Οι άνθρωποι πεθαίνουν για ίντσες στην Ουκρανία, τη «μεγαλύτερη έκθεση όπλων στον κόσμο»

Υπάρχει ένα σπαραχτικό γραφικό που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή και δείχνει τις σχεδόν μικροσκοπικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία φέτος, παρά τον ασταμάτητο θάνατο και την καταστροφή της ανεξιχνίαστης φρίκης όλη την ώρα. 

CAITLIN JOHNSTONE - caitlinjohnst.one / Παρουσίαση Freepen.gr

Το γραφικό προέρχεται από άρθρο των New York Times με τίτλο «Ποιος κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία; Φέτος, Κανείς», το οποίο τελικά παραδέχεται  ότι  η Ρωσία έχει κερδίσει στην πραγματικότητα περισσότερο έδαφος από την Ουκρανία το 2023 παρά την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Κιέβου  που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

«Όταν αθροιστούν τα κέρδη και των δύο πλευρών, η Ρωσία ελέγχει πλέον σχεδόν 200 τετραγωνικά μίλια περισσότερο έδαφος στην Ουκρανία σε σύγκριση με την αρχή του έτους», αναφέρουν οι Times.

Όπως σημείωσε το Left I on the News στο Twitter, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τίτλο σε άλλο άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα «Η Ουκρανία έχει κερδίσει έδαφος. Αλλά έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει».

Ο λόγος που ο χάρτης των κερδών και των ζημιών είναι τόσο σπαρακτικός είναι επειδή τόσα πολλά έχουν παραδοθεί για τόσο πολύ, πολύ λίγα. Τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, και όλα αυτά για εκείνα τα νεανικά, μικροσκοπικά χτυπήματα στον χάρτη. Η Ουκρανία είναι τώρα γεμάτη με περισσότερες νάρκες ξηράς από οπουδήποτε αλλού στη γη, κάτι που οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να καθαριστούν. Αυτή η γιγάντια παγίδα θανάτου επιδεινώνεται από τα πυρομαχικά διασποράς που καλύπτουν τη γη με μεγαλύτερη συχνότητα, τα οποία θα συνεχίσουν να πυροδοτούν και να σκοτώνουν αμάχους (κυρίως παιδιά) για τα επόμενα χρόνια. Οι νάρκες και τα πυρά πυροβολικού στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου φέρεται να δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένους, αριθμοί συγκρίσιμοι με αυτό που παρατηρήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και όλα για ποιο λόγο; Ουσιαστικά τίποτα. Λίγες ίντσες κέρδισαν εδώ, μερικές ίντσες χαμένες εκεί. Το ανούσιο όλων αυτών είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους στρατιώτες Ουκρανοί φυγαδεύονται και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα ομαδικά για να αποφύγουν την στράτευση.

Ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Η ταλαιπωρία, το τραύμα και η απώλεια της μαζικής στρατιωτικής βίας είναι πάρα πολλά για να κατανοηθούν, ακόμη και για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και τα βιώνουν. Και το μόνο χειρότερο πράγμα από έναν πόλεμο όπου η μια πλευρά κυλά εντελώς από την άλλη είναι ένας πόλεμος στον οποίο οι άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται μεταξύ τους και να αλληλοσκοτώνονται για μικροσκοπικά κέρδη και απώλειες στο πεδίο της μάχης χωρίς να να φαίνεται τέλος του εφιάλτη πουθενά στον ορίζοντα.

Και τώρα βλέπουμε δυτικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης να μας λένε σε όλους να προετοιμαστούμε για αυτόν τον πόλεμο που θα διαρκέσει για χρόνια, ενδεχομένως ως τη δεκαετία του 2030. Αυτή η παράλογη βία, την οποία ακόμη και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ παραδέχεται πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με το να σταματήσει απλώς να συγκεντρώνει μια δυτική στρατιωτική απειλή στο κατώφλι της Ρωσίας, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς μεγαλύτερο λόγο από την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
Αυτή η είδηση ​​από τους New York Times κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με ένα άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης μια γιγάντια έκθεση όπλων», με υπότιτλο «Οι κατασκευαστές όπλων λαμβάνουν παραγγελίες για όπλα που δοκιμάζονται στο πεδίο της μάχης».

«Το όπλο Panzerhaubitze είναι μέρος ενός οπλοστασίου όπλων που δοκιμάζεται στην Ουκρανία σε αυτό που έχει γίνει η μεγαλύτερη έκθεση όπλων στον κόσμο», γράφει ο Alistair MacDonald του WSJ. «Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία έχουν κερδίσει παραγγελίες και έχουν αναστήσει γραμμές παραγωγής. Η ανάπτυξη εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μεγάλο πόλεμο ξηράς έδωσε επίσης στους κατασκευαστές και τους στρατιώτες μια μοναδική ευκαιρία να αναλύσουν την απόδοση των όπλων στο πεδίο της μάχης και να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν καλύτερα».

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που ακούγονται κάπως άβολα στην αρχή, αλλά αν πραγματικά εστιάσεις στις λέξεις και συλλογιστείς βαθιά αυτά που λέγονται εδώ, θα φανεί τόσο βαθιά κακό που θα σου δημιουργήσει εφιάλτες. Το γεγονός ότι τα οπλικά συστήματα δοκιμάζονται σε ανθρώπινα σώματα προς όφελος των κερδοσκόπων του πολέμου σε έναν πόλεμο που μπορούσε να είχε αποφευχθεί και προκλήθηκε σκόπιμα είναι ένα από τα πιο άθλια πράγματα που μπορείς να φανταστείς και είναι ένα σαφές σημάδι πως ζούμε σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία.

Αυτό είναι τόσο, τόσο άσχημο, και σχεδιάζεται να γίνει ακόμα πιο άσχημο - αυτά τα φρικτά πράγματα δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμα στην Κίνα. Όσο πιο γρήγορα μπορεί να γονατίσει αυτή η τερατώδης δομή εξουσίας, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail