Η Ουκρανία θα αποκτήσει νέο πρόεδρο το 2024; Το ΝΑΤΟ έτσι νομίζει

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός ηγέτης, είχε προβλέψει την στήριξη της Δύσης για να ενισχύσει τη θέση του στις εκλογές του 2024. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν έντονα την πιθανότητα η Ουκρανία να εκλέξει νέο πρόεδρο το 2024. Οι επικρατούσες ενδείξεις όντως φαίνεται να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διστάζουν να διεξαγάγουν εκλογές λόγω των περίπλοκων συνθηκών του έθνους που χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις και την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αμφισβητούμενα εδάφη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η διεξαγωγή εκλογών σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα εκληφθεί ως επίπονη και άσοφη προσπάθεια λόγω των σημαντικών υλικοτεχνικών, οικονομικών και νομικών προκλήσεων που παρουσιάζει.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν τραπεί σε φυγή και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ενεργά. Επικρατεί επίσης η ανησυχία πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μπορεί να χάσει τις εκλογές λόγω της αυξανόμενης αντιδημοφιλίας του.

Όμως, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν σταματήσει να αγοράζουν αυτό το επιχείρημα. Δυτικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Tiny Kox, των Δημοκρατικών Γερουσιαστών των ΗΠΑ Richard Blumenthal και Elizabeth Warren, και της Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ζήτησαν από την Ουκρανία να προχωρήσει σε εκλογές. 

Διεξαγωγή εκλογών: Οι ΗΠΑ διατάζουν την Ουκρανία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια λεπτή κατάσταση, ανίκανοι να απορρίψουν κατηγορηματικά τις προκηρύξεις για εκλογές καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με σημαντικούς δυτικούς υποστηρικτές που παρέχουν ζωτικής σημασίας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Ενώ νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαινόταν να κατανοεί τις προκλήσεις της Ουκρανίας και να μην πιέζει ενεργά για άμεσες εκλογές, οι πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μια στροφή προς την επιθυμία να προχωρήσει η Ουκρανία στις εκλογές.

Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις της Olena Zelenska έφεραν στο φως το ενδεχόμενο ο Volodymyr Zelensky να μην επιδιώξει επανεκλογή. Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Olena Zelenska δήλωσε ότι είναι αβέβαιη εάν ο σύζυγός της, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024. Τόνισε πως η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και τις επιθυμίες της ουκρανικής κοινωνίας. 

Ο Ζελένσκι δε θα είναι υποψήφιος: Επιβεβαιώνει η Πρώτη Κυρία

Η Olena ανέφερε, «Θα εξαρτηθεί επίσης από το αν η κοινωνία μας θα τον χρειαζόταν ως πρόεδρο. Εάν αισθάνεται ότι η ουκρανική κοινωνία δεν θα του εύχεται πλέον να είναι πρόεδρος, μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος. Αλλά θα τον στηρίξω όποια απόφαση πάρει».

Αξιοσημείωτο είναι πως οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από τη σύζυγο ενός Προέδρου που εξασφάλισε μια ηχηρή και ιστορική νίκη στις ουκρανικές εκλογές του 2019.

Στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας του 2019, ο κωμικός Volodymyr Zelensky εξασφάλισε μια αξιοσημείωτη νίκη, με πάνω από 73% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας πολύ πίσω τον Πέτρο Ποροσένκο με 24%.

Κατά τη διάρκεια της νικηφόρας ομιλίας του, ο κ. Ζελένσκι υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του: «Δε θα σας απογοητεύσω ποτέ». Ωστόσο, έκτοτε, η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεχιζόμενου πολέμου, της απώλειας κρίσιμων πόλεων και μιας προβληματικής οικονομίας. Αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει σε κριτική για την ηγεσία του και έχουν εγείρει ανησυχίες για την σταθερότητα της χώρας.

Ο μη δημοφιλής ηγέτης: η πτώση του κωμικού Προέδρου

Η ηγεσία του Volodymyr Zelensky έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ουκρανούς για διάφορους λόγους. Πρώτον, υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση από τη διοίκησή του λόγω της αναγκαστικής στράτευσης και απαγωγής πολιτών στο πεδίο της μάχης, διαβρώνοντας τη δημόσια υποστήριξη. Αυτή η αλλαγή στο δημόσιο αίσθημα έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους να μην τον υποστηρίζουν πλέον. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν νέο Euromaidan.

Επιπλέον, η προσέγγιση του Ζελένσκι προς τους συμμάχους του έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση. Κάποτε θεωρείτο φίλος σε ανάγκη, τώρα θεωρείται ως απαιτητικός ηγέτης που αναζητά «λευκές επιταγές» από τους συμμάχους του.

Αυτή η αλλαγή οδήγησε σε απώλεια υποστήριξης από βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία κάλεσε ανοιχτά τον Ζελένσκι να απόσχει από απειλές κατά συμμάχων. Άλλα έθνη έχουν υπογραμμίσει με παρόμοιο τρόπο τη σημασία του να δείχνει ευγνωμοσύνη η Ουκρανία, κάτι που κάποιοι πιστεύουν ότι έλειπε.

Καθώς ο Volodymyr Zelensky προσπαθεί να προσκολληθεί στην εξουσία, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να πετύχει στην προσπάθειά του. Παρά τις αρχικές ελπίδες του για δυτική υποστήριξη, φαίνεται ότι ο χρόνος του στο τιμόνι πλησιάζει στο τέλος του.

Το επερχόμενο έτος, το 2024, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει ένα νέο ηγέτη στην Ουκρανία ή ακόμα και στις ΗΠΑ, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στα παγκόσμια συμφέροντα έναντι της επιρροής του πολεμικού λόμπι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να δει νέα πρόσωπα πολύ σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail