Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Προετοιμαστείτε για πέντε έως δέκα χρόνια», είπε ο Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν, ειδικός διεθνής απεσταλμένος για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ, σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου. Ο Ο' Σάλιβαν πρόσθεσε πως δε βλέπει καμία επικείμενη άρση αυτών των κυρώσεων με ουσιαστικό τρόπο, ακόμη και αν υπάρξει παύση των εχθροπραξιών, καθώς άλλα ζητήματα θα πρέπει να ξεπεραστούν.
Απαντώντας στα σχόλια του Ο' Σάλιβαν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις για την περίοδο που είπε ο απεσταλμένος της ΕΕ.
«Η Ρωσία ζει κάτω από ένα καθεστώς κυρώσεων για πολύ καιρό, για δεκαετίες, και έχουμε προσαρμοστεί επαρκώς σε αυτό, επομένως χρονικοί ορίζοντες πέντε έως 10 ετών δε μας τρομάζουν», είπε ο Πεσκόφ.
Οι χειρότερες επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν ήδη γίνει αισθητές και η ευρασιατική χώρα έχει ήδη κατασκευάσει μηχανισμούς για να ξεπεράσει τις δυτικές οικονομικές επιθέσεις. Στην πραγματικότητα, ακόμη και με τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε αύξηση του ΑΕΠ.
Η Μόσχα είπε ότι οι κυρώσεις ενίσχυσαν την εγχώρια οικονομία και τη βιομηχανική παραγωγή της και οι περισσότεροι παρατηρητές αναγνωρίζουν τώρα πως οι κυρώσεις έχουν παρακαμφθεί και δεν έχουν ωθήσει τη Ρωσία στον τερματισμό της στρατιωτικής της επιχείρησης κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το επίπεδο εξωτερικού χρέους της Ρωσίας σε σχέση με το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους έπεσε κάτω από το 15% για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Στο τέλος του 2020, ήταν 31%. το 2021, ήταν 26,2%. και, στο τέλος του περασμένου έτους, ήταν μόνο 16,6%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε ελαφρά στο 15,45%. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο δείκτης υποχώρησε επίσης στο 14,96%. Σε νομισματικούς όρους, το ρωσικό εξωτερικό δημόσιο και εταιρικό χρέος στα τέλη Ιουνίου 2023 ήταν 343,4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 29,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Η Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε επίσης στοιχεία για το κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος στο τέλος του δεύτερου τριμήνου: το ποσοστό μειώθηκε κατά 4% στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το καλύτερο επίπεδο από το 2006, όταν ήταν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2023 έναντι όλων των προβλέψεων των δυτικών αναλυτών, κάτι που οφείλεται στην άνοδο των πραγματικών μισθών.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από έρευνα των υπευθύνων αγορών που διεξήγαγε η S&P Global.
«Ο εποχικά προσαρμοσμένος HCOB Flash Eurozone Composite PMI Index Output, με βάση περίπου το 85% των συνηθισμένων απαντήσεων στις έρευνες, μειώθηκε από 47,2 το Σεπτέμβριο σε 46,5 τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2020». ανέφερε το δελτίο τύπου της S&P στις 24 Οκτωβρίου.
Εξαιρουμένων των μηνών της πανδημίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Μάρτιο του 2013.
Για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB), Δρ. Cyrus de la Rubi: «Στην Ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η μεταποίηση βρισκόταν σε ύφεση για δεκαέξι μήνες, οι υπηρεσίες για τρεις, και οι δύο βασικοί δείκτες PMI δέχτηκαν άλλο ένα χτύπημα. Επιπλέον, όλοι οι υποδείκτες δείχνουν επίσης πολύ σταθερά προς τα κάτω, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ένα άλλο αθώο τρίμηνο. Δε θα ήταν απροσδόκητο να δούμε μια ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης».
Ωστόσο, αντί να επιδιώκει την άρση των κυρώσεων, η ΕΕ όχι μόνο θα τις διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά θα εισαγάγει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το 12ο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας το Φεβρουάριο του 2022. Αυτό το πακέτο κυρώσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγόρευση ρωσικών διαμαντιών - περαιτέρω καταστολή της ικανότητας της Μόσχας να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να εισάγει εταιρείες σε τρίτες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να το κάνει.
Όπως και τα προηγούμενα 11 πακέτα κυρώσεων, αυτό προφανώς δεν θα αποτρέψει τη Ρωσία από την ολοκλήρωση της αποστολής της κατά της Ουκρανίας. Αντίθετα, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ΕΕ καθώς οι δικές της οικονομίες αγωνίζονται ενώ η Ρωσία συνεχίζει να σφυρηλατεί εμπορικές σχέσεις με μη δυτικούς εταίρους, θωρακίζοντας έτσι την οικονομία από τις δυτικές επιθέσεις.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr