Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Παραδέχεται ειλικρινά την παρουσία διαφθοράς εντός της Ουκρανίας και τονίζει την κρίσιμη ανάγκη της χώρας να αποφύγει σημαντικά σκάνδαλα για τις επόμενες 45 ημέρες.
Ο Zheleznyak υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ουκρανία να είναι «πιο ιερή από τον Πάπα» για να συνεχίσει να λαμβάνει και ενδεχομένως να αυξάνει την αμερικανική βοήθεια. Η Ουκρανία, κατά την άποψή του, βρίσκεται παγιδευμένη στις περιπλοκές της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όντας όμηρος αυτής της δυναμικής.
Παρά αυτή την προκλητική κατάσταση, ο Zheleznyak προτρέπει τις ουκρανικές αρχές να ασκήσουν πίεση στην Ουάσιγκτον για χρηματοδότηση από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό. Το κύριο παράπονο κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Zheleznyak, επικεντρώνεται στη διαφθορά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από την κυβέρνηση Μπάιντεν που οι ουκρανικές αρχές καλούνται να επιδείξουν ακλόνητη αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά των μεγάλων παραβατών.
Όχι άλλα όπλα: Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν είναι καθόλου μόνος στη μείωση αυτής της βοήθειας. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο εξέδωσε επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση για την Ουκρανία, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Το Πεντάγωνο, σε επιστολή που απευθυνόταν στους ηγέτες του Κογκρέσου, τόνισε ότι λόγω της έλλειψης επαρκών κονδυλίων, η περαιτέρω ουκρανική βοήθεια είναι αρκετά δύσκολο να έχει συνέχεια.
Ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚόρντ, στην επιστολή, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα, τονίζοντας ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη αναγκαστεί να επιβραδύνει την αναπλήρωση των δικών του δυνάμεων, προετοιμάζοντας ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον. Επεσήμανε τις πιθανές συνέπειες, δηλώνοντας πως η μη έγκαιρη αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ετοιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ.
Η ύψιστη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, το Πεντάγωνο να περιοριστεί από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία που θεωρούνται «κρίσιμα και επείγοντα», ειδικά τώρα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια χειμερινή επίθεση.
Αυτή η ανησυχία δεν είναι μεμονωμένη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη οντότητα που εγείρει συναγερμό για τη συμπεριφορά και τη διαφθορά της Ουκρανίας και αποσύρει την υποστήριξη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Συμμετοχή στη Χορωδία: Η μεγάλη δήλωση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσχώρησε επίσης στη χορωδία, σηματοδοτώντας πως η βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται. Σύμφωνα με το Politico, οι χώρες της ΕΕ έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία όλα τα δυνατά όπλα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις δικές τους αμυντικές ικανότητες. Ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή τόνισε ότι ενώ η πολιτική υποστήριξη παραμένει ισχυρή, η ΕΕ έχει εξαντλήσει τους πόρους της, δηλώνοντας: «Έχουμε δώσει ό,τι δε θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια».
Πρόσφατες ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ υπογράμμισαν τη σύγχυσή τους σχετικά με τη χρήση της ουσιαστικής οικονομικής και πολεμικής βοήθειας από την Ουκρανία, ιδίως δεδομένων των ελάχιστων κερδών που σημειώθηκαν στη σύγκρουση. Το διάχυτο ζήτημα της διαφθοράς στην Ουκρανία έχει ενταθεί καθώς επιδεινώθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Το δίλημμα της διαφθοράς: Πού είναι η πολεμική βοήθεια
Επιπλέον, οι ισχυρισμοί των Ουκρανών βουλευτών υπογραμμίζουν περαιτέρω σοβαρά εσωτερικά προβλήματα εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, δίνοντας μια ανησυχητική εικόνα της σταθερότητας και της διακυβέρνησης της χώρας.
Το διαρκές πρόβλημα της διαφθοράς της Ουκρανίας αποτέλεσε σημείο διαμάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφιστώντας την ουσιαστική προσοχή ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επενδύσει πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι τώρα. Ωστόσο, το πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα και ο βαθμός στον οποίο η Ουκρανία τα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά παρέμεναν πάντα αναπάντητα ερωτήματα που τίθενται στο Κίεβο.
Πιστεύεται ευρέως, μερικές φορές οριστικά επιβεβαιωμένο, ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων υπεξαιρείται από διεφθαρμένους Ουκρανούς πολιτικούς, μια φήμη για την οποία είναι διαβόητοι.
Από τα σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν πρόσωπα όπως ο Γιανούκοβιτς μέχρι τις διαμάχες γύρω από τις ιδιωτικές συναλλαγές γης του Ζελένσκι, οι Ουκρανοί πολιτικοί πυροδοτούν συνεχώς συζητήσεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλά ονόματα εμφανίστηκαν, προκαλώντας την κριτική του κοινού.
Μεταξύ αυτών, ο Βλάντισλαβ Τρούμπιτσιν που λειτούργησε «ιδιωτικά στρατόπεδα βοήθειας για τον πόλεμο», υπεξαιρούσε κεφάλαια και διέφυγε με τη βοήθεια αξιωματούχων του Κιέβου. Επιπλέον, εμφανίστηκαν αναφορές για Ουκρανούς λαθρέμπορους που προμήθευαν όπλα σε ομάδες όπως η Χαμάς στη Μέση Ανατολή.
Η σοβαρότητα του ζητήματος της διαφθοράς στην Ουκρανία έχει αυξηθεί, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει αυξανόμενη ανυπομονησία, όπως αποτυπώνεται στις πρόσφατες δηλώσεις του. Η Πολωνία έχει ήδη επιλέξει να αποσύρει τη βοήθειά της στην Ουκρανία και τώρα αναδύονται συγκρίσιμες δικαιολογίες από το Λευκό Οίκο και τις Βρυξέλλες.
Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την αυξανόμενη πρόκληση που παρουσιάζει η διαφθορά στην Ουκρανία, φτάνοντας σε ένα σημείο όπου το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί το βάρος της υπομονής.