Η επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα για να βοηθήσει τη Συρία στην ανοικοδόμηση, ακυρώνοντας τις κυρώσεις: Αναλυτής

Η επικείμενη επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Κίνα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ώθηση για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Συρίας και να τονώσει την αραβική οικονομία που έχει πληγεί από τις κυρώσεις, υποστηρίζει Σύριος πολιτικός αναλυτής.

Του Ali Ghorban Bagheri - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Άσαντ θα επισκεφθεί την Κίνα τις επόμενες εβδομάδες για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με την επέκταση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η επίσκεψη υψηλού προφίλ, η πρώτη εδώ και 12 χρόνια του Σύριου προέδρου στην Κίνα, θα περιλαμβάνει συνάντηση μεταξύ του Άσαντ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ.

Ο Kosai Abido, ένας Σύριος πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, δήλωσε στον ιστότοπο Press TV  σε συνέντευξή του ότι η επίσκεψη θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ενισχύσουν τη φιλία τους που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο.

«Η Κίνα υπερασπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και πολλές φορές χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψει επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της αραβικής χώρας», δήλωσε, αναφερόμενος στους παντός καιρούς δεσμούς μεταξύ Δαμασκού και Πεκίνου.

«Η Κίνα υποστήριξε επίσης τη Συρία μετά το ξέσπασμα της υποστηριζόμενης από ξένες μάχες στη χώρα το 2011, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των παράνομων κυρώσεων κατά της Συρίας. Τώρα αυτή η επίσκεψη είναι μια καλή ευκαιρία για εμβάθυνση της συνεργασίας», έσπευσε να προσθέσει.

Ο Σύρος αναλυτής είπε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Συρία και να φέρει ειρήνη και ευημερία στους ανθρώπους.

«Πιστεύω πως κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα υπογραφούν συμφωνίες για την στήριξη της συριακής οικονομίας που μπορεί να επιφέρει βιώσιμη ανάπτυξη για το συριακό έθνος, το οποίο υποφέρει από τη διεθνή τρομοκρατία που υποστηρίζεται από την κατοχή των ΗΠΑ, το ισραηλινό καθεστώς και άλλους», είπε.

Ο αναλυτής είπε ότι το Πεκίνο και η Δαμασκός είναι πιθανό να καταλήξουν σε επενδυτικές συμφωνίες σε ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Συρίας και την αναίρεση της καταστροφής που προκλήθηκε από τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το εξωτερικό.

«Δεδομένου πως η Κίνα θεωρείται φιλικό κράτος για τη Συρία και έχει σημαντική οικονομική ισχύ, οι συμφωνίες συνεργασίας με αυτή τη χώρα θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τομείς τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και τεχνολογίας», σημείωσε ο Abido, τονίζοντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της Συρίας σε μια εποχή που οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει τις παγκόσμιες αγορές.

Δήλωσε επίσης ότι η επίσκεψη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την αραβική χώρα να αντιμετωπίσει καλύτερα τις τεράστιες δυτικές κυρώσεις, ιδίως τον νόμο του Καίσαρα της Αμερικής.  

«Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις. Οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον συριακό λαό και αυτή η χώρα χρειάζεται τη βοήθεια των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, για να σπάσει την οικονομική πολιορκία», σημείωσε.

Σχετικά με το ποια θα ήταν η αντίδραση της Αμερικής σε τέτοιες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Συρίας και Κίνας, ο Abido είπε ότι η Ουάσιγκτον προσπάθησε να διακόψει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Συρίας και των αραβικών εθνών ή ακόμα και άλλων χωρών, και οι νέες συμφωνίες δε θα αποτελούν εξαίρεση.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει να γίνει φίλη με τη Δαμασκό απειλείται από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει τη Συρία απομονωμένη και αδύναμη. Αυτό θέλει το Ισραήλ να κάνουν οι ΗΠΑ», υποστήριξε.

(Μετάφραση Alireza Hashemi)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail