Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία έφτασαν στο τέλος τους και ήδη, η «απερχόμενη» φιλοδυτική κυβέρνηση της Σλοβακίας, ως απάντηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμιξη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, σε επίσημη δήλωση, υποστήριξε ότι η ρωσική παραπληροφόρηση διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια των εκλογών και πως είναι απαράδεκτη η παρέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σε αντίποινα, ο αρχηγός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν χαρακτήρισε το Κόμμα της Προοδευτικής Σλοβακίας ως «Πρεσβευτές των ΗΠΑ» και ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον είχε κλιμακώσει την ανάμειξή της στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Σλοβακίας, αλλά απέτυχε.
Στις πρόσφατες εκλογές στη Σλοβακία, η απροσδόκητη αναζωπύρωση του Robert Fico και του κόμματός του Smer αναμόρφωσε το πολιτικό τοπίο, οδηγώντας σε σημαντικές επιπτώσεις για την επιρροή της Δύσης στην περιοχή.
Εκλογές στη Σλοβακία 2023: Ο Robert Fico ηγείται της κατηγορίας
Το κόμμα Smer του Φίκο εξασφάλισε σημαντικό ποσοστό ψήφων 22,95%, που μεταφράζεται σε 42 έδρες στο κοινοβούλιο, καθιστώντας το κυρίαρχη δύναμη στο νέο πολιτικό σενάριο. Αυτή η νίκη σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από το αναμενόμενο οχυρό της Δύσης κοντά στη Ρωσία, με την επιστροφή του Φίκο να δείχνει μια αλλαγή στους πολιτικούς ανέμους.
Ενώ, η Δύση υποστήριξε το PS του Michal Šimečka και το Hlas του Peter Pellegrini που συγκέντρωσαν επίσης αξιοσημείωτη υποστήριξη, με 17,96% και 14,7% των ψήφων αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας 32 και 27 έδρες το καθένα. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί ωχριούν σε σύγκριση με την αποφασιστική νίκη του Smer.
Άλλα κόμματα, όπως το OĽaNO και οι φίλοι του Igor Matovič, το KDH του Milan Majerský, το SASKA του Richard Sulík και το SNS του Andrej Danko, εξασφάλισαν συλλογικό 31,67% των ψήφων, αναδεικνύοντας ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Η επιστροφή του Fico, μιας έμπειρης πολιτικής φιγούρας, υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας. Η ηχηρή νίκη του σηματοδοτεί ένα δημόσιο αίσθημα που αντηχεί στην ηγεσία του, πιθανώς οδηγούμενο από την αφήγηση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συγκεκριμένη προτίμηση στα δυτικά ιδανικά.
Η επιστροφή του Φίκο: Το Κρεμλίνο επιστρέφει στην Μπρατισλάβα
Η επιστροφή του Ρόμπερτ Φίκο στην πολιτική σκηνή της Σλοβακίας σημαίνει απλώς την επιστροφή της φιλικής στο Κρεμλίνο κυβέρνησης στην Μπρατισλάβα, ιδιαίτερα όσον αφορά την στάση της για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Ο Φίκο, ο ηγέτης του κόμματος Smer-SD, διατηρεί ιστορικά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, επιδεικνύοντας υποστηρικτική ρητορική και υποστηρίζοντας την ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για το φυσικό αέριο.
Η κριτική του για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μαζί με τις επιφυλάξεις για την επέκταση της συμμαχίας και τις στρατιωτικές ασκήσεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία, υπογραμμίζουν την στάση του. Ακόμη και μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, ο Φίκο επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι προτεραιότητά του.
Έκανε εκστρατεία με την υπόσχεσή του να σταματήσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει επιβεβαιώσει πως η θέση του παραμένει αμετάβλητη. Ενώ εξέφρασε την προθυμία του για ανθρωπιστική βοήθεια και κρατική ανασυγκρότηση, ο Φίκο παραμένει απρόθυμος να εξοπλίσει την Ουκρανία, σηματοδοτώντας έτσι μια αλλαγή στη δέσμευσή της προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η επιστροφή του Fico και η νίκη του Smer έχουν προβληματίσει βαθιά την ΕΕ και τις δυτικές δυνάμεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του, δηλώνοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι επιζήμιο για τη Σλοβακία, με ακόμη σοβαρότερες συνέπειες εάν ο Fico σχηματίσει με επιτυχία κυβέρνηση.
Παρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επηρεάσουν τις εκλογές υποστηρίζοντας οικονομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι στόχοι του ΝΑΤΟ δεν επιτεύχθηκαν.
Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σαφέστατη φιλορωσική στάση για τη Σλοβακία, ανησυχώντας τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η αναβίωση του Φίκο, παρόμοια με την επιρροή του Βίκτορ Όρμπαν, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Δύση. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει πιθανά μελλοντικά προβλήματα για την Ουκρανία, καθώς ο Φίκο δεν είναι ο άνθρωπος, που η Δύση περίμενε να σηκωθεί ξανά.