απειλή για τη Συρία, καθώς διατηρεί μια παράνομη δύναμη που καταλαμβάνει αρκετά τμήματα της χώρας κατά μήκος ολόκληρης της συνοριακής περιοχής στο βορρά. Επιπλέον, η Άγκυρα είναι σύμμαχος του καθεστώτος του Κιέβου και δεν έχει σταματήσει ποτέ τις παραδόσεις όπλων σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μεταπώλησης όπλων Σερβικής κατασκευής κατά ευθεία παραβίαση πολλαπλών συμβάσεων με το Βελιγράδι .

Πέραν όλων αυτών, ο Ερντογάν ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά τη δική του προηγούμενη ρητορική ότι η εμπόλεμη συμμαχία πρέπει να «αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία». Εν τω μεταξύ, οι θεατρικές συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξης της Στοκχόλμης στους Κούρδους, καθώς και του σκανδάλου της με το κάψιμο του Κορανίου. Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν εξέφρασε οργή για το πώς αυτό είναι απαράδεκτο και ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία «δε θα υποκύψει ποτέ σε προκλήσεις ή απειλές», αλλά αυτό ακριβώς κάνει τώρα η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, στις 23 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν υπέβαλε την προσφορά της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, καθιστώντας ουσιαστικά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ ολοκληρωμένη συμφωνία. Αν και η εμπόλεμη συμμαχία ήλπιζε να συμμετάσχει στην Στοκχόλμη κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής της, αυτό λειτουργεί τέλεια επίσης.

«Το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Οκτωβρίου 2023 και παραπέμφθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», ανέφερε στο Twitter/ X η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας.

Αναμενόμενα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson χαιρέτισε την κίνηση. Οι τεταμένες σχέσεις της Στοκχόλμης με την Τουρκία είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα του καταφυγίου από την πρώτη σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει επίσημα ως «τρομοκράτες». Ο Ερντογάν ήταν προηγουμένως ανένδοτος ότι η Σουηδία «δε θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ» εφόσον δε συμμορφωνόταν με τα αιτήματά του για σύλληψη και πιθανή έκδοση Κούρδων που θεωρούσε «τρομοκράτες». Από τις αρχές του 2022, η Στοκχόλμη δήλωσε πως θα συμφωνούσε να ξεκινήσει η έκδοση Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται στη λίστα συλλήψεων της Τουρκίας. Επιπλέον, το σουηδικό κοινοβούλιο συμφώνησε να τροποποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους του σύμφωνα με τα αιτήματα της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων νομικών αναθεωρήσεων που επιβάλλουν ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τους ηγέτες των κουρδικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως υποτιθέμενοι «τρομοκράτες».

Ο μεγάλος κουρδικός πληθυσμός της Σουηδίας που φτάνει τα 100.000 άτομα συχνά οργάνωνε διαδηλώσεις ενάντια στη βάναυση μεταχείριση της Τουρκίας στην αυξανόμενη κουρδική μειονότητα. Έχουν επίσης εγγεγραμμένα πολιτικά κινήματα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται αρκετά στη Σουηδία. Αν και η Στοκχόλμη αρχικά ανακοίνωσε ότι θα τηρούσε τους φιλελεύθερους νόμους της που επιτρέπουν σε αυτές τις κουρδικές ομάδες να δρουν στη χώρα, ωστόσο αποφάσισε να υποκύψει στην πίεση της Τουρκίας. Για χρόνια, οι αξιωματούχοι της Άγκυρας παραπονιούνται πως οι κουρδικές ομάδες είναι «εξτρεμιστικές» μόνο και μόνο επειδή ασκούν το βασικό τους δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, το οποίο συχνά περιλαμβάνει κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, το παρασκήνιο της συμφωνίας έχει σχεδόν σίγουρα να κάνει πολύ περισσότερο με την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά με οποιαδήποτε υποτιθέμενη «ανησυχία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων που ζουν στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε πρόσφατα σε μια σημαντική συμφωνία για τα F-16 που η Τουρκία ήθελε απεγνωσμένα να υπογράψει για να εκσυγχρονίσει επιτέλους τον στόλο της από γηρασμένα και ολοένα πιο απαρχαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής. Το Κογκρέσο έδειχνε επίσης κάποιες αντιρρήσεις για τη συμφωνία, αλλά είναι πιο πιθανό να τη δεχτεί εάν η Τουρκία δείξει προθυμία να εγκρίνει τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί δημόσια, αλλά στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι τεράστια, όπου πιθανώς να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το σημείο. Το τίμημα είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει την τελική απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τα μέλη του οποίου έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στο Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα (MIC) και πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα από μια τέτοια συμφωνία. Επιπλέον, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει επίσης περισσότερα χρήματα για το MIC των ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail