Τα Κανάρια Νησιά κατακλύζονται από κύμα παράνομης μετανάστευσης με 8.500 νέες αφίξεις σε δύο εβδομάδες

pixabay / mariya_m
Freepen.gr -
Τουλάχιστον 8.561 παράνομοι μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στα Κανάρια Νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η μεταναστευτική κρίση του ίδιου του ισπανικού αρχιπελάγους ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των αφίξεων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος.

Συνολικά 23.537 παράνομοι μετανάστες έφτασαν στα ισπανικά εδάφη το 2023, αυξημένοι κατά 80% από τα στοιχεία που καταγράφηκαν για την ίδια περίοδο πέρυσι, και οι τοπικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κορεσθεί και η ασφάλεια των νησιών απειλείται.

Ο Πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo δήλωσε «έκπληκτος» και «μπερδεμένος» από την «απόλυτη σιωπή» της αριστερής ισπανικής κυβέρνησης σχετικά με την κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά και αξιωματούχοι της αστυνομίας προειδοποίησαν πως τα διαθέσιμα μέσα είναι υπερβολικά λίγα.

«Είναι αλήθεια ότι εκτρέποντας το προσωπικό για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά με ανεπαρκή αριθμό περιπολικών σε βασικές υπηρεσίες όπως η δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο José Luis Gallardo, εκπρόσωπος της Ισπανικής Αστυνομικής Συνομοσπονδίας (CEP).

Με τον ημερήσιο αριθμό των νέων αφίξεων αυτόν τον μήνα να ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 500, το κύριο κέντρο ασύλου στο Arrecife στο νησί Lanzarote δεν μπορεί να ανταποκριθεί και οι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά σε σκηνές στο λιμάνι του Naos.

Ενώ βρίσκονταν στην Τενερίφη, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους από ένα ασφαλές γκαράζ αστυνομικού τμήματος στη Λας Αμέρικας, προκειμένου να επιτρέψουν σε ομάδες παράνομων μεταναστών να κοιμηθούν στο πάτωμα του γκαράζ.

Ο Κλαβίχο προειδοποίησε πρόσφατα ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Ανέφερε την πολιτική αστάθεια στη Σενεγάλη, τη μείωση των ουκρανικών σιτηρών που φθάνουν στην Αφρική με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας και την εστίαση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα ως επιβαρυντικούς παράγοντες για την εισροή.

«Όλοι αυτοί οι δείκτες, μαζί με το γεγονός ότι αυτή την εποχή, η θάλασσα είναι πολύ ήρεμη, προκάλεσαν αυτό που ξέραμε ότι θα συμβεί, ειδικά όταν ενισχύονται οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πάνω μέρος της Μεσογείου». Ο Κλαβίχο είπε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo .

Ενώ οι αξιωματούχοι των νησιών δεν εντυπωσιάζονται από την αδράνεια της ισπανικής κυβέρνησης να ανακουφίσει το βάρος, οι συντηρητικοί στην ηπειρωτική Ισπανία επικρίνουν τους κυβερνώντες σοσιαλιστές και τον υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ειδικότερα, για πάρα πολλά.

«Η Marlaska μεταφέρει 600 λαθρομετανάστες από την Τενερίφη στη Μαδρίτη με εμπορικές πτήσεις σε 48 ώρες για να τους αφήσει στο δρόμο. Ενώ στη Γαλλία κηρύσσεται συναγερμός για τρομοκρατία επιπέδου 5, η κυβέρνηση μεταφέρει εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες στρατιωτικής ηλικίας στις πόλεις μας που δεν γνωρίζουν από πού κατάγονται ή τι είναι», έγραψε το δεξιό κόμμα Vox στο X.

«Θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων», πρόσθεσε.

Τα ισπανικά νησιά βρίσκονται επί του παρόντος σε τροχιά υποδοχής ρεκόρ παράνομων μεταναστών σε ένα μόνο έτος, ξεπερνώντας το 2006, όταν καταγράφηκαν σχεδόν 32.000 νέες αφίξεις.

* πληροφορίες rmx.news
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail