ATACMS με βόμβες διασποράς για την Ουκρανία: Ποιος είναι ο πραγματικός τους σκοπός;

ΑΡ Photo / Υπουργείο Άμυνας Νότιας Κορέας
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε την υπόσχεση για τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα του Στρατού μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) με βόμβες διασποράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι θα είναι άχρηστοι στην αντεπίθεση του Κιέβου, οπότε τι κρύβεται πίσω από την κίνηση;

Ekaterina Blinova - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την παροχή ATACMS στο καθεστώς του Κιέβου δυνητικά «κλιμακωτική», ο Λευκός Οίκος φέρεται να έκανε το νεύμα στην παράδοση περιορισμένης ποσότητας αποθηκευμένων όπλων στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Το Army Tactical Missile System (ATACMS) είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος εδάφους - εδάφους, αδρανειακά κατευθυνόμενος, που κατασκευάζεται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin. Αυτοί οι πύραυλοι διαθέτουν βεληνεκές κρούσης 190 μίλια (300 χιλιόμετρα). Τα ATACMS χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τόσο στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991) όσο και κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. 

Οι πιθανοί στόχοι αυτών των όπλων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αρχηγεία διοίκησης, αποθήκες όπλων και δίκτυα ανεφοδιασμού και σιδηροδρόμους. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φέρεται πως θα προμηθεύσει στο Κίεβο μια έκδοση οπλισμένη με υποπυρομαχικά διασποράς αντί για μία κεφαλή, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου εγείρει ανησυχίες, σύμφωνα με Αμερικανούς παρατηρητές.

Πρώτον, η παράδοση αμερικανικών όπλων διασποράς στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει κριτική από Αμερικανούς προοδευτικούς και Ευρωπαίους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς με εκρηκτικά διασποράς που θα εκτοξευτούν από τον ουκρανικό στρατό θα σήμαιναν σίγουρα περισσότερες απώλειες αμάχων στα νέα εδάφη της Ρωσίας και στην Κριμαία. Η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία χρήσης πυρομαχικών διασποράς εναντίον κατοικημένων περιοχών. Ομοίως, το καθεστώς του Κιέβου έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει βρετανο-γαλλικά μεγάλης εμβέλειας Storm Shadows εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και κτιρίων.

Δεύτερον, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται Αμερικανούς στρατιωτικούς παρατηρητές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας «δεν είναι εκατό χιλιόμετρα μακριά, είναι ένα χιλιόμετρο μπροστά τους με τα ναρκοπέδια» που έχουν τοποθετήσει οι Ρώσοι. Έτσι, ακόμα κι αν το ATACMS παραδοθεί σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, δε θα βοηθήσει το Κίεβο να διαπεράσει τις πολυεπίπεδες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, δε θα αλλάξει καθόλου το status quo στο πεδίο της μάχης, λένε.

Τρίτον, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι προφανώς το Κίεβο ήθελε το ATACMS οπλισμένο με μεμονωμένες κεφαλές να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον μεγάλων πολιτικών ή στρατιωτικών πόρων της Ρωσίας προκειμένου να προκληθεί κάποια σημαντική υλική ζημιά, αλλά αντ' αυτού θα μπορούσε να αποκτήσει ένα όπλο κατά προσωπικού. Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει μεγάλους στόχους υψηλής αξίας με πυρομαχικά διασποράς, τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές πληροφοριών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι παραδόσεις ATACMS της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν μηδενική στρατηγική αξία για τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, από την άλλη, ταιριάζουν στη λογική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, όπως εξήγησε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Πεζοναυτών Scott Ritter νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μιλώντας στο podcast New Rules του Sputnik, ο Ritter επεσήμανε πως οι στόχοι του ΝΑΤΟ στον εκτυλισσόμενο πόλεμο αντιπροσώπων στην πραγματικότητα δε συμπίπτουν με εκείνους του ουκρανικού στρατού που επιδιώκει να καταλάβει πρώην ουκρανικά εδάφη που εντάχθηκαν οικειοθελώς στη Ρωσία. Στόχος του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο η επίτευξη μιας αποφασιστικής στρατιωτικής νίκης στο πεδίο της μάχης, αλλά η πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερου πόνου στους Ρώσους.

«Το ΝΑΤΟ, και το ακούμε αυτό ξανά και ξανά στη ρητορική των Αμερικανών πολιτικών, είτε είναι ο γερουσιαστής Lindsey Graham είτε έχουμε η Nikki Haley να διεκδικεί το αξίωμα, έχουμε και άλλους εκεί έξω να επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, ότι η δαπάνη των χρημάτων των φορολογουμένων των ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι καλή επειδή σκοτώνουμε Ρώσους και δεν πεθαίνουν Αμερικανοί. Τώρα, αυτό που μένει έξω από αυτή τη στρεβλή εξίσωση είναι οι Ουκρανοί που πεθαίνουν. Αλλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, απλά δεν έχει σημασία», είπε ο Ρίτερ.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Κιέβου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις κατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, όπως υποστήριξαν Ρώσοι και ξένοι στρατιωτικοί και ειδικοί πληροφοριών σε συνεντεύξεις στο Sputnik. 

Παρά το γεγονός ότι η Δύση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτά τα χτυπήματα, ήταν δυνάμεις πληροφοριών υψηλού προφίλ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρείχαν ευαίσθητα δεδομένα και συντεταγμένες στον ουκρανικό στρατό, τόνισαν επανειλημμένα οι συνομιλητές του Sputnik. Αυτή η αντι-ανθρωπιστική ατζέντα θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται πίσω από το σκεπτικό της Ουάσιγκτον για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με βόμβες διασποράς στο Κίεβο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail