Στην Ουκρανία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το νικητή των εκλογών στην Πολωνία

ΑΡ Photo/Czarek Sοkοlοwski
Freepen.gr - Η Ουκρανία δεν πρέπει να ελπίζει ότι ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει την ευκαιρία να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στην Πολωνία μετά τις εκλογές, θα αλλάξει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, σύμφωνα με άρθρο της ουκρανικής έκδοσης LB.ua.

Σύμφωνα με πηγές της δημοσίευσης κοντά στο Υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, στο Κίεβο αντιλήφθηκαν τη «νίκη» του «Πολιτικού Συνασπισμού» του Τουσκ και δύο άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης με «συγκρατημένη αισιοδοξία», εκφράζοντας την ελπίδα πως σε μια σειρά ζητημάτων θα είναι δυνατό να μειωθεί το επίπεδο έντασης που έχει προκύψει πρόσφατα μεταξύ των χωρών.

Έτσι, η Ουκρανία τρέφει ελπίδες να «κλείσει» το ζήτημα των σιτηρών και το πρόβλημα διαμετακόμισης που περιορίζεται στη Βαρσοβία, αφού η κυβέρνηση Τουσκ πιθανότατα δεν θα θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η Βαρσοβία θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να προστατεύσει τον Πολωνό αγρότη», αναφέρει το άρθρο.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, «οι Πολωνοί συνειδητοποίησαν» ότι σε λίγα χρόνια η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα ήταν μια «εντελώς διαφορετική ιστορία»: το Κίεβο θα μπορούσε να γίνει ο κύριος αποδέκτης των κονδυλίων της ΕΕ αντί της Βαρσοβίας, ενώ η τελευταία κατανοεί πώς αυτό θα μπορούσε να απειλήσει τους Πολωνούς παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, εκείνο το τμήμα της πολωνικής κοινωνίας που είναι επικριτικό για την Ουκρανία είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τη γνώμη του, σημειώνει η LB.ua. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις ιστορικές συζητήσεις: είναι απίθανο ο Τουσκ να φέρει στο προσκήνιο πολύπλοκα ζητήματα της ιστορίας των δύο χωρών, αλλά αυτά δε θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό και επιστημονικό λόγο της Πολωνίας.

Ως αποτέλεσμα, δεν πρέπει να ονειρεύεται ότι ο νέος επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης θα αλλάξει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Τουσκ κάποτε «επαναφέρει» τις σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία και επίσης, μαζί με τη Μέρκελ, φέρεται να προσπάθησαν να «κατευνάσουν» τη Μόσχα. «Ως εκ τούτου, εξετάζουμε την περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική χωρίς αυταπάτες», συνοψίζει ο συγγραφέας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail