Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ο Ελληνισμός δε βλέπει σε Κύπρο-Θράκη κι Αιγαίο

Από την έξοδο των Αρμενίων από το Αρτσάχ το 2020
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστό και ως Αρτσάχ, ιστορικά είναι μια αρμενική γη. Ωστόσο για τον Α ή Β λόγο με τη διάλυση της ΕΣΣΔ αναγνωρίστηκε διεθνώς ως αζέρικο έδαφος. Συνεπώς από την άποψη των Αζέρων και τους διεθνούς δικαίου ήταν επί περίπου 30 χρόνια κατεχόμενο έδαφος των Αζέρων. 

Του Στρατή Μαζίδη

Όσο η Αρμενία ακουμπούσε την πλάτη της στη Μόσχα, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ κοιμόντουσαν ήσυχοι. Όταν, πάλι για τον Α ή Β λόγο άλλαξε η πολιτική γεωγραφία στο Ερεβάν και ανήλθε στην εξουσία ο Νικόλ Πασινιάν το 2018, η Αρμενία ξεκίνησε μια στροφή προς τη Δύση. Οι Αζέροι βρήκαν την ευκαιρία το 2020, προεξοφλώντας πως η Μόσχα θα αφήσει το Ερεβάν να τσαλακωθεί για να πάρει ένα μάθημα κι ανέκτησαν τις επιπλέον κατεχόμενες περιοχές και σημαντικό τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι παρενέβησαν και η εκεχειρία επήλθε όταν έκριναν πως η κυβέρνηση της Αρμενίας έλαβε το μάθημά της. Ωστόσο ο Πασινιάν άρχισε πάλι να μη διαβάζει το μάθημά του και τελικά οι Αζέροι σαν σε εκδρομή ξεμπέρδεψαν με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτό είναι ένα μάθημα και για τον Ελληνισμό που για δεκαετίες προσπαθούσε με ταξίδια και συνομιλίες να βρει το δίκιο του στην Κύπρο σε μια περιπέτεια την οποία μόνοι μας προκαλέσαμε. Οι κατακτητές, οι εισβολείς δεν αποχωρούν με κουβέντες και παρακάλια, απλά εκδιώκονται, ή αποχωρούν, όπως συνέβη με τους Γερμανούς το 1944, όταν έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να το πράξουν.

Οι Αζέροι έκαναν υπομονή, προετοιμάστηκαν και όταν δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, διότι τελικά παντού θα υπάρχει μια τραγική φιγούρα τύπου Πασινιάν, Ζελένσκι, κ.ο.κ., έκαναν την κίνησή τους και δικαιώθηκαν. 

Υπάρχει όμως μια ακόμη διάσταση.

Με την προκλητική και συνάμα ύποπτη αφωνία και απραξία έναντι των ενεργειών του Τουρκικού προξενείου  στη Θράκη, την Κω και τη Ρόδο δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερο από δεκαετία οι Τούρκοι, όπως και οι Αζέροι, να αρχίσουν να θέτουν στο τραπέζι διάφορες διεκδικήσεις, ακόμη και εδαφικού ενδιαφέροντος.

Μπορεί σε μια πρώτη ματιά να φαίνεται σαν κάτι διαφορετικό όμως θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα πριν την έναρξη "ειδικών επιχειρήσεων" που τώρα τελευταία αρέσκονται κάποιοι να αποκαλούν τους επεκτατικούς πολέμους. Γιατί και η επίθεση των Αζερων ως ειδική επιχείρηση ξεκίνησε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail