Σαμποτάζ στον Baltic-Connector! Ο Πούτιν μόλις πήρε την εκδίκηση του από την ΕΕ;

Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία αντιμετώπισε ένα καταστροφικό πλήγμα όταν το ζωτικό της έργο, το Nord Stream 2, καταστράφηκε σκόπιμα. Αυτή η πράξη διέλυσε κάθε ελπίδα για μια πιθανή συμφιλίωση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς η ενέργεια ήταν η μόνη σύνδεση που θα μπορούσε να διευκολύνει μια τέτοια αναβίωση.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία έδειξε γρήγορα με το δάχτυλο τη Δύση, ενώ τα δυτικά έθνη, με τον τυπικό τους τρόπο, μετατόπισαν την ευθύνη πίσω στη Ρωσία, προσφέροντας δικαιολογίες. Ωστόσο, η ερευνητική έκθεση του Seymour Hersh για το σαμποτάζ αποκάλυψε την αλήθεια: ήταν μια προγραμματισμένη προσπάθεια από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτή η αποκάλυψη παρέμεινε θαμμένη για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά τώρα, μια νέα πράξη δολιοφθοράς έχει προκαλέσει σοκ στην ΕΕ.

Τη μοιραία νύχτα της 8ης Οκτωβρίου, στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ο αγωγός Balticconnector παρουσίασε μια δραστική πτώση της πίεσης, όπως ανέφερε ο εσθονικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Elering. Η πίεση έπεσε κατακόρυφα από τα 34,5 bar σε περίπου 12 bar, και μέσα σε μια ώρα, μειώθηκε περαιτέρω σε μόλις 6 bar. 

Baltic Connector Offline: Τι πήγε στραβά!

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία έδειχναν έντονα μια σημαντική διαρροή, υποδηλώνοντας ότι το περιεχόμενο του αγωγού είχε διαρρεύσει στον ωκεανό. Λήφθηκαν άμεσα μέτρα. Οι βαλβίδες του αγωγού έκλεισαν αμέσως για να αποτραπεί περαιτέρω διαρροή αερίου.

Ο αγωγός Balticconnector, που εκτείνεται σε 77 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κόλπου της Φινλανδίας, συνδέει το Inkoo στη Φινλανδία και το Paldiski στην Εσθονία.

Λειτουργεί από κοινού από τον εσθονικό διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Elering και τη φινλανδική εταιρεία διαχείρισης συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid, και μπορεί να μεταφέρει έως και 7,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα αμφίδρομα. Το περιστατικό διέκοψε τη μεταφορά περίπου 30 γιγαβατώρων (GWh) φυσικού αερίου την ημέρα από τη Φινλανδία στην Εσθονία. 

Πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς, βρίσκονται υπό διερεύνηση και οι επισκευές ενδέχεται να παραταθούν σε μήνες εάν επιβεβαιωθεί μια παρακέντηση, σύμφωνα με τον Gasgrid.

Η πρόσφατη δολιοφθορά έχει φέρει την ΕΕ σε επισφαλή κατάσταση, προκαλώντας συζητήσεις για αυτό το απροσδόκητο γεγονός. Η ΕΕ αρχικά έδειξε με το δάχτυλο τη Ρωσία για την κατάρρευση του συνδέσμου Balti, απηχώντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από Φινλανδούς αξιωματούχους που υποπτεύονταν δολιοφθορά.

Ένοχος της Ρωσίας: Θα μπορούσε να είναι

Αυτή η εξέλιξη έχει εγείρει ανησυχίες στο ΝΑΤΟ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα στην πρώτη επέτειο του σαμποτάζ του Nord Stream 2. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί στη Ρωσία εάν αυτή η επίθεση αποδειχτεί σκόπιμη. Εν τω μεταξύ, η απάντηση της Ρωσίας είναι διφορούμενη, ούτε επιβεβαιώνουν ούτε αρνούνται τη συμμετοχή της.

Το Κρεμλίνο, εξέφρασε ανησυχία για τη ζημιά στον αγωγό αερίου Balticconnector, χαρακτηρίζοντάς την ανησυχητική. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ενώ του λείπουν τεχνικές λεπτομέρειες και πληροφορίες από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, τα νέα είναι βαθιά ανησυχητικά, αλλά τόνισε πως οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο με τον Nord Stream σχεδόν πριν από ένα χρόνο. 

Η έλλειψη σαφούς άρνησης ή επιβεβαίωσης από τη Ρωσία προσθέτει πολυπλοκότητα στην κατάσταση, αφήνοντας τη διεθνή κοινότητα σε αιχμή και απαιτώντας μια ενδελεχή έρευνα. Ο αντίκτυπος στην ΕΕ είναι ανησυχητικός. Ενώ και οι δύο εμπλεκόμενες χώρες έχουν κανονίσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψουν τη χειμερινή ζήτηση, η διακοπή που προκλήθηκε από το χτύπημα του Balticconnector δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα πιθανά προβλήματα, καθώς αυτό το περιστατικό έχει διαταράξει το υπάρχον δίκτυο αγωγών. Αυτή η διαταραχή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των περιορισμένων προμηθειών, επιδεινώνοντας τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που προβληματίζει τις Βρυξέλλες τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Η ξαφνική διακοπή εγείρει υποψίες, δείχνοντας με το δάχτυλο τη Ρωσία.

Η κατάσταση μοιάζει με κάποιον που αγγίζει και χτυπά ένα νεύρο σε ένα ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας το να καταρρεύσει εντελώς. Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση της ΕΕ χωρίς το Balti Connector. Η ΕΕ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία των κρατών μελών της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail