Το Ισραήλ πολεμά της Χαμάς 2.0;

idf.il
Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα, φαίνεται ότι το Ισραήλ συνειδητοποιεί πως δεν πολεμά την παλιά Χαμάς. Αν πρόκειται να καταγράψετε τις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Χαμάς στο παρελθόν, οι επιθέσεις με πυραύλους που εξαπέλυσε σποραδικά στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας ως αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές. Θυμάται κανείς αυτό το άρθρο από τον Απρίλιο στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής;
 
Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 6 Απριλίου, τριάντα τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, το μεγαλύτερο τέτοιο βόλεϊ από τον πόλεμο του 2006. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, της οποίας ο αρχηγός Ismail Haniyeh συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah στο Λίβανο την προηγούμενη ημέρα. Ο Haniyeh φωτογραφήθηκε επίσης να συναντιέται με διάφορες παλαιστινιακές ομάδες στο προπύργιο της Χεζμπολάχ της Dahiya, όπου δήλωσε: «Οι φατρίες δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή τη βάναυση επίθεση», αναφερόμενος στην τελευταία δράση της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος al-Aqsa της Ιερουσαλήμ.

Υπό το πρίσμα των συναντήσεων της Haniyeh και του γεγονότος πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από λιβανέζικο έδαφος, η Χεζμπολάχ σχεδόν σίγουρα έδωσε τη συγκατάθεσή της στη Χαμάς για τα χτυπήματα. Οι δύο ομάδες παραμένουν επίσης σε συντονισμό μέσω μιας «Κοινής Αίθουσας Επιχειρήσεων». Ως απάντηση στο περιστατικό, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο στις 7 Απριλίου, χτυπώντας τις υποδομές της Χαμάς κοντά στη Ρασιντίγια.

Τριάντα τέσσερις πύραυλοι φαίνονται σαν μια μεγάλη ποσότητα, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν γεμάτα με ιστορίες μαζικών απωλειών στο Ισραήλ. Γιατί; Μήπως επειδή αυτοί οι πύραυλοι δε διαθέτουν σύστημα καθοδήγησης ακριβείας, πράγμα που σημαίνει ότι πέφτουν στη γη με τυχαίο σχέδιο; Αν κοιτάξετε τους χιλιάδες πυραύλους που εκτόξευσε η Χαμάς στο Ισραήλ τα τελευταία είκοσι χρόνια, αυτά τα βλήματα σπάνια έχουν χτυπήσει και καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους. Αυτές οι ρουκέτες δεν σκότωσαν ούτε τραυμάτισαν χιλιάδες Ισραηλινούς. Αν συνέβαινε αυτό, τα μέσα θα είχαν γεμίσει με αυτές τις εικόνες. Ναι, ορισμένοι Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις και υπήρξαν υλικές ζημιές. Αλλά είναι σπάνια περίπτωση αυτές οι επιθέσεις με πυραύλους να προκαλούν μαζικές απώλειες ή να καταστρέφουν μεγάλα κομμάτια της ισραηλινής υποδομής.

Τι έκανε η Χαμάς; Μερικές από τις επιθέσεις με ρουκέτες ήταν για τσαμπουκά και δεν κατάφεραν τίποτα άλλο από το να προκαλέσουν οργή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Σκεφτείτε τα εξής:

Μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τοποθεσίες της Χαμάς στη Γάζα μια ημέρα μετά την πιο θανατηφόρα ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τους πυραύλους ή τις αεροπορικές επιδρομές — πιθανώς σημάδι ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει να πυροδοτήσει ένα σπιράλ βίας.

Ωστόσο, η ανταλλαγή έλαβε χώρα αφότου τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν εννέα Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων και τουλάχιστον ενός αμάχου, σε επιδρομή εναντίον υπόπτων μαχητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια 61χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στον κατάμεστο καταυλισμό προσφύγων Τζενίν, όπου σημειώθηκε η επιδρομή.

Η Χαμάς σπάνια εκτόξευε ρουκέτες ή όλμους σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση ή εγκατάσταση και, όταν χτυπούσε τέτοιες τοποθεσίες, ήταν πιο πιθανό να ήταν τυφλή τύχη. Η παλιά Χαμάς χρησιμοποίησε την τακτική «φωτίστε τα και προσευχηθείτε να χτυπήσουν κάτι», η οποία ήταν απλά ηλίθια. Δεν πέτυχε τίποτα για τη Χαμάς πέρα ​​από το να κερδίσει την εχθρότητα των Ισραηλινών και να επιβεβαιώσει αυτή τη δημόσια αφήγηση ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή, παρόλο που οι πύραυλοι προκάλεσαν λίγα θύματα.

Νομίζω πως η εποχή των εκτοξεύσεων πυραύλων στην τύχη έχει τελειώσει. Όταν συγκρίνετε το εύρος και την κλίμακα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με την ιστορία των απερίσκεπτων εκτοξεύσεων πυραύλων της, είναι σαφές ότι η Χαμάς τώρα επιδεικνύει ένα νέο επίπεδο ικανότητας και φονικότητας. Το ισραηλινό κοινό εξοργίστηκε με τη δολοφονία αμάχων από τη Χαμάς, αλλά νομίζω ότι αυτό που έχει εκνευρίσει τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ηγέτες είναι πως στελέχη της Χαμάς χτύπησαν σκληρές ισραηλινές θέσεις και σκότωσαν μερικά από τα πιο ελίτ στρατεύματα του Ισραήλ. Το Ισραήλ πολεμά έναν νέο εχθρό από αυτή την άποψη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί το Ισραήλ καθυστέρησε την υποσχεθείσα χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαι περίεργος τι πιστεύεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail