Τα πολεμικά γεράκια της Ουάσιγκτον χωρίζονται για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλους τους οικονομικούς πόρους που προορίζονταν αρχικά για την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Josh Hawley στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Η ανάρτησή του έγινε στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντίδρασης στις ΗΠΑ για τις συνεχείς μεταφορές όπλων και χρημάτων στην Ουκρανία, όταν τα εσωτερικά ζητήματα, τα οποία είναι άφθονα, θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Οποιαδήποτε χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα πρέπει να ανακατευθυνθεί αμέσως στο Ισραήλ», είπε  ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ενώ η ανάρτηση του Hawley απέσπασε περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές, αναμενόμενα συγκέντρωσε αρνητικές αντιδράσεις από τους συνήθεις υπόπτους.

«Έχουμε νικητή για το πιο ανόητο tweet για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από έναν κατά τα άλλα έξυπνο άνθρωπο. Καθαρός οπορτουνισμός»,  δήλωσε  το μέλος της συντακτικής επιτροπής της Washington Post, Shadi Hamid. «Το να χρησιμοποιούμε τη σφαγή Ισραηλινών αμάχων για να επιτρέψουμε τη σφαγή Ουκρανών είναι ντροπή».

Ο ανώτερος συντάκτης του National Review, Jay Nordlinger, δημοσίευσε: «Προσοχή σε όσους προσπαθούν να στρέψουν τους Ουκρανούς εναντίον των Ισραηλινών — ή των Ταϊβανέζων. Αυτοί που κάνουν το pitting δεν είναι φίλοι της ελευθερίας ή του ανθρώπου. Ή του αμερικανικού ενδιαφέροντος», ενώ ο συγγραφέας του The Atlantic Tom Nichols έγραψε στο Twitter: «Υπήρχε μια φορά - το ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψω - όταν η Γερουσία των ΗΠΑ ήταν μια συγκέντρωση ενηλίκων που κατανοούσαν τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. Αντίθετα, τώρα έχουμε τα παιδιά που μισούσες στο γυμνάσιο να προσπαθούν να κερδίσουν φτηνούς πόντους που ξέρουν πως είναι λάθος».

Ωστόσο, τέτοιες αντιδράσεις για την ανάρτηση του γερουσιαστή ήταν αναμενόμενες από τους συντάκτες των Washington Post, National Review και The Atlantic. Μάλλον, οι άλλες αντιδράσεις στην ανάρτηση του γερουσιαστή δείχνουν τον αυξανόμενο διχασμό των ΗΠΑ προς τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός συντηρητικός συντάκτης Chris Brunet δημοσίευσε: «Αυτό είναι τόσο ανόητο. Τι θα λέγατε να σταματήσετε να χρηματοδοτείτε οποιονδήποτε και όλους τους πολέμους στο εξωτερικό; Τίποτα στη Μέση Ανατολή ή στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα της Αμερικής, οποιαδήποτε ανάμειξη απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα». Ο δημοφιλής συγγραφέας και ακτιβιστής Andrew Pollack δημοσίευσε: «Τι θα λέγατε να ανακατευθύνετε αυτά τα κεφάλαια για τη δημιουργία ενός τείχους στα σύνορα; Η Αμερική δέχεται εισβολή και είμαστε συντετριμμένοι! Για ποιόν δουλεύετε;".

Εν τω μεταξύ, ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Ίαν Μπρέμερ σχολίασε: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι έντονα δικομματική. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία γίνεται έντονα κομματική».

Η παρατήρηση του Bremmer καταδεικνύει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ώθηση στην ιδέα της αέναης υποστήριξης της Ουκρανίας, όπως εκφράζεται από τις ποικίλες αντιδράσεις στη δημοσίευση του Josh Hawley από δημοσιογράφους, πολιτικούς και παράγοντες επιρροής.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου έδειξε ότι το 41% ​​όλων των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την αποστολή όπλων των ΗΠΑ στο Κίεβο, από 46% τον Μάιο. Το ποσοστό του 41% αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερο στην επόμενη έρευνα, καθώς μια μεγάλη μερίδα Αμερικανών στρέφει το ενδιαφέρον της στα γεγονότα στο Ισραήλ και μια άλλη αυξανόμενη μερίδα θέλει να δοθεί προτεραιότητα στα εσωτερικά ζητήματα.

Οι ανησυχίες αυξάνονται ιδιαίτερα αφού ο Μοχάμεντ Ζαϊνουμπά, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, προειδοποίησε πως καθώς η σύγκρουση στο Ισραήλ συνεχίζεται, θα μπορούσε να αρχίσει να έχει οικονομικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι το Ισραήλ έχει τεράστια επιρροή σε αυτή τη χώρα», είπε ο Zainuba. «Στον τραπεζικό κλάδο και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και το πιο σημαντικό, στα μέσα ενημέρωσης. Έχουμε ήδη προβλήματα με τον πληθωρισμό, έχουμε προβλήματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλοι είδαν πώς ο πόλεμος μεταξύ δύο χωρών μπορεί να επηρεάσει τη γεωγραφία και την οικονομία του κόσμου».

Το χρέος είναι πλέον πολύ πιο ακριβό, με το μέσο σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών να ξεπερνά το 7% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2%, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται στο 3,7% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Αύγουστο - η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο. Πέρυσι, με τον πληθωρισμό να βγαίνει εκτός ελέγχου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εισήγαγε αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσει το εύρος στόχου επιτοκίων κεφαλαίων από 0,25-0,5% τον Μάρτιο του 2022 σε υψηλό 22 ετών 5,25-5,5% τον Ιούλιο του 2023.

Και παρόλο που οι εταιρείες αναφέρουν βελτιώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, όπως φαίνεται με το χρέος να είναι πιο ακριβό και ο πληθωρισμός επίμονα υψηλός, αυτό δεν αντανακλάται στον μέσο άνθρωπο που έχει δει πτώση στην ποιότητα ζωής του.

Δεδομένου ότι δισεκατομμύρια δολάρια έχουν σπαταληθεί στην οικονομική μαύρη τρύπα που έχει γίνει η Ουκρανία, δεν είναι περίεργο που οι Αμερικανοί θέλουν τώρα να σταματήσει η υλική υποστήριξη για τη χώρα. Ωστόσο, τα πολεμικά γεράκια στις ΗΠΑ είναι τώρα μοιρασμένα μεταξύ εκείνων που θέλουν αποκλειστική βοήθεια στο Ισραήλ και εκείνων που θέλουν να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια ώστε τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία να μπορούν να υποστηριχθούν στις πολεμικές τους προσπάθειες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail